30 Eylül 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Yurt Haber

 

“444 EVDE” SAĞLIK HATTI

SAĞLIK Bakanlığı, yıl sonuna kadar bütün Türkiye’de yaygınlaştırmayı planladığı evde sağlık hizmetleri için “444 Evde” hattını devreye sokuyor.

Mesai saatlerinde faaliyet gösterecek hatta vatandaşları canlı operatörler karşılayacak. Evde sağlık hizmeti alacak vatandaşın cebinden para çıkmayacak. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Koç, yaşlı, yatağa bağımlı, özürlü, kanser ya da kas hastalıkları gibi kronik rahatsızlığı olanların yaşadığı sağlık sorunlarına dikkat çekti. Türkiye’nin giderek yaşlanan bir nüfusa sahip olduğuna da işaret eden Koç, “Yaşlı nüfusun artması ile birlikte evde sağlık ihtiyaçları da artacaktır” dedi.

Bakım hastalarının hastanelerde kalış gün sayısının artmasının hastane enfeksiyonları açısından da büyük risk oluşturduğuna değinen Koç, “Yıllarca solunum cihazına bağlı kalan, sonda vasıtasıyla beslenebilen hastalarımız var. Bunlar uzun süre hastanede kalmak zorunda kalıyor. Evde sağlık hizmeti ile bu hasta grubunun kendi evinde tedavi edilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Koç, evde sağlık hizmetlerinin aile hekimleri, hastanelerde oluşturulan evde sağlık birimleri ve Sağlık Müdürlükleri bünyesindeki mobil ekipler tarafından verileceğini dile getirdi. Vatandaşların her ilden yeni tahsil edilen 444’lü hattı arayarak evde sağlık hizmetine başvurabileceğini söyleyen Koç şunları dile getirdi:

“Bu 444’lü hat, 444 Evde diye yazılıyor. Yani 444 38 33. Hat, bir ay içinde faaliyete geçecek. Her ilden bu numara arandığında, o ildeki koordinasyon merkezi düşecek. Vatandaşlar bu hattı arayabildiği gibi, aile hekimine veya hastaneye de başvurabilir.”

Arayanların, 444’lü hatta konunun uzmanı operatörler tarafından karşılanacağını kaydeden Koç, hattın mesai saatleri içinde aranabileceğini dile getirdi. Koç, evde sağlık hizmetlerinin de mesai saatleri içerisinde verileceğini vurguladı. Bugün itibariyle 44 il ve 235 hastanede evde sağlık hizmeti verildiğini belirten Koç, yıl sonu itibariyle bütün illerde bu hizmetin verilir hale geleceğini aktardı.

KAMU MALİYESİNE YÜZDE 50 KÂR GETİRİYOR

Evde sağlık hizmeti vermenin kamu maliyesine yüzde 50 kâr getirdiği bilgisini de veren Koç, “Bu kişileri hem ev ortamında tedavi ediyorsunuz, hem hasta hem de ailesi mutlu. Hem de devlet bundan yüzde 50 kâr ediyor. Biz elbette bunu maliyet unsurlu yapmıyoruz. Bu artı bir çıktısıdır” diye konuştu.

30.09.2010


 

Obeziteye karşı destek genelgesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, obezitenin önlenmesi yönünde Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı”na bütün devlet kurumlarının destek vermesini istedi.

Konuyla ilgili Başbakan Erdoğan imzalı genelge, Resmî Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Genelgede, ulusal sağlık politikalarının ana hedefi sağlıklı bireylerden oluşan sağlıklı bir topluma ulaşmayı hedeflediği belirtildi. Sağlıklı topluma ulaşmak için de, sağlık alanında sektörler arası işbirliğini güçlendiren politikaların geliştirilmesine ihtiyaç olduğunu işaret edilen genelgede, obezite ile mücadelenin, gerçekte pek çok hastalıkla mücadele anlamına geldiğine işaret edildi. Genelgede, “Obezite; kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, bazı kanser türleri, solunum sistemi hastalıkları, kas-iskelet sistemi hastalıkları gibi pek çok sağlık probleminin oluşmasına zemin hazırlamakta, hayat kalitesi ve süresini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sebeple obezite ile mücadele ülkemizin geleceği için büyük önem taşımaktadır” denildi. Genelgede, “Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı”na bütün devlet kurumlarının destek vermesi istendi.

30.09.2010


 

İtfaiyeciler hak aradı

BELEDİYE ve Özel İdare Çalışanları Birliği Sendikası (BEM-BİR-SEN) üyesi bir grup itfaiyeci, yangın kıyafetleri ve yangın söndürme hortumları ile birlikte Güvenpark’ta “hak arama eylemi” yaptı.

Eylemde konuşan Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Mürsel Turbay, her yıl 23-29 Eylül tarihleri arasında çeşitli faaliyetlerle kutlanan İtfaiye Haftası, bu yıl yine çözümlenmemiş sorunlar yumağı, teslim edilemeyen kazanılmış hakların beklentisi içinde geçtiğini belirterek, “24 saat sürekli görev başında olan itfaiye personelinin sorunlarının başında halen can güvenliklerinin sağlanamamış olması geliyor. İtfaiye teşkilâtlarınının pekçoğunun teknolojik alt yapısının yeterli olmayışı, yeterli yangın söndürme araç-gereci bulunmaması, kimi belediyelerde ise itfaiye personelinin taşeron firmalar aracılığı ile işe yerleştirilen eğitimsiz elemanlardan oluşması, itfaiye teşkilâtlarının en büyük sorunlarından birisini oluşturuyor” dedi.

Ankara / Fikret Dağaşan

30.09.2010


 

Stajyer diş hekimleri beyaz önlük giydi

KOCAELİ Üniversitesi (KOÜ) Diş Hekimliği Fakültesi ve Yuvacık Semt Polikliniği’nde, 3. sınıfa giden stajyer diş hekimleri için önlük giydirme töreni düzenlendi.

KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu ile Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali İhya Karaman’ın ev sahipliğinde gerçekleşen faaliyette Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’nun yanı sıra Başiskele Kaymakamı Selami Aydın ile İl Sağlık Müdürü Hasan Aydınlık, okul yönetimi ve öğretim üyeleri de hazır bulundu. Törende konuşan Başkan Karaosmanoğlu, “İnsana hizmet etmek çok önemli ve çok değerli. KOÜ Diş Hekimliği Fakültesi çok güzel bir noktaya geldi, kalan eksiklerini tamamlamak için de destek vermeye devam edeceğiz. Giyeceğiniz ak önlüklerle hayatınızın da, mesleğinizin de ak olmasını diliyorum’’ dedi.

30.09.2010


 

Muğla’da 50 öğrenci yemekten zehirlendi

MUĞLA Üniversitesi Devlet Yurdu’nda kalan ve farklı bölümlerde okuyan ikisi kız 50 öğrenci, akşam yemeğinden zehirlendi.

Kötekli Mahallesi’ndeki yurtta kalan öğrenciler, akşam yemeğinin ardından saat 20.00 sıralarında rahatsızlandı. Öğrenciler, mide bulantısı, kusma ve karın ağrısı şikâyetleriyle Muğla Devlet Hastanesi’ne kaldırıldılar. Yemekten zehirlendiği belirlenen öğrencilerin sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi. Muğla Vali Yardımcısı Mestan Yayman, İl Sağlık Müdürü Dr. İskender Gencer ve İl Emniyet Müdürü Kadir Ay, hastaneye giderek yetkililerden bilgi aldı. Konuyla ilgili açıklama yapan İl Sağlık Müdürü Gencer, “İlk muayenede, gıda zehirlenmesi olduğunu tespit ettik. Öğrencilerin sağlık durumu şu anda iyi. Gıda zehirlenmesinin hangi yemekten kaynaklandığı araştırılıyor” dedi. İl Tarım Müdürü Ahmet Dallı ise, “Ekiplerimiz ürünlerden numune aldı. Sonuç, laboratuvar tetkiklerinden sonra ortaya çıkacak. Bütün yemekleri inceleyeceğiz ve laboratuvarda değerlendirdikten sonra neticeyi alacağız.” şeklinde konuştu.

30.09.2010


 

Rize ve Hopa’ya sağanak uyarısı

RİZE ve Hopa çevrelerinde gök gürültülü sağanak beklendiği bildirildi.

Rize Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün meteorolojik uyarısında, 01 Ekim Cuma günü Batı ve Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu’nun kuzeyi ile Doğu Akdeniz çevrelerinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı olacağının tahmin edildiği belirtildi. Açıklamada, yağışların Rize ve Hopa çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek ani sel, su baskını, yıldırım gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği kaydedildi.

30.09.2010


 

Hakkâri’de 47 kilo esrar ele geçirildi

HAKKÂRİ’DE bir araçta yapılan aramada, 47 kilo 500 gram toz esrar ele geçirildi.

Alınan bilgiye göre, İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Şube Müdürlüğü ile Yüksekova Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekipleri, F. K. yönetimindeki otomobili, Yüksekova ilçesi çıkışındaki polis noktasında durdurdu. Aramada, aracın bagajında 2 çuval içinde 9 ayrı paket halinde 47 kilo 500 gram toz esrar bulundu. Olayla ilgili sürücü ile B. Ö. ve F. G, gözaltına alındı.

30.09.2010


 

Yayladaki şenlik, tabiî güzellikleri de tanıttı

KAHRAMANMARAŞ Dağcılık Arama Kurtarma Derneği (KADAK) ile Orman Bölge Müdürlüğü Fotoğraf ve Doğa Sporları Kulübü tarafından organize edilen Ilıca Atlık Yaylası Dağcılık ve Doğa Şenliği, şehrin tabiî güzelliklerinin tanıtımına katkı sağladı.

2 gün süren ve Gaziantep, Adana, Mersin ile Antalya illerinden de katılımın olduğu şenlikte, katılımcılar ilk olarak anıt ağaçlarını gezdi. Daha sonra 2 bin 50 rakımlı Atlık Dağı’na zirve tırmanışı gerçekleştiren dağcılara, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Halil Coşkun’un da katıldığı törende, belgeleri takdim edildi. Şenlikle ilgili olarak bilgi veren KADAK Başkanı Sait Kılıçsallayan, “İki gün boyunca Kahramanmaraş’ın doğal güzelliklerini tanıtmak adına birçok faaliyet gerçek leştirdik. Ilıca Atlık Yaylası’nın turizme kazandırılması gereken nadide yerlerden biri olduğuna inanıyoruz. Bu bölge gerekli tanıtımlarla bir turizm cenneti haline getirilebilir” dedi. Kılıçsallayan, bölgede her türlü sportif aktivitenin de gerçekleştirilebileceğinin altını çizdi.

30.09.2010


 

Toplu ulaşıma sivil denetim

GAZİANTEP’TE toplu taşıma araçları ile ilgili başlatılan yeni bir uygulama ile özel halk otobüsleri ve minibüslere yolcu gibi binen sivil trafik polisleri, yapılan hataları anında tesbit ediyor.

Gaziantep Emniyet Müdürlüğü, şehir merkezinde daha düzenli ve güvenli bir trafik akışı sağlamak için başlattığı çalışmalar kapsamında özel halk otobüsleri ile minibüslerin kural ihlâllerinin önüne geçmek için sivil polis ekipleri oluşturdu. Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünde görevli sivil giyimli polislerden oluşan ekip, gün içinde toplu taşıma araçlarına binerek şoförleri yakın takibe almaya başladı. Yolculuk boyunca yapılan hata ya da kural ihlâllerini not alan sivil polisler, bunları rapor halinde ilgili birime sunarak şoförler hakkında cezai işlem uyguluyor. Vatandaşların toplu taşıma araçlarında güvenli ve huzurlu bir şekilde yolculuk yapabilmelerini de hedefleyen proje, yaklaşık bir haftadan bu yana şehrin farklı noktalarında uygulanıyor.

DİKKAT! OTOBÜSTE POLİS VAR

Gaziantep Trafik Denetleme Şube Müdürü İbrahim Ergüder, toplu taşıma araçlarının trafikte önemli bir yoğunluk oluşturduğunu, her gün binlerce kişinin kullandığı bu araçlarda daha güvenli bir yolculuğu sağlamak için böyle bir uygulama başlattıklarını söyledi. Bir haftadan bu yana sivil ekiplerin yolcu gibi dolmuş ve halk otobüslerine binerek, son durağa kadar yolculuk yaptığını belirten Ergüder, yolculuk esnasında sürücünün sigara içmesi, telefonla konuşması, ışık ihlâli, durak ihlâli gibi hatalarının tesbit edilerek hakkında yasal yapıldığını belirtti. Ceza yazmayı kesinlikle istemediklerini belirten Ergüder, ‘’Bir sürücümüzün yolculuk boyunca hiçbir ihlâl yapmaması inanın bizleri mutlu ediyor. Biz ceza yazmak için böyle bir uygulama başlatmadık. Bizim tek amacımız, düzenli ve güvenli bir trafik akışı sağlamak. Cezalar ne yazık ki bu amacımız için önemli bir yaptırım’’ diye konuştu.

Polis ekiplerinin uygulamasından haberdar olan yolculuk ise denetimlerin önemine değinerek, ‘’Ne yazık ki sürücü hataları yüzünden meydana gelen kazalarda onlarca insan hayatını kaybediyor, bazıları yaralanıyor ömür boyu sakat kalıyor, maddî hasar da bunun cabası. Trafikte eğitimin ve kültürün yaygınlaştırılması gerekiyor’’ diye konuştular.

30.09.2010


 

Polisten ATM’lere uyarı broşürleri

BANKA kartları ile internet bankacılığına yönelik suçlarla ilgili uyarılar ve alınması gereken tedbirlerin yer aldığı broşürler, Antalya Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekiplerince, şehir merkezindeki para çekme makinelerinin kabinlerine asıldı.

Toplum Desteklik Polislik Şube Müdürlüğünce, banka hesap ve kredi kartı ile internet bankacılığı kullanan vatandaşlar için, çeşitli bilgiler ve uyarıların yer aldığı broşürler hazırlandı. ‘’Banka veya kredi kartı güvenlik uyarıları’’ başlığıyla hazırlanan broşürlerde, vatandaşların bankacılık işlemleri sırasında hırsızlık, yankesicilik, dolandırıcılık gibi olaylara maruz kalmamaları amacıyla alınması gereken tedbirler bulunuyor. Bilgilendirici, uyarıcı ve halkın banka kartları ile internet bankacılığı işlemlerinde dikkatli olmaları önerilen uyarı broşürleri, şehir merkezindeki para çekme makinelerinin kabinlerine asıldı. Antalya Emniyet Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Toplum Destekli Polislik Hizmetleri modelini geliştirirken, çeşitli projelerin hayata geçirildiği, bu çalışmalar sonucu suçların önlenmesi ve suç korkusunun azaltılmasında başarı elde edilerek, toplumun desteğinin alındığı bildirildi.

30.09.2010


 

21 ülke Adana şalgamı içiyor

Türkİye’de şalgam suyu üretiminin yüzde 93’ünü gerçekleştiren Adana’da kurulu firmanın, aralarında Avrupa ülkeleri, Japonya ve Suudi Arabistan’ın da bulunduğu 21 ülkeye ihracat yaptığı bildirildi.

Adana Hacı Ömer Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’ndeki entegre tesislerde 1997’de faaliyete geçen Doğanay Gıda A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Doğanay, şehrin yöresel içeceği olan şalgamın yurt içinin yanı sıra, yurt dışından da yoğun talep gördüğünü söyledi. Doğanay, 28 bin metre kare alana kurulu fabrikalarında ürettikleri şalgam suyunu Türkiye’nin çeşitli illerine kurdukları bölge müdürlükleri aracılığı ile pazara sunduklarını belirtti.

30.09.2010


 

Demre, havadan fotoğraflanacak

Antalya’nın Demre ilçesindeki Myra Antik Kenti ve çevresindeki yapıların, ‘’Arkeolojik Hava Fotoğraflama’’ tekniğiyle çekimleri yapılacak.

Demre’deki Likya Uygarlığı’nın en önemli şehirlerinden Myra Antik Kenti ve Myra’nın limanı olan Andriake Antik Kenti’nde kazıları yürüten Akdeniz Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik, kazı çalışmalarında gelinen son durumu görmek ve çalışmalara başlanan nokta ile kıyaslama amaçlı fotoğraf çekimi yapılacağını söyledi.

30.09.2010


 

Lunaparkta kalp krizinden öldü

Bursa’nIn İznik ilçesinde lunaparkta kalp krizi geçiren 16 yaşındaki genç öldü. Alınan bilgiye göre, İznik Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi 1. sınıf öğrencisi Ufuk Körpe (16), arkadaşlarıyla eğlenmek için Yenişehir Kapı mevkiindeki lunaparka gitti.

Körpe, burada bindiği ‘’ranger’’ adlı makineden indikten yaklaşık 15 dakika sonra fenalaştı. Çevredeki vatandaşların durumu bildirmesi üzerine olay yerine gelen 112 Acil Servis ekibi, Ufuk Körpe’nin kalp krizi geçirerek öldüğünü belirledi. Kalp rahatsızlığı bulunduğu öğrenilen Körpe’nin cesedi, otopsi için Bursa Adlî Tıp Kurumunun morguna kaldırıldı.

30.09.2010


 

Kırgızistan’da internet sitelerine sıkı denetim

KIrgIzİstan Kültür ve Enformasyon Bakanlığı, pornografik muhtevalı bazı internet sitelerin ülke genelinde engellenmesi için internet sağlayıcılarına başvuruda bulundu.

Bakanlığın yazılı açıklamasında, cinsel muhtevalı yayınlara ağırlık veren sitelere erişimin engellenmesi istendi. Söz konusu yazıda üzerine IP adres ve isminin geçtiği 20 internet sitenin ülke genelinde engellenmesi bekleniyor. Bakanlığın açıklamasında, söz konusu sitelere erişimin engellenmesi isteğinin vatandaşlardan gelen yoğun şikâyet üzerine alındığı vurgulandı.

30.09.2010


 

Önce tapuyu göster,sonra eşini getir

Danimarka’da komedi filmlerine konu olacak cinsten yeni bir entegrasyon düzenlemesi tartışılıyor.

Entegrasyon Bakanı Birthe Ronn Hornbech tarafından ortaya atılan düzenlemeye göre ev sahipleri yabancı ülke vatandaşı olan eşlerini Danimarka’ya daha rahat getirebilecek. Gösterecek bir tapusu olmayan, kirada oturan vatandaşların ise yabancı eşlerini ülkeye getirmesi oldukça zor. Yaklaşık 60 bin Türkiye kökenli gurbetçinin yaşadığı Danimarka Avrupa’nın en sert entegrasyon yasasına sahip ülkesi olarak biliniyor.

30.09.2010


 

Öğrenciler istedi öğretmenler sigara içmedi

Sakarya Millî Eğitim Müdürlüğü’nün öğretmenlerin okulda sigara içmesini engellemek öğrencilere denetim yetkisi vermesi etkili oldu.

Birbirlerini denetleyen öğretmen ve öğrenciler okulda sigara içemedi. Geçen yıl eğitim döneminde uygulamaya konulan ve öğrenciye okul ve okul bahçesinde sigara içen öğretmenlerini idareye şikâyet etme yetkisi veren uygulama başarıyla sonuçlandı. Uygulamanın ilk aylarında okulda sigara içen birkaç öğretmenin öğrenci tarafından idareye şikâyet edilmesiyle uygulama etkili oldu ve öğretmenler şikâyete konu olmamak için okulda sigaradan uzak durdu. Bazı öğretmenler ise sigarayı tamamen bıraktı.

30.09.2010


 

Yardımseverlik öğreten internet oyunu

Avrupa Birliği ülkeleri, özellikle gençlerde afet ve acil durumlarda yardım becerisini arttırmak için ‘QuestCity’ adlı internet tabanlı bir oyun geliştiriyor.

Sosyal paylaşımlı oyununun beta versiyonu, Mart 2011’de www.questcity.eu adresinde ücretsiz kullanıma açılacak. Proje, 12-16 yaş aralığındaki gençlerin yardımseverlik duygusunu geliştirmeyi hedefliyor. Avrupa Komisyonu destekli e-self help projesi kapsamında 9 partner tarafından geliştirilen oyuna Türkiye’den de bazı kuruluşlar destek veriyor. Multikültürel ve çok dilli olarak yapılandırılan oyun iki boyutlu olarak gerçekleştirildi. Oyun ve konu etrafında toplanan online toplum; oyuncu deneyimlerini Almanca, İngilizce, Türkçe, Yunanca, Norveç, Litvanya ve Slovenya dillerinde paylaşıma sunulacak.

30.09.2010


 

Dinamitle balık avlarken yaralandı

Adana’nIn Tufanbeyli ilçesinde dinamitle balık avlamak isteyen kişi ağır yaralandı.

İlçeye bağlı Şar Köyündeki Göksu Irmağı’nda dinamitle balık avlamaya giden Cemal Güver (27) dinamitin elinde patlaması sonucu ağır yaralandı. Sol elini ve sol gözünü kaybeden Güver, çevredekilerin yardımıyla 01 RU 467 plâkalı otomobille hastaneye götürülürken otomobilin lastiğinin patlayarak alev alması üzerine, yoldan geçen başka bir otomobille Tufanbeyli Devlet Hastanesine kaldırıldı. Güver, hastanedeki müdahalenin ardından ambulans helikopterle Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesine sevk edildi.

30.09.2010


 

Çin’de şehirleşme için 3.6 trilyon dolar gerek

Büyüyen ekonomisiyle büyük bir değişime sahne olan Çin’in, şehirleşme sürecinde 24 trilyon yuan (3 trilyon 600 milyar dolar) yatırım yapması gerektiği bildirildi.

Çin Kalkınma ve Araştırmaları Vakfı’nın hazırladığı son rapora göre, Çin’de toplam nüfusun yüzde 47’si şehirlerde yaşıyor ve her yıl bu oran yüzde 1 oranında artıyor. Bu artışın ihtiyacını karşılamak için karayolu, demiryolu, enerji santralleri ve su şebekesi gibi altyapı hizmetlerine mütevazı bir tahminle 16 trilyon yuan (2.5 trilyon dolar) harcanması gerekiyor. Gelişmiş ülkelerde, altyapı hizmetlerine Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla’nın yüzde 4’lük bir bölümü harcanıyor. Çin Uluslararası Radyosu’nun haberine göre, 1.3 milyar nüfuslu Çin’in bu oranı kendisine baz alması durumunda, yapılması gereken yatırımın toplam miktarı 24 trilyon yuanı bulunuyor. Rapora göre, gerekli yatırımın finansmanı işin en zor kısmı.

30.09.2010


 

4 milyonuncu araç Fiat Ducato Maxi oldu

Fiat ile PSA Grubu’nun İtalya’da ortak faaliyet gösteren Sevel Fabrikası’nda üretilen 4 milyonuncu araç, Fiat Ducato Maxi oldu. Fiat açıklamasına göre, Avrupa’da yüzde 30 pay oranıyla sınıfının en çok tercih edilen aracı unvanına sahip Fiat Ducato, yılın ilk 6 ayında bütün Avrupa’da 54 bine yakın müşterinin ‘’ilk tercihi’’ oldu.

Türkiye’de ise 3 yılı aşkın bir süre zarfında 11 bini aşkın müşteri tarafından tercih edilen Fiat Ducato’nun, 3 farklı karoser tipine ve iki farklı aks mesafeli versiyonuna sahip biçimde satışına devam ediliyor.

30.09.2010


 

Mini Cooper’ın direksiyon sistemine inceleme

ABD’de, Alman otomobil üreticisi BMW tarafından üretilen Mini Cooper’ın hidrolik direksiyon sistemindeki potansiyel sorunlarla ilgili inceleme başlatıldı.

Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi’nin internet sitesinde yer alan açıklamada, 2004-2005 model Mini Coopers kullananlardan hidrolik direksiyon sistemiyle ilgili 54 şikâyet alındığı bildirildi. İdare, ilk incelemenin 80 bin aracı kapsadığını belirtti. İnceleme konusunda işbirliği yapacağını açıklayan BMW, hidrolik direksiyon sistemi sorunlarıyla alâkalı herhangi bir kaza vak'asının kendilerine bildirilmediğini kaydetti.

30.09.2010


 

Elektrikli otomobiller,Almanya’dan 12 günde geldi

DünyanIn en hızlı elektrikli arabaları arasında anılan iki Tesla Roadster, 2010 yılının iki Avrupa Kültür Başkenti Essen ile İstanbul arasındaki yolculuğunu 12 günde tamamladı.

İstanbul’un ilk kamusal sergi alanı Karaköy Sanat Limanı’nın destekleyicileri arasında yerini alan RWE Holding, 2010 yılının iki Avrupa Kültür Başkenti İstanbul ve Essen’i çevre konulu bir projede bir araya getirdi. İstanbul 2010 AKB Ajansı ile RWE Holding ev sahipliğinde düzenlenen ve RWE Holdingin Essen’deki merkezi tarafından hazırlanan ‘’Temiz Çevre ve Temiz Gelecek’’ adlı proje kapsamında, dünyanın en hızlı elektrikli arabalarından olan iki adet Tesla Roadster, Juale Mercan ve Alexander Wynands isimli üniversite öğrencileri tarafından 12 günde İstanbul’a getirildi. İstanbul 2010 ve Essen 2010 logoları giydirilen araçlar, 12 günlük yol macerasında 17 Avrupa ülkesine uğradı. Almanya’nın Kabel 1 TV kanalı, elektrikli araçların bu serüvenini baştan sona kaydetti.

30.09.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.