10 Mart 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Türkiye neden bu kadar etkileniyor?

İngiliz basın-yayın organları, Elazığ’da meydana gelen depreme haber bültenlerinde gün boyu geniş yer verdi. İngiliz yayın kuruluşu BBC, arama-kurtarma çalışmaları görüntülerini ekranlarına yansıtarak haberi duyurdu. BBC, ayrıca internet sayfasında, “Türkiye neden depremlerden bu kadar zarar görüyor?” başlıklı bir haber yayınladı.

BBC: Türkiye depremlerden neden bu kadar

zarar görüyor?

İngİLİz basın-yayın organları, Elazığ’da meydana gelen depreme bugün gün boyu haber bültenlerinde geniş yer verdi. İngiliz yayın kuruluşu BBC, arama-kurtarma çalışmaları görüntülerini ekranlarına yansıtarak haberi duyurdu ayrıca internet sayfasında, “Türkiye neden depremlerden bu kadar zarar görüyor?” başlıklı bir haber yayımladı. Türkiye’nin coğrafî konumuna ve “deprem bölgesinde” olduğuna dikkat çekilen haberde, Türkiye’nin Avrupa-Asya ve Afrika-Arap olmak üzere iki büyük tektonik katmanın üzerinde bulunduğu belirtildi.

İngiliz Jeoloji Araştırma Kurumundan deprem bilimci Brian Baptie’nin görüşlerine yer veren BBC, Baptie’nin Elazığ’ın Başyurt beldesindeki depremin, doğu fayındaki hareket sonucu meydana geldiğini söylediğini aktardı. İstanbul’un da deprem riski taşıdığının kaydedildiği haberde, bunun da deprem bölgelerinde dayanıklı ve güvenli binaların gerekliliğini arttırdığı kaydedildi. BBC, deprem bilimci Baptie’nin İstanbul’la ilgili, “İstanbul’da gelecekte büyük bir deprem riski var. Ama ne zaman, tam neresi ve ne büyüklükte sorularına yanıt bulmak imkânsız” sözlerini de aktardı.




Gündemin nabzını tutmak için tıklayın!
www.sentezhaber.com

10.03.2010


 

Dolaylı müzakereler başladı

İsraİl ile Filistin arasındaki dolaylı müzakerelerin başladığı bildirildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ortadoğu’daki barış sürecine yeniden işlerlik kazandırmak amacıyla ABD himayesindeki dolaylı müzakerelerin başladığını belirtti ve ‘’Bildiğim kadarıyla müzakereler başladı. Şu anda sürüyor. İçeriğine gelince; (ABD’nin Ortadoğu özel temsilcisi) George Mitchell Washington’a dönüş yolunda. Bu konuda Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a açıklamada bulunacak’’ ifadesini kullandı. Sözcü, gazetecilerden birinin, ‘’Müzakerelerin başladığına emin misiniz?’’ şeklindeki sorusuna, ‘’Eminim’’ cevabını verdi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile birlikte bölgedeki ziyaretini sürdüren Mitchell tarafından yayımlanan açıklamada, her iki tarafın da dolaylı görüşmeleri kabul ettiği belirtilmiş, görüşmelerin de, Mitchell’in, İsrail ve Filistin arasında gelecek birkaç hafta içerisinde mekik diplomasisi yürütmesi suretiyle yapılacağı ifade edilmişti. Mitchell, açıklamasında, bu müzakerelerin yapısının ve kapsamının konuşulmasına başlandığını belirterek, müzakereleri devam ettirmek üzere gelecek hafta bölgeye döneceğini söylemişti.

10.03.2010


 

Abbas, Mitchell ile bir araya geldi

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ABD Başkanı Barack Obama’nın Ortadoğu Temsilcisi George Mitchell ile bir araya geldi.

Ramallah’ta Mukata karargâhında yapılan görüşmenin ardından, FKÖ’nün müzakerelerle ilgili bölümünün Başkanı Dr. Saib Erekat, Abbas-Mitchell görüşmesini “iyi ve yapıcı” olarak tanımladı. Filistin resmî haber ajansı Wafa’nın haberine göre, görüşmede ağırlıklı olarak, İsrail’in Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerinden, Beytüllahim yakınlarındaki Beytar İllit’te 112 yeni konutun yapımına onay vermesi ele alındı. Erekat ayrıca, Abbas’ın birkaç gün önce ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’dan bir mektup aldığını ve bu mektupta, zamanlama, önerilen barış görüşmelerinin şartları, İsrail’in 1967 öncesi sınırlara çekilmeyi reddetmesi durumunda ABD’nin tutumu gibi durumlara karşı cevapların yer aldığını kaydetti.

10.03.2010


 

Joe Biden: İsrail’i tecrit etme çabası var

Orta Doğu bölgesini kapsayan beş günlük resmi ziyaret çerçevesinde İsrail’e gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, “İsrail’i tecrit etmek için uluslarası düzeyde bir çaba bulunduğunu” söyledi.

Biden, İsrail’deki temaslarına Kudüs’te Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile görüşerek başladı. Peres ile görüşmede, “Dünya çapında İsrail’i tecrit etmeye yönelik çabalar var” diyen Biden, Batılı ülkelerin bu çabaları önlemek için yeterince çaba göstermediklerini kaydetti ve “Bu durum, düşmanlarımızın elini güçlendiriyor” diye konuştu. “İran’ın da hem içeride, hem dışarıda her zamankinden daha tecrit edilmiş vaziyette olduğunu” söyleyen Biden, İsrail’in güvenliğiyle ilgili olarak, ülkesi ile İsrail arasında herhangi bir görüş farklılığı bulunmadığını kaydetti. İsrail-Filistin dolaylı görüşmelerinin başlatılması yolundaki uzlaşmaya değinen Biden, “barış için bir fırsat” olarak nitelendirdiği bu görüşmelerin, Orta Doğu barış sürecini gerçekten ilerleteceğine inandığını belirtti. Joe Biden, ABD Başkan Yardımcısı, Başkan Barack Obama’nın görevi üstlendiği 2009 yılı başından bu yana bölgeye ABD’den gelen en yüksek düzeyli yetkili oldu.

10.03.2010


 

Ban, Gazze’ye gidecek

İsraİl Dışişleri Bakanlığı, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın, yakında İsrail topraklarını kullanarak Gazze Şeridi’ne gitmesine izin verileceğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, ‘’Ban Ki-mun ile Catherine Ashton’ın özel taleplerine cevap olarak, İsrail Gazze Şeridi’ne geçişlerine kolaylık sağlama kararı almıştır’’ denildi. Açıklamada, kararın, Ban ile Ashton’ın bu bölgede yapılan insanî faaliyetleri birinci elden değerlendirmelerine olanak sağlamak amacıyla alındığı da kaydedildi. İsrail, Hamas’ın Haziran 2007’de Gazze Şeridi’nin kontrolünü ele geçirmesinden beri bölgeye abluka uyguluyor. İsrailli yetkililer, Aralık ayında Avrupalı milletvekillerinin Gazze’ye geçişine izin vermemişti.

10.03.2010


 

Mitchell: Annapolis’in bağlayıcılığı kalmadı

İsraİl ile Filistinlileri uzun süre barış görüşmelerine dönmeye ikna etmeye çalışan, ancak bunda başarılı olamadıktan sonra tarafları “dolaylı görüşmelerde” birleştiren ABD’nin Orta Doğu Özel Temsilcisi George Mitchell, her iki tarafa da “Annapolis anlaşmalarının bağlayıcılığı kalmadığını” söyledi.

Haaretz gazetesi, Mitchell’in hem İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hem de Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile önceki gün yaptığı görüşmelerde, mevcut müzakerelerde, 2007 yılı sonunda eski ABD Başkanı George Bush döneminde yapılan Annapolis zirvesini takiben varılan anlaşmaların artık bağlayıcı olmadığını belirtti. 2007 sonunda ABD’de Annapolis’te yapılan zirvede, İsrail ve Filistin arasında barış görüşmelerinin başlatılması kabul edilmiş, bu görüşmeler sonucunda Filistin devletinin kurulmasını öngören bir barış anlaşmasının yapılması hedeflenmişti. Mitchell önceki gün, İsrail ve Filistinlilerin dolaylı görüşmeleri kabul ettiğini açıklamıştı. Mitchell ayrıca tarafları, gerilimi arttıracak söylem ve eylemlerden kaçınmaları konusunda uyarmıştı.

10.03.2010


 

Avrupa Kiliselerinden dayanışma mesajı

Avrupa Kiliseler Konferansı, Elazığ’daki deprem felâketinden büyük üzüntü duyulduğunu belirterek, bölgedeki depremzedelerle dayanışma içinde olduğunu açıkladı.

Vatikan’daki kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Avrupalı Katolik Piskoposlar Kurulu ve Avrupalı Kiliseler Konferansı ortak komitesinin dün İstanbul’da yaptıkları toplantı sırasında, Elazığ’daki deprem felâketiyle ilgili bir dayanışma mesajı yayımlandı. Ortak Komite, toplantının katılımcıları adına yaptığı yazılı açıklamada, “Türk hükümetine ve deprem felâketine maruz kalan bölge halkı başta olmak Türk halkına” seslenerek, “sevgi ve dua eşliğinde” depremzedelerle dayanışma içinde olunduğuna işaret etti. Avrupalı Kiliseler Konferansı, Avrupa ülkelerindeki Ortodoks, Protestan, Anglikan, Eski Katolik vb. cemaatlerden oluşan toplam 120 Hristiyan kilisesinin ve 40 Hristiyan derneğin oluşturduğu bir örgüt olarak tanınıyor. Avrupa Katolik Piskoposlar Kurulu ise Avrupa’daki 33 ülkede, adı üzerinde Roma Katolik Kilisesine bağlı olan piskoposların ulusal kurullarını tek çatı altında toplayan bir yapılanma olarak niteleniyor.

10.03.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl