Kuru soğanın ‘fiyat saltanatı’ bitti |
Nisan ayında yüzde 47.05 artışla zam şampiyonu olarak, kilosu 3,5 liraya kadar çıkan kuru soğan, üretim merkezlerindeki hasadın yoğunlaşmasıyla birlikte tarlada 45 kuruşa, pazar yerlerinde ise 1,5 TL’ye kadar geriledi. Kuru soğanın kilosunun önümüzdeki haftalarda tüketiciye de daha ucuz yansıyacağı tahmin ediliyor. Kuru soğanın Doğu Akdeniz’deki en önemli üretim bölgesi Hatay’ın Reyhanlı ilçesi Ziraat Odası Başkanı Şavvah Yüksekgönül, Amik Ovası’nda 30 bin dönüm arazide kuru soğan ekimi yapıldığını, dönüm başına 7 ile 8 ton arasında verim alındığını, hasadın 21 bin ton dolayında beklendiğini kaydetti. Yüksekgönül, geçen yıla oranla Amik Ovası’nda kuru soğan rekoltesinde yüzde 50 artış olduğunu, bu artışın fiyatları tüketici lehine çevirdiğini ifade ederek, ‘’Şu anda soğanın kilosunu tüccara 45 kuruşa satıyoruz ancak, tüketiciye ulaşıncaya kadar fiyatı birkaç katı artış gösteriyor’’ dedi. |
09.05.2010 |