02 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Bütçe arttı, sosyal hizmetler genişledi

SOSYAL Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürü İsmail Barış, SHÇEK’in, çocuk, yaşlı, özürlü, kadın, aile ve toplum, sokakta yaşayan ve çalıştırılan çocuklar ile sosyal bir devlet olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin desteğine muhtaç bütün bireylerine ulaşma çabasında olduğunu söyledi.

‘’SHÇEK’in 2002’de 121 milyon TL olan bütçesinin 2 milyar 374 milyon liraya çıkarıldığını, bütçedeki bu artışın hizmet yelpazesi ve kalitesine de yansıdığını’’ ifade eden Barış, ‘’Örneğin daha önce evde bakım ücreti ödenmiyordu. Oysa bugün engelli çocuğuna, yaşlısına bakan birinci derecedeki yakınlarına her ay para ödüyoruz. Daha önce hiç olmayan bu ödemeden faydalanan engelli ve yaşlı sayısı 250 bini buldu’’ dedi.

Barış, daha önce 20-30 hatta 40 kişilik çocuklara ve özürlülere bir bakıcı hizmet ederken, bugün bu sayının 6’ya kadar gerilediğini ifade ederek, şunları kaydetti: ‘’Yine daha önce kurum bakımında olan çocuk sayımız 24 bin civarındaydı, şimdi bu sayı 10 bine kadar düştü. Burada da sevindirici bir düşüş var. Eve Dönüş Projesi ile çocuklarımıza kendi ailelerinin yanında bakım imkânı sağlıyoruz. Çünkü biz ne kadar güzel mekânlarda, ne kadar kaliteli hizmet verirsek verelim bir çocuğun ailesinin yanında büyümesi bizim için çok daha değerli.’’

Kurum yerine ailesinin yanında bakılan çocuklara yapılan aylık ödemelerin okul dönemi ve dışında farklılık gösterdiğini, ortalama alındığında ise aylık 380 TL gibi bir rakama tekabül ettiğini anlatan Barış, şunları kaydetti: ‘’Bu çocukların yanı sıra, yaşlılıktan ya da engelinden dolayı kendi kendine bakacak durumda olmayanlara da ‘evde bakım ücreti’ adı altında ayrıca asgarî ücret düzeyinde ödeme yapıyoruz. Bu ödemeleri birinci derecede yakınlara yapıyoruz. Çünkü bir yaşlıya ya da özürlüye kendi ailesinden daha iyi kimse bakamaz. Verdiğimiz bu para bir ücret değil aslında bir destek mahiyetinde. Bu şekilde yaptığımız ödemeler geçen yıl 1 milyar TL’ye ulaştı. Sayın Başbakanımızın talimatı var. Muhtaç olan her vatandaşımıza ulaşma çabasındayız. Bu konuda bir parasal limit konulmuş değil.’’

SHÇEK Genel Müdürü Barış, ortalama yaşam süresinin uzamasını dikkate alarak, ‘’Yaşlanma Ulusal Eylem Planı Programı’’ hazırladıklarını, bu planda yaşlının ihtiyaçlarına yönelik her şeyin yer alacağını bildirdi.

02.04.2010


 

İki ayrı servis kazası: 46 yaralı

SİVAS’TA personel taşıyan 2 servis midibüsünün devrilmesi sonucu ilk belirlemelere göre 28 kişi yaralandı. Alınan bilgiye göre, arka arkaya seyir halinde olan bir tekstil firmasına personel taşıyan Cemil Tufan yönetimindeki 58 DP 787 plâkalı midibüs ile Özel İdare’ye personel götüren Sinan Otara’nın kullandığı 58 NF 688 plâkalı midibüs, Kılavuz Mahallesi TOKİ Kavşağı’nda çarpıştıktan sonra devrildi.

Kazada 28 kişi yaralandı. Yaralılar şehirdeki çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı. Kaza sebebiyle kara yolu tek yönlü olarak trafiğe kapandı.

MANİSA’DA ÖĞRENCİ SERVİSİ KAZA YAPTI

Manİsa’nIn Demirci ilçesindeki trafik kazasında ise, 18 kişi yaralandı. Alınan bilgiye göre ilçede, Simav Girişi olarak adlandırılan mevkide Sevinçler ve Hoşçalar köylerinden Demirci’ye lise öğrencilerini taşıyan Muharrem Baş (41) yönetimindeki 45 PT 476 plâkalı minibüs ile Orhan Kazdağlı’nın (52) kullandığı 45 PL 400 plakalı minibüs çarpıştı. Kazada, araçların sürücüleri ile 16 lise öğrencisi yaralandı.

02.04.2010


 

Leylek yurdunda sayım yapılıyor

İNGİLİZ Kraliyet Kuşları Koruma Derneği (Royal Society for the Preservation of Birds) (RSPB) ile Doğa Derneği’nin katkılarıyla sürdürülen ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitolojik Araştırmalar Merkezi’nce yürütülen çalışma kapsamında Türkiye’nin önemli sulak alanlarından Kızılırmak Deltası’ndaki leylek popülasyonunun belirlenmesi için çalışma başlatıldı.

OMÜ Ornitolojik Araştırmalar Merkezi görevlisi Kiraz Erciyas, başlatılan çalışma kapsamında üç ay içinde deltadaki leylek varlılığını belirleyeceklerini söyledi.

02.04.2010


 

Bursa’da gündem SBS ve LYS

BURSA’NIN ilçe millî eğitim müdürleri, İl milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar’ın başkanlığında bir araya geldi. Toplantıda ağırlıklı olarak yaklaşan Seviye Tespit Sınavı (SBS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) konuşuldu.

Gülsar, il müdürlüğü olarak hazırladıkları eylem planı kapsamında gerçekleştirilen çalışmalara hız kazandırılması gerektiğini söyledi. Eylem planı çerçevesinde öğrencilerin başarısı için birçok proje geliştirdiklerini ifade eden Atilla Gülsar, bu konudaki bütün çalışmaların birebir uygulanması ve ciddî bir şekilde takip edilmesini istedi. Uygulamaya konulan eylem planı doğrultusunda hiçbir öğrencinin açıkta kalmadan kurs alabilmesinin hedeflendiğini kaydeden Gülsar, “Okullara yaptığım ziyaretlerde hâlâ kurslardan yararlanmayan öğrenciler görüyorum. Özellikle dezavantajlı bölgelerde bulunan ve kursa gidemeyen öğrenciler tesbit edilerek bu öğrencilerin de ücretsiz olarak açılacak kurslardan yararlandırılması gerekiyor” dedi.

02.04.2010


 

Yeşilırmak’ta 33 balık türü var

TOKAT Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOPÜ) Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü tarafından Yeşilırmak’taki balık türleri araştırıldı.

GOPÜ Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Şenol Akın’ın başkanlığını yaptığı ve TÜBİTAK tarafından desteklenen bir proje kapsamında, Tokat’ın Erbaa ilçesinde Kelkit Irmağı ve Yeşilırmak’ın birleştiği alandan, nehrin denize döküldüğü Samsun’un Çarşamba ilçesi kısımlarına kadar ırmaktaki balık türleri inceleme altına alındı. Doç. Dr. Şenol Akın, 2007 yılının Ekim ayında Yeşilırmak’taki balık türlerini belirlemek için çalışmaya başladıklarını söyledi. Çalışmalarının halen sürdüğünü belirten Akın, şunları kaydetti:

‘’Yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde ilgili alandan 33 balık türü tesbit ettik. Bu balık türlerinden 30’unu sadece barajların çıkışında yer alan nehir alanlarından elde ettik. Yeşilırmak’ta yaygın olarak sazangillere ait balık türlerinin ağırlıkta olduğu belirledik. Bu balık grubundan tatlı su kefali (Squalius cephalus), acı balık (Rhodeus amarus), capoeta türleri (Capoeta banarescui, Capoeta sieboldii) en baskın türler olarak kaydedildi.’’

Baraj gölleri ile barajları besleyen ve barajların çıkışındaki nehir alanlarında ortama daha sonra aşılanan tatlı su levreğinin (Perca fluviatilis) en çok bulunan diğer balık türü olarak tesbit edildiğini kaydeden Akın, bu balık türünün etçil olması sebebiyle ortamda bulunan diğer balıkların larva ve yumurtalarını tüketmek suretiyle diğer balıkların sayılarında ileride azalmalara sebep olabileceği ihtimalinin bulunduğunu vurguladı. Diğer etçil olarak beslenen tür olan yayın balığının da her ortamda bulunan bir balık türü olduğunu ifade eden Akın, tesbit edilen balık türlerinden sadece 9’unun Yeşilırmak’ın denize dökülen nehir ağzından elde edildiğini söyledi.

Doç. Dr. Şenol Akın, Yeşilırmak’ın balık faunasının belirlenmesi ile nehrin balık çeşitliliğinin ortaya konulduğunu, bu balıkların ekolojik istekleri belirlenerek, korunması adı altında alınabilecek tedbirlerin de sunulacağını sözlerine ekledi.

02.04.2010


 

Doğuda kar etkili olacak

DOĞU Anadolu Bölgesi’nde zaman zaman etkili olan kar yağışı sebebiyle Erzurum’da 3 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor.

Edinilen bilgiye göre, Karadeniz üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisi altında bulunan Doğu Anadolu Bölgesi’nde karla karışık yağmur ve kar yağışı etkili oldu. Özellikle yüksek kesimlerde etkisini arttıran kar yağışı sebebiyle Erzurum’da 3 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği ekiplerince söz konusu köy yollarının ulaşıma açılması için çalışmalar sürdürülüyor. Bu arada, bölgede ölçülen en düşük hava sıcaklığı Erzurum, Kars ve Ardahan’da eksi 4, Ağrı’da eksi 3, Erzincan ve Iğdır’da 1 derece olarak ölçüldü. Yetkililer, kar yağışının bugünden itibaren bölgedeki etkisini arttıracağını, Pazar gününe kadar da aralıklarla devam etmesinin beklendiğini bildirdi.

02.04.2010


 

YÖK, yeni üniversiteleri hizmet içi eğitime aldı

YÜKSEKÖĞRETİM Kurulu, yeni kurulan üniversitelerin personel daire başkanlarını hizmet içi eğitime aldı. Başkanlık, Antalya’da düzenlediği seminerde, idarî uygulamalar, rektör ve dekan atamaları gibi konularda eğitim verdi. Antalya’da dün düzenlenen 2010 Yılı Yükseköğretim Kurulu Hizmet içi Eğitim Semineri’ne yeni kurulan üniversitelerin personel daire başkanları katıldı.

Seminerde, üniversitelere tahsis edilen akademik kadrolar, akademik personelin özlük hakları, üniversitelerde akademik teşkilât, öğretim üyeliğine atama ve yükseltme, yabancı uyruklu öğretim üyelerinin çalıştırılması, YÖK tarafından verilen yurtdışı lisansüstü eğitim bursları gibi YÖK’ün personel mevzuatı ve idarî uygulamaları anlatıldı.

02.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim oktay usta yemek tarifleri Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl