08 Ağustos 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Aile-Sağlık

RTÜK’E en çok diziler şikâyet edildi

Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna (RTÜK), 2010 yılının ilk altı aylık döneminde izleyicilerden gelen şikayetler, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artarak, 36 bin 177 adetten 43 bin 64’e yükseldi.

Bütün program türlerinde gelen şikayetler geçen yıla göre azalırken, yerli diziler şikayet konusunda diğer programlara fark attı. Bir başka deyişle üst kurula gelen bütün şikâyetlerin yarıya yakının sadece yerli diziler hakkında olduğu belirlendi. Geçen yılın ilk altı aylık döneminde de en yüksek oranda şikâyet edilen program türü olan yerli dizilerle ilgili en fazla öne çıkan şikâyet gerekçesi, “Türk Aile Yapısına ve Ahlâka Aykırılık’’ oldu.

“Program Kaldırılsın’’ şeklinde gelen şikâyetlerin yüzde 71’inin ve “Millî ve Manevî; Değerlere Aykırılık’’ konulu kriterlere ilişkin şikâyetlerin yüzde 70’inin dramatik dizilerde yoğunlaşması, yılın ilk altı ayında bu konulardaki hassasiyetin, yoğun olarak yerli diziler hakkında yaşandığını ortaya koydu. En çok şikâyet edilen dizi, bu program türündeki şikâyetlerin yüzde 53’ünü tek başına alan “Aşk-ı Memnu’’ oldu. Aşk-ı Memnu’yu “Melekler Korusun’’ ve “Türk Malı’’ adlı diziler izledi. RTÜK’ün 444 1 178 İletişim Merkezine ve web sitesine, 2010 yılının ilk 6 ayında izleyicilerden gelen şikâyetlerin yüzde 44’ünün diziler, yüzde 11’inin direnç yarışmaları, yüzde 8’nin reklâm kuşakları, yüzde 5’inin dramatik ögeler içeren eğlence programları ve kuşak programları, yüzde 4’nün haber bültenleri hakkında olduğu belirlendi. İzleyicilerin en çok “Türk Aile Yapısına ve Ahlâka Aykırılık’’ ile “Çocukların ve Gençlerin Korunması’’ gerekçeleriyle şikâyette bulundukları tesbit edildi. “Türk Aile Yapısına ve Ahlâka Aykırılık’’ kriteri, 2009 yılının ilk altı aylık döneminde yüzde 9 oranında gerçekleşmişken 2010 yılının ilk altı aylık döneminde ciddî bir yükselişle yüzde 19 oranında değer aldı.

DİRENÇ YARIŞMALARINA

ŞİKÂYETLER SÜRÜYOR

Geçen yılın aynı dönemine göre direnç yarışmalarıyla ilgili şikâyetler toplam içinde yüzde 13’den yüzde 11’e, reklam kuşaklarıyla ilgili şikâyetler yüzde 10’dan yüzde 8’e, kuşak programlarıyla ilgili şikâyetler yüzde 7’den yüzde 5’e, haber bültenleriyle ilgili şikâyetler ise yüzde 6’dan yüzde 4’e geriledi. “Yemekteyiz’’ programı direnç yarışmaları içinde 3 bin 417 adet bildirimle (yüzde 73) en fazla şikâyet edilen program oldu. Yemekteyiz programını, şikâyetlerin yüzde 10’unu alan “Evcilik Oyunu’’ ve şikâyetlerin yüzde 6’sını alan “Fear Factor Extreme’’ adlı programlar takip etti. Dramatik ögeler içeren eğlence programlarına yönelik olarak kaydedilen bin 188 bildirimin yarısından fazlası (yüzde 59) “Çok Güzel Hareketler Bunlar’’ adlı programa yönelik olarak kaydedildi. Bunu “Olacak O Kadar’’ ve “Haneler’’ adlı programlar izledi. Bu programlar sırasıyla “Türk Aile Yapısına ve Ahlâka Aykırılık’’, “Çocuk ve Gençlerin Korunması’’ ile “Cinsellik ve Müstehcenlik’’ konulu kriterlere dönük olarak şikâyet edildi.

KUŞAK PROGRAMLARI

Ocak-Haziran 2010 döneminde kuşak programları hakkında kaydedilen 2 bin 51 adet bildirimin 433 adedi (yüzde 22) ‘’Esra Erol’da Evlen Benimle’’, 257 adedi (yüzde 13) ‘’Zuhal Topalla İzdivaç’’ ve 223 adedi (yüzde 12) ‘’Müge Anlı ile Tatlı Sert’’ adlı programlar hakkında oldu. Bu programlar ‘’Kişiye Yönelik Şikâyet (Sunucu ya da Katılımcı)’’, ‘’Kişilik Haklarına Aykırılık/Hakaret’’ ve ‘’Ayrımcılık (Dil, Din, Irk)’’ konulu kriterlere dönük olarak şikâyet edildiler.

HABER BÜLTENLERİ

‘’Haber Bültenleri’’ konusunda en fazla şikâyet edilen kanallar ise sırasıyla ‘’Atv’’, ‘’Kanal D’’ ve ‘’Star TV’’ oldu. Yılın ilk 6 aylık dönemi itibariyle bu kanallardaki haber bültenlerinin yüzde 28 oranında ‘’Kişilik Haklarına Aykırılık/Hakaret’’, yüzde 25 oranında ‘’Taraflı Yayıncılık’’ ve yüzde 13 oranında ‘’Toplumu Yanıltma’’ konulu kriterlere dönük olarak şikâyet edildiği belirlendi.

08.08.2010


Şehir insanını “ısı adacıkları” kavuruyor

Yapilarin depoladığı güneş enerjisini geri vermesi sonucunda oluştuğu belirtilen “ısı adacıkları’’ sebebiyle büyük şehirlerde yaşayanların daha fazla sıcağa maruz kaldığı bildirildi.

Meteoroloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Taşcı, hava sıcaklıklarının meteorolojik rasat parklarında bulunan yerden 2 metre yükseklikte kapalı siperler içinde ölçüldüğünü belirtti.

Hava sıcaklıklarının gölgede ölçülen değerler olduğunu vurgulayan Taşçı, bu sebeple vatandaşların güneş altında fazla kalmamaya ve çok acil olmadıkça sıcağın fazla hissedildiği öğle saatlerinde sokağa çıkamaya dikkat etmesini istedi.

Özellikle büyük şehirlerde yaşayanların tahmin edilenden daha fazla sıcağa maruz kaldığını dile getiren Taşçı, şöyle konuştu:

“Büyük yerleşim birimlerinde yaşayan insanların hissedilen hava sıcaklıklarına ilâve olarak şehirler üzerinde oluşan ısı adacıklarından da etkilenmesi kaçınılmazdır. Isı adacıklarının temel nedeni ise şehirleri oluşturan tüm yapıların imal edildiği malzemelerdir. Gün boyunca güneş enerjisi depolayan bu yapı malzemeleri belli bir depolama sürecinden sonra enerjiyi tekrar geri verirler. Bu yüzden, şehirlerde yaşayanlar, caddelerde, sokaklarda, hatta parklarda bile gezerken bu yapı malzemelerinden yansıyan sıcaklıkları hissederler. Bu durum sıcaklıkların insanlar üzerindeki etkisini daha fazla arttıran temel faktörlerden birisidir.’’

Taşçı, özellikle Ankara’nın da içinde bulunduğu İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu gibi karasal iklim özelliklerinin belirgin yaşandığı yerlerde gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farklılıklarının fazla olması gerektiğini belirterek, “Buna rağmen yapılaşmadan ve yapı malzemelerinden dolayı büyük yerleşim merkezlerinde yaşayanlar, bu farklılıkları daha az hissetmektedirler. Diğer bir ifade ile gündüz de gece de daha sıcak olmaktadır’’ dedi.

Güneşin ve dolayısıyla sıcaklığın etkisinin çok fazla hissedildiği bu günlerde vatandaşların dikkat etmesi gereken bir başka noktanın ise UV-B değerleri olduğunu ifade eden Taşçı, “Başta cilt kanserleri ve katarakt olmak üzere çeşitli deri ve göz hastalıklarına yol açması nedeniyle güneşin etkisinin çok daha fazla hissedildiği 10.00-16.00 saatleri arasında güneş ışınlarına maruz kalmamaya özen gösterilmelidir’’ diye konutu.

08.08.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.