06 Haziran 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Görüş

Tek adres

Her şey ebede yürür.

Çarçabuk geçer ömür.

Ya elmastır ya kömür.

Beden kabirde çürür.

Bak saçına bembeyaz.

Bedeninde var maraz.

Merak etsene biraz.

Rabbim ediyor ikaz.

Saçına düşen her ak.

Öleceksin diyor: Bak.

Olsan günahtan ırak.

Olacaksın pirü pak.

Dünyadaki mamelek.

Ahiret için gerek.

Bunda etme bir an şek.

Böyledir elbet gerçek.

Aklı başında herkes,

Dünyaya etmez heves.

Bir gün tükenir nefes

Ahirettir tek adres.

Gaye, iman-ı billâh.

Makam, marifetullah.

Nimet, muhabbetullah

Cennet ve Cemalüllah.

MEHMET KOVANCI

06.06.2010


“Risâle-i Nur Bilgisi” dersine hoş geldiniz!

Üstad Bediüzzaman Said Nursî Hazretleri’nin biricik şaheseri Risâle-i Nur Külliyatı’nın anlaşılması yolunda hazırlanan bir “ders kitabı dizisi.”

Üç ciltten meydana gelen dizi-kitabın “Takdim”inde şu hususlar dikkat çekiyor:

“Yeni Asya Vakfı olarak, bu kıymetli eserlerin, özellikle okumaya yeni başlayanlar için, daha iyi anlaşılmasını sağlamak maksadıyla böyle bir çalışmayı yapmayı uygun gördük. Vakfımızın Eğitim Komisyonundaki uzman eğitimciler tarafından üç cilt olarak hazırlanan ‘Örnek Metinler’ dizisi, eğitim standartlarına uyularak ve titizlikle hazırlanmıştır.” (s. 7)

Üstteki bilgilerden de anlaşılacağı gibi, eğitimciler tarafından (öğrenciler için) “eğitim standartları”na göre hazırlanan bir ders kitapları dizisi söz konusu.

Okuma/inceleme faslında da, bir “ders kitabı”yla karşı karşıya olduğunuzu kavrıyorsunuz. Zira konular, aynen okullardaki ders kitabı mantığında/formatında ele alınıp işlenmiş. (Dizi-kitap üç cilt olduğuna göre, hazırlandığı dönem itibarıyla, üç yıllık lise ve dengi okullar esas alınmış, yani her yıl için bir kitap ayrılmış olabilir. Şimdi incelediğimiz birinci cilt, “Risâle-i Nur Bilgisi” diyebileceğimiz dersin bir nevî temel/hazırlık kitabı hüviyetinde; dolayısıyla, ikinci ve üçüncü ciltlerde konuların daha bir derinleşmesi/yoğunlaşması mümkün ya da muhtemel.)

Eserin ilk cildinde toplam 25 konu/ders var. İlk bakışta bunların kısm-ı azamının “iman” eksenli olduğu (11 kısım) göze çarpıyor. Kalan konular ise “İslâm” bahislerinden (5 kısım) ve “Risâle-i Nur bilgileri”nden (9 kısım) ibaret.

“İman” konuları “Tevhit” (dört kısım), “Haşir” (üç kısım), “Kur’ân’ın Mu'cizeliği,” “Beka-i Ruh ve Melaike,” “Kader,” “Ruhların, Meleklerin Varlığı ve Devamlılığı;” “İslâm” konuları da “Ubudiyet (Kulluk)/İstikamet,” “Ubudiyet,” “Ahirete İmanın Ferdî ve Sosyal [Hayata] Ait Faydaları,” “Ubudiyet/Namaz” (iki kısım); “Risâle-i Nur Bilgileri” konuları ise “Risâle-i Nur’un Özellikleri” (dört kısım), “Bediüzzaman’ın Hayatı” (iki kısım), “Risâle-i Nur’un Yazılması ve Neşri,” “Risâle-i Nur’un Mahiyeti,” “Risâle-i Nur’un Telifi” başlıklarında inceleniyor.

Görüldüğü üzere, konular, “Risâle-i Nur ve Bediüzzaman evrenine giriş”te kıstas alınabilecek derecede.

Konuların kurgulanışına gelecek olursak, her bir konu altı adet alt başlıkta inceleniyor: 1- Metne Hazırlık, 2- Metin, 3- Metni Anlama Çalışmaları, 4- Tamamlayıcı ve Açıklayıcı Bilgiler, 5- İnceleme ve Araştırma Konuları, 6- Vecizeler…

“Metne Hazırlık”ta, ele alınacak metinle ilgili ön bilgilerin yanı sıra konuya yakın, talebenin araştırmacı yönünü arttırıcı sorular yer alıyor. “Metin”de, konuyu teşkil eden ana metne yer veriliyor. “Metni Anlama Çalışmaları”nda, a) Metinde geçen eski Türkçe kelime ve terimler ile tamlamaların günümüzdeki karşılıkları veriliyor, b) Cevapları metinden bulunmak üzere sorular soruluyor. “Tamamlayıcı ve Açıklayıcı Bilgiler”de, adı üzere, konuya dair ek bilgiler sunuluyor. “İnceleme ve Araştırma Konuları”nda, metinden hareketle bazı tali konulara yönlendirme yapılıyor. “Vecizeler”de ise, külliyattan konuyla ilgili seçme özdeyişler alıntılanıyor.

Ayrıca üç konuda “Okuma Parçası” adı altında, ait olduğu konuyu destekleyici, başka eserlerden metinlere yer verilmiş. (s. 125, 148-149, 202-203)

Burada biraz nefeslenelim ve kitaptan, Üstadımıza ait bir demet vecize sunalım:

*”[Risâle-i Nur,] iman hakikatlerinin izahı olduğu için, hem ilim, hem marifetullah, hem ibadettir.” (Tarihçe-i Hayat, s. 447) *”Risâle-i Nur dünya işlerine alet olamaz, dünya işlerine siper edilmez.” (Kastamonu Lâhikası, s. 204) *”Hakikî ihlâs hiçbir şeye, hattâ manevî, uhrevî makamata dahi alet olmamayı iktiza eder.” (Sikke-i Tasdik-i Gaybî, s. 10) *”İman tevhidi, tevhit teslimi, teslim tevekkülü, tevekkül saadet-i dâreyni iktiza eder.” (Sözler, s. 284) *”Kur’ân-ı Hakîm mürşidimizdir, üstadımızdır, imamımızdır, her bir adabda rehberimizdir.” (Mektubat, s. 357) *”Kabrin arkası için çalışınız; hakikî saadet ve lezzet ondadır.” (Mektubat, s. 274) *”Kâinatta en yüksek hakikat imandır, imandan sonra namazdır.” (Sözler, s. 704) *”Nurların esası ve hedefi, iman-ı tahkikî ve hakikat-i Kur’âniyedir.” (Emirdağ Lâhikası, s. 243) *”Risâle-i Nur’un hakikatleri bu vatanın ve milletin ve asayişin büyük bir temel taşıdır.” (Emirdağ Lâhikası 1, s. 283) *”Kudret mastardır, kader mistardır. Kudret o manevî kitabını o mistar üstünde yazar.” (Sözler, s. 434) *”Kaderin her şeyi güzeldir, hayırdır. Ondan gelen şer de hayırdır, çirkinlik de güzeldir.” (Sözler, s. 498) *”Bütün meleklerin, belki bütün esbab-ı zahiriyenin vazifeleri, izzet-i rububiyetin perdeleridir.” (Âsa-yı Mûsa, s. 71) *”Cesed-i insan havaya, suya, gıdaya muhtaç olduğu gibi, ruh-u insan da namaza muhtaçtır.” (Sözler, s. 689)

Sonuç olarak, yaz kampları ya da okuma programlarında, 30-40 günlük/hızlandırılmış “gönüllü” eğitim kurslarında “ders kitabı” niyetine çalışılabilecek özellikte bir dizi-kitabın başarılı ilk kitabı.

***

RİSÂLE-İ NUR KÜLLİYATI’NDAN ÖRNEK METİNLER 1

Yazan: Komisyon Sayfa Sayısı: 224 Ebatları: 16,5x23 cm Türü: Eğitim Yayınlayan: Yeni Asya Vakfı Yayın Tarihi: Nisan 2002.

ORHAN GÜLER

[email protected]

06.06.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.