17 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Kültür-Sanat

Efendimizin (asm) goncaları

İslâmiyetin çocuklara bakış açısının ne olduğunu zaman zaman pekçok kişi merak etmiştir. Peygamberimizin (asm) çocuklara davranışları nasıldı? Çocukların Peygamberimize (asm) bakışı nasıldı? Günümüzün Müslümanları çocuk yetiştirmede hangi yolu takip ediyor? Pedagoji biliminin İslâm kaynaklarından yapabileceği çıkarımlar olabilir mi? Bu soruların, İslâm ve çocuk münasebeti söz konusu olduğunda, mutlaka cevaplandırılması gerekiyor.

Peygamberimiz (asm) yeri geldi 14–15 yaşlarında bir çocuğu büyük bir orduya komutan olarak tayin etti.

Bir çocuk, kendi babası ile Peygamberimize (asm) hizmetkârlık yapma arasında bir tercih yapma durumunda iken, Peygamberimizin (asm) yanında kalmaya karar verdi.

Bir başka çocuk, Hz. Peygamber Mekke seçkinlerine İslâm’ı tebliğ etmesinin sonunda, “Şimdi bana içinizden kim inanıyor?” sorusuna, “Ben inanıyorum” diye cevap verdi.

Bu ve benzeri pek çok olaydaki hikmet neydi?

Eğitimci-araştırmacı yazarımız Özkan Taşar, hazırladığı “Efendimizin Goncaları” isimli kitapta, Hz. Peygamberin (asm) etrafında, yakınında büyümüş çocuk sahabeleri kaleme aldı. Hz. Ali, Hz. Fatma, Zübeyir bin Avvam, Zeyd bin Haris, Abdullah ibni Zübeyr, Üsame bin Zeyd… Ve daha niceleri… Bunların kimi bilgisiyle, kimi komutanlığıyla, kimi ibadetleriyle, kimi de takvasıyla tarihe geçti. 21. yüzyıla en hayret verici yönleriyle örnek olmaya devam ediyorlar.

“Efendimizin Goncaları” isimli kitap, 135 sayfadan oluşuyor. İçinde birbirinden ilginç ve ibret verici olaylar anlatılıyor.

Ülkemizin yeniden, insanlık adına büyük çapta değişim ve dönüşümlere imza atmaya hazırlandığı şu günlerde, geleceğe yön vermek amacıyla, çocuklara yönelik çok ciddî plan ve projeler geliştirmeye ihtiyacımız var. Çocuklarımızın beslenme, bakım, eğitim, barınma ihtiyaçları ne ölçüde karşılanıyor? Gelecek kuşakların hangi mesleklere yönelecekleri nasıl tesbit edilecek? Sokak çocuklarının himayesi konusunda devlet ve sivil toplum neler yapacak? Çocuklara yönelik şiddet nasıl engellenecek? Boşanmaların çocuklara yaptığı olumsuz etkiler hangi yöntemlerle azaltılabilir? Dünya ölçeğinde silâhlanmaya ayrılan bütçeler, çocukların problemlerini çözmek için tahsis edilse, hangi sonuçlara ulaşılır? Bütün bu sorular daha da detaylandırılmayı ve üzerinde çok ciddî çalışmalar yapmayı gerektiriyor.

Çocuklar söz konusu olduğunda, İslâm dünyasının elinde geçmişten aktarılan çok zengin kaynaklar var. İlk başta Kur’ân-ı Kerim, tefsirler, hadisler, fıkıh ve İslâm hukuku kitapları ilk akla gelenler. Bütün bunların taranarak, çocuklar için yapılabilecek çalışmaların insanlığa sunulması gerekiyor. Özkan Taşar, ilk adımlardan birisini atarak, “Efendimizin Goncaları” eseriyle, çok güzel bir çalışmayı ortaya koymuş oldu. Benzer eserlerle günümüze ışık tutmasını kendisinden rica ediyoruz.

Kitaplarla dolu yepyeni günlerde buluşmak dileğiyle…

YENİ ASYA NEŞRİYAT

[email protected]

17.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Başlıklar

  Efendimizin (asm) goncaları

  Yeraltında İstanbul var!

  Sahaflar Beyoğlu’na geldi

  "Sinemam, Türkiye’nin mânevî geleneğinden besleniyor"

  200 sanatçının eseri tarihî kervansarayda sergilenecek

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.