15 Nisan 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR Mobil İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

Veresiye defteri de doldu

TÜRKİYE genelinde dar ve orta gelirli birçok ailenin kredi kartlarına olan borçları yüzünden bakkala borç yazdırmaya başlaması, bakkalın borç defterinin yeniden kabarmasına yol açtı.

Türkiye Bakkallar ve Bayiler Federasyonu (TBBF) Yönetim Kurulu Üyesi, Konya Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Süleyman Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kullanımı her geçen gün yaygınlaşan kredi kartlarının, borcunu zamanında ödeyemeyen dar ve orta gelirli aileleri zor durumda bıraktığını belirtti. Bugün asgari ücretle geçinen bir işçinin dahi 5 bin lira limitli kredi kartı kullandığını ifade eden Yılmaz, ‘’Birçok kredi kartı kullanıcısı hesapsız harcamaları sonucu ödeyemediği kart borcu yüzünden mahkemelik duruma geldi. İnsanların kart limitleri doldu’’ dedi. Yılmaz, kredi kartı limiti dolduğu için alış veriş yapamayan birçok vatandaşın, ekmeğini, sigarasını bakkallara veresiye yazdırarak almaya başladığını vurgulayarak, şunları söyledi: ‘’Haliyle bakkalın da veresiye defteri oldukça kabardı. Birçok bakkal iflâsın eşiğinde. Veresiye yazdırmak karşılıklı güvene dayalı gerçekleştiği için çek veya senet imzalama durumu olmuyor. Bu nedenle 3 bin, 5 bin lira veresiye yazdırıp, ödemeyenlerin sayısı çok fazla. Bu durumda tabii sıkıntıya düşen yine bakkal oluyor. Üyelerimiz içinde 15-20 bin lira veresiye alacağı olan arkadaşlarımız var. Yani bazı üyelerimizin bakkaldaki malından çok veresiye alacağı bulunuyor. Bakkalların yarıya yakını bu durumda.’’

VERESİYENİN ÖNÜNE GEÇMEK

İÇİN BAKKALLARA POS CİHAZI

Bakkalların artık 1-2 yıl içinde veresiye defterini doldurup yenisine geçtiğini anlatan Yılmaz, defterdeki alacağını tahsil edemeyen birçok bakkalın da iflâsın eşiğine geldiğini bildirdi. Yılmaz, veresiye yazdıran müşterilerden bir kısmının borcunu ödemesinin 1 yılı bulduğuna dikkati çekerek, veresiye kabul etmeyen bakkalların da iş yapamadığını, bu sebeple bakkalların veresiye defteri tutmaya mecbur kaldığını belirtti. Oda olarak Konya’da ilk defa bir banka ile protokol imzalayıp bakkalların pos cihazı almasını sağladıklarını dile getiren Yılmaz, ‘’Bu protokolün ardından Konya’da 10 gün içinde 500’e yakın bakkalımız, pos cihazı kullanımına başladı. Bu rakamı bin 500’e çıkarmayı hedefliyoruz. Pos cihazının bulunması hem bir derecede veresiyenin önüne geçiyor hem de nakit yerine kredi kartı ile alış veriş yapmak isteyen müşterilerin bakkaldan uzaklaşmasını önlüyor’’ dedi.

15.04.2010


 

5 kişiden 1’i icralık

ZONGULDAK’TA merkeze bağlı belde ve köylerle nüfusu 216 bin 481 olan şehirde, 40 binin üzerinde kişi hakkında genellikle kredi borcu dolayısıyla icra takibi bulunuyor.

Sefer sırasında haczedilen otobüsün de arasında yer aldığı icra takibindeki yaklaşık 350 değişik türde araç yediemin deposuna çekildi. Zonguldak İcra Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, genellikle yüzde 90’ı bankalardan aldığı krediyi ödeyemeyenlerin oluşturduğu 40 bini aşkın kişi hakkında icra takibi sürüyor. Yıl sonuna kadar icra takibi sayısının 60 bine yükselmesinin beklendiğini belirten yetkililer, özellikle taşıt almak için çektikleri kredileri ödeyemeyenlerin icra takibi yapılanlar arasında ilk sırada geldiğini bildirdiler. Yetkililer, borçlunun evindeki eşyaların kıymet bedeli biçilerek haciz işlemi uygulandığını, ödeme yapılmadığı takdirde eşyaların yasa gereği açık arttırmayla satışa çıkarıldığını kaydetti.

15.04.2010


 

50 yıldır köyün boşaltılmasını bekliyorlar

YAPIMI tamamlandığında Boyabat Barajı gölünün suları içinde kalacak olan Samsun’un Vezirköprü ilçesine bağlı sadece yaşlıların kaldığı 72 haneli Susuz Köyünde 50 yıldır yeni ev ve başka yatırım yapılamadığı bildirildi.

Edinilen bilgiye göre, yapımı 1958 yılında gündeme gelen Boyabat Barajı aradan geçen 52 yıla rağmen tamamlanamazken, baraj tamamlandığında arazileri göl suları altında kalacak çevre sakinleri de köylerini terk edecekleri günü bekliyor. Köy sakinlerinden Murat Demirbilek, ‘’Boyabat Barajının yapımı gündeme geldiğinden bu yana ne olacak diye bekli-yoruz. Köyün tahliye edilmesini istiyorlar. Ama ne zaman gideceğimiz belli değil. Sonumuzun ne olacağını dahi bilmiyoruz. Bir an önce bir çözüm bulunmasını istiyoruz’’ diye konuştu.

15.04.2010


 

Akaryakıtta ‘arka ofis’ sistemi

AKARYAKIT kaçakçılığıyla mücadele ve şirketlerin yüklü akaryakıt faturalarıyla gider indirmesine karşı ‘’arka ofis’’ sistemi devreye sokuluyor.

Kaçak akaryakıtın önüne geçilememesi ve yüksek akaryakıt faturalarıyla düşük vergi ödenmesi, Gelir İdaresi Başkanlığını harekete geçirdi. Bu çerçevede başlatılan çalışmalarda, daha önce akaryakıt istasyonlarında pompalara yazar kasayı devreye sokan İdare, şimdi de istasyonlarda ‘’arka ofis’’ uygulamasını hayata geçiriyor. Bu sistemde, bütün istasyonlarda, ‘’arka ofis’’ kurulacak. Pompa hafızaları, arka ofise bağlanacak. Pompadan yapılan her satış bilgisi, anında arka ofise aktarılacak. Türkiye çapındaki bütün arka ofisler de, Maliye Bakanlığı Bilgi İşlem Merkezi bağlı çalışacak. Akaryakıt istasyonları, günlük akaryakıt satış bilgilerini, plaka bazında her akşam Gelir İdaresi Başkanlığına aktaracak. Söz konusu bilgiler, Bilgi İşlem Merkezinde plaka bazında listelenecek. Arka Ofis Sistemi sayesinde hangi akaryakıt istasyonunun, günlük olarak ne kadar akaryakıt sattığı, hangi aracın nerede, ne miktar ve tutarda akaryakıt aldığı tek tek dökülecek. Bu şekilde akaryakıt istasyonlarının günlük ve haftalık giriş-çıkışları yakından takip edilecek. Kaçak yakıt satan istasyonlar da bu şekilde belirlenecek.

AKARYAKIT ALMADAN FİŞ ALMAYA SON

ARKA Ofis Sistemi ile akaryakıt almadan fiş alma dönemi de son bulacak. Gelir İdaresi Başkanlığı, yeni sistemin devreye sokulmasının ardından, merkezde akaryakıt satış bilgilerini plâkaya göre de sınıflandıracak. Bu şekilde hangi aracın, nerede, ne zaman ve hangi tutarda akaryakıt aldığı ortaya konacak. Vergi mükellefleri, bu sebeple akaryakıt almadan fiş alarak, bunları daha sonra gider göstererek, düşük vergi ödeyemeyecek.

15.04.2010


 

Her basın mensubunun bir ağacı olacak

BAŞBAKANLIK Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Çevre ve Orman Bakanlığı Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü’nün birlikte gerçekleştirdiği ‘Basın Yayın ve Gazeteciler Hatıra Ağaçlandırması’ projesi ile her gazetecinin bir ağacı olacak. Proje kapsamında her basın kartı sahibi, gazeteci, gazeteciler cemiyeti başkanları, Gazeteciler Sendikası, basın kuruluşları, radyolar, televizyonlar, ulusal ve yerel gazete sahipleri ve meslek kuruluşlarının desteği bekleniyor. Bursa Valiliği’nin konuyla ilgili yaptığı açıklamaya göre, kampanyaya katılmak isteyen basın mensupları, ağaç dikim bedelini Ankara İl Çevre ve Orman Müdürlüğü hesabına yatırabilecek. 1 ağaç bedeli 10 TL olarak belirlenirken, dekont açıklamasına ‘Basın Yayın ve Gazeteciler Hatıra Ağaçlandırması’ yazılacak. Bağışta bulunan kişi ve kuruluşların isimleri ise daha sonra liste halinde ilan edilecek.

15.04.2010


 

Ürün bollaştı, fiyatlar düşmeye başladı

HAVALARIN ısınmaya başlamasıyla Antalya Toptancı Hali’nde ürün bollaştı ve bazı sebzelerin fiyatları ucuzlamaya başladı. Antalya Toptancı Hal Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Ocak, Şubat ve Mart aylarındaki yaşanan soğuk havanın yerini sıcak havaya bırakmasıyla seralarda ürün bollaştı ve kaliteli ürün elde edilmeye başlandı. Ürünün bollaşması fiyatların düşmesine yol açtı. Bu arada, geçen hafta hava sıcaklığında yaşanan ani düşmeler domates üretiminde kalite sorununa sebep oldu. Son günlerde en çok artış yaşanan kuru soğanın fiyatı ise Antalya Toptancı Hali’nde 40 Krş düştü ve kuru soğan 2,10 TL’den işlem gördü. Yetkililer, sıcak havanın sürmesi halinde sebze fiyatlarındaki artışların süreceğini bildirdi.

15.04.2010

 
Sayfa Başı  Geri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu

Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.
Kurumsal Linkler: Risale-i Nur Kongresi - Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı- Yeni Asya Gazetesi- Bizim Radyo- Sentez Haber- Yeni Asya Neşriyat-Promosyon- Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım