10 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Röportaj

HAYAT KUR’ÂN’LA DEĞER KAZANIYOR

Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Özarslan gazetemiz için Kur’ân yılını değerlendirdi.

Kur’ân yılı ile amaçlanan nedir?

Kur’ân yılıyla amaçlanan Kur’ân’ın yeryüzüne indirilişinin 1400. üncü senesi olması vesilesiyle Onun ilahi mesajlarını günümüz insanına yeniden hatırlatmak ve ondan azami ölçüde istifade etmesine öncülük etmektir.

Kur’ân yılı nasıl değerlendirilmeli, tavsiyeleriniz nelerdir?

İlahi mesajlardan oluşan Kur’ân’dan azami derecede yararlanmak için onu derinlikli bir okumaya tabi tutmalıyız. Bununla düz bir meal okumasını değil, âyetlerin indiriliş gayesini ve nüzül sebeplerini de detaylarıyla bildiren, adeta satır aralarında ifade edilen anlamları da bulabileceğimiz derinlikli bir meal-tefsiriyle birlikte okumalıyız. Okuduklarımızı da yani bize önerilen ilahi buyrukları da eksiksiz bir şekilde yaşantımıza aktarmalıyız.

Kur’ân’ın, asrımıza ve insanımıza mesajını nasıl özetlersiniz?

Kur’ân insanın nereden gelip nereye gittiğini düşünmesini sağlayarak bireyin kendini bilmesini, yapıp ettiklerinde kendisine, diğer insanlara adaletle muamele etmesini, yaratılanların yaratıcısını ve birbirlerini sevmesini ve barış içersinde yaşamalarını öngörür.

Kur’ân-ı Kerim okumak insana, hayata neler katar?

Kur’ân okuyan Kur’ân’da insana ontolojik yapısıyla birlikte büyük değer verildiğini, dolayısıyla kendisinin Yaratıcısı katında değerli bir varlık olduğunu anlar. Allah, insan ve kâinat arasındaki ilişkiyi kavrar. Bunların birbirinden bağımsız olmadığı sonucuna ulaşır. Bu anlayış onun dünya yaşamında sorumluklarını idrak eden ve yaşamından haz alan birey olmasını sağlar. Onu üretken bir insan haline getirir. Böyle insanlardan oluşan bir dünya yaşanmaya değerdir.

Son dönmelerde ülkemizin ihtiyacı olan bir arada olma, kardeşlik gibi konularda Kur’ân-ı Kerim bize ne buyuruyor?

Kur’ân bütün inanan (mümin) bireylerin ırkına, soyuna sopuna, rengine, derisine, sosyo-kültürel farklılıklarına bakmaksızın kardeş olduklarını belirtir. Dolayısıyla inanan insanlardan sosyal ilişkilerinde birbirlerinin kardeşlik hukukuna uygun davranış içerisinde olmasını telkin eder ve birlik ve beraberliğe vurgu yapar.

Kur’ân-ı Kerim anlamak için meal okumak yeterli midir? Evrensel mesajları anlayıp hayatımıza aktarmak için hangi kaynaklara başvurmalıyız?

Biraz öncede belirttiğim gibi Kur’ân-ı Kerim’i anlamak ve onu içselleştirmek için yalnızca meal okumak yeterli olmaz. İlahi hükümlerin sebeplerini, amaç ve gayesini iyice özümseyip onlarını yaşamımıza doğru bir şekilde geçirebilmemiz için onu bu yönleriyle açıklayan meal-tefsirleriyle birlikte okumalıyız.

Diyanet’in yakın zamanda yaptığı bir ankette, Türkiye’de yüzde 20'lik bir kesimin Kur'ân-ı Kerim'i hiç eline almadığı, yüzde 60'ın ise Kur'ân-ı Kerim'i eline aldığı ancak yüzüne okuyamadığı ortaya çıktı. Siz bu sonucu nasıl değerlendiriyorsunuz.

Söz konusu bu sonuç insanımızın Kur’ân’dan ve onun mesajlarından bigane olduğunu ve insanımıza yeteri ölçüde Kur’ân kültürü veremediğimizi de göstermesi açısından manidardır. Söz konusu yoksunluğu gidermek için tarafların ve biz yetkililerin halkımıza Kur’ân kültürünü vermek için elbirliği içerisine girmesi elzemdir.

Teşekkürler…

Sonuç olarak Kur’ân hayat rehberidir ve hidayet kaynağıdır. Ondan yararlanmak için onu rehber edinmek gerekmektedir. Vesselam. Bana bu fırsatı verdiğiniz için ben teşekkür ederim.

ELİF NUR KURTOĞLU

10.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Röportaj

  (06.09.2010) - Öfkesine hakim insanlar Kur’ân’da üstün tutulan kişilerdir

  (04.09.2010) - Bediüzzaman Türkiye yollarında

  (30.08.2010) - ÖZEL SEKTÖRDE DE YASAKÇILAR VAR

  (29.08.2010) - Hayat, insanın kendi kendine yolculuğundan ibaret

  (25.08.2010) - Çevreyi tahrip etmek, Yaratıcı’nın emanetine saygısızlık

  (24.08.2010) - ‘Bediüzzaman’ın İslâm’a hizmeti örnek alınmalıdır’

  (23.08.2010) - ORDU MİLLETLE BARIŞMALI

  (22.08.2010) - Ayrımcılık devam edemez

  (16.08.2010) - Ramazanda peygamberimizin Cömertliği herkesi kuşatırdı

  (15.08.2010) - Terörün çözüm formülü: Kur’ân-ı Kerim


Son Dakika Haberleri

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.