26 Kasım 2010 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Gün Gün Tarih
Dergilerimiz

Dünya

 

Füze kalkanında detaylar konuşulmadı

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Oramiral James Stavridis, NATO füze savunma sisteminin komuta ve kontrolü, radarların nerelere yerleştirileceği, ABD’nin füze savunma sistemiyle NATO’nun sisteminin birbiriyle nasıl entegre olacağı gibi konularda henüz somut kararlar alınmadığına işaret etti.

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı Oramiral James Stavridis, NATO füze savunma sisteminin komuta ve kontrolü, radarların nerelere yerleştirileceği, ABD’nin füze savunma sistemiyle NATO’nun sisteminin birbiriyle nasıl entegre olacağı gibi konularda henüz somut kararlar alınmadığına işaret ederek, “Tüm bu konular konuşulup, nihayetinde teklifler sunulacak ve ortak uzlaşı yoluyla karara bağlanacak” dedi. Stavridis, Washington’daki Yabancı Basın Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin, “30’dan fazla ülkenin NATO’ya tehdit olarak görüldüğü sıklıkla söylense de, daha önceleri hep İran’ın adı öne çıkarılmıştı. Tehdit olarak görülen ülkeler hangileri?” şeklindeki sorusu üzerine, “NATO’ya tehdit oluşturmada tek bir ülke tanımı yapmaya çalışmaktansa, ‘30’dan fazla ülke’ değerlendirmesinin doğru olduğunu düşünüyorum, çünkü dünya değişiyor” diye konuştu.

6 AY İÇİNDE BİR TEKLİF

GELİŞTİRECEĞİM

Füze savunma sisteminin komuta ve kontrolü ve iki sistemin birbiriyle nasıl entegre olacağı gibi konulara dair detayların üzerinde ise çalışılacağını, bu süreçte teknik zorlukların üstesinden geleceklerine emin olduğunu belirten Stavridis, gelecek 6 ay içinde bu konuda bir teklif geliştireceğini, bu teklifin Kuzey Atlantik Konseyi yoluyla ülkelere sunulacağını ve bütün bu kararların ortak uzlaşıyla alınacağını söyledi. Stavridis, “Sistemin radar unsurlarının Türkiye’ye yerleştirileceğinin kesin olup olmadığının” sorulması üzerine de, “NATO sistemi içindeki yerleştirmeler konusunda henüz somut kararlar alınmadığını, bütün bu konuların konuşulup, nihayetinde tekliflerin sunulacağını ve ortak uzlaşı yoluyla karara bağlanacağını” belirtti.

26.11.2010


 

Kuzey Kore tehdit etti

Kuzey Kore, “kendini korumak için, gerekirse yine ateş açmaya hazır olduğunu” bildirdi.

Kuzey Kore hükümeti yayımladığı yazılı açıklamada, Salı günü Güney ve Kuzey Kore arasında karşılıklı ateş açılmasından, Güney Kore’nin sorumlu olduğunu, Güney Kore askeri güçlerinin, iki ülke arasında tartışmalı sularda yaptığı bir tatbikat sırasında Kuzey Kore’ye çok yakın bir adadan ateş açtığını belirtti. Açıklamaya göre, söz konusu ada, iki Kore’nin de görüş alanına giriyor. Kuzey Kore’nin kendini kontrol etmek için “insanüstü bir çaba” harcadığı belirtilen açıklamada, Kuzey Kore’nin, Kore Yarımadasındaki barış ve istikrarın korunmasına büyük önem verdiğini ama nefsi müdafaa için Kuzey Kore topçu bataryalarının yine ateş açmaya hazır olduğunu vurgulandı. Kuzey Kore hükümeti, Salı günü gelişen ve iki Kore arasında gerginliği artıran olayda ABD’nin de sorumluluk payı bulunduğunu bildirdi.

26.11.2010


 

Kıbrıs 47 yıldır çözülemiyor

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kıbrıs’taki müzakerelerine ilişkin son raporunda, Kıbrıs sorununun BM Güvenlik Konseyi’nin 47 yıla yakın zamandır gündeminde olduğunu, bugüne dek BM’nin 5 Genel Sekreterinin Ada’daki müzakereleri kolaylaştırma amacıyla iyi niyet misyonunu devreye soktuklarını, ancak çözüm yönünde pek çok fırsatın kaçırıldığını vurguladı.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kıbrıs’taki müzakerelerin son durumuna ilişkin raporunda, Kıbrıs Türk tarafının mülkiyet konusunda “taze girişimler ortaya koyduğunu” belirtti. Genel Sekreter Ban raporunda, Kıbrıs Rum kesiminde Mayıs’ta, Türkiye’de de Haziran’da yapılacak seçimler öncesinde, müzakerelerde tüm başlıklarda esaslı bir uzlaşma sağlanamaması durumunda, “müzakerelerin askıda kalabileceğini ve hatta ölümcül şekilde başarısız olabilmesi yönünde ciddî risk bulunduğunu” vurguladı. Genel Sekreter Ban’ın BM’nin Kıbrıs’taki “iyi niyet misyonuna” ilişkin olarak adadaki müzakerelerin geçmişini özetleyen, şu anki durumu değerlendiren ve iki tarafa tavsiyelerde bulunan raporu yayımlandı. Genel Sekreterin raporu, BM Güvenlik Konseyi üyelerine de sunuldu. Genel Sekreter raporunun başında, Kıbrıs sorununun BM Güvenlik Konseyi’nin 47 yıla yakın zamandır gündeminde olduğunu, bugüne dek BM’nin 5 Genel Sekreterinin adadaki müzakereleri kolaylaştırma amacıyla iyi niyet misyonunu devreye soktuklarını, ancak çözüm yönünde pek çok fırsatın kaçırıldığını vurguladı. Barışın sağlanmasının Kıbrıs, Türkiye, Yunanistan ve AB için son derece yararlı olacağını belirten Genel Sekreter Ban, ticaret, turizm, nakliyat ve finans sektöründeki büyük potansiyelin, uzayıp giden uyuşmazlık sebebiyle bastırıldığını, kapsamlı ve kalıcı bir çözümün, adadaki iki toplum için büyük ekonomik fırsatlar getirmesinin dışında, iki toplumun kuşaklar boyunca güven içinde olamamasına da son vereceğini ifade etti. Ban, “İki tarafın yaraları, ancak barışçıl bir çözümle iyileşmeye başlayabilir” dedi.

26.11.2010


 

Sel felâketinin Pakistan’a maliyeti 10 milyar dolar

Dünya Bankası ve Asya Kalkınma Bankası raporlarına göre, Pakistan’da ülkenin en büyük tabiî felâketi olarak kabul edilen seller, ülke ekonomisinde 9,7 milyar dolar kayba yol açtı.

Şimdiye kadar Pakistan’a sağlanan uluslar arası yardımların yetersizliğinin vurgulandığı raporda, ülke ekonomisinin toparlanması ve yeniden yapılandırma projelerinin biran önce hayata geçirilmesi için uluslar arası toplumun Pakistan’a daha fazla destek sağlaması çağrısında bulunuldu. 21 milyon insanı doğrudan etkileyen sel felâketinde iki binden fazla kişi ölmüş, 8,5 milyondan fazla kişi evsiz kalmıştı.

26.11.2010


 

Afrika’da nüfus üçe katlanacak

Birleşmiş Milletler raporuna göre, Afrika’da şehirlerde yaşayan nüfus 2050’de 3 katına çıkacak.

Nijerya’nın Lagos şehri Mısır’ın Kahire’sine fark atarak en büyük şehir olacak. Rapor üzerine açıklama yapan BM Habitat görevlisi Joan Clos, şehirleşen Afrika’nın önümüzdeki yıllarda en büyük probleminin konut sıkıntısı olacağını söyledi. Clos, Sahraaltı Afrika ülkelerinin, son 20 yılda gecekonduları yarıya indirmeyi başaran Mısır, Libya, Fas ve Tunus gibi ülkelerin tecrübelerinden yararlanması gerektiğini sözlerine ekledi. Tahminlere göre 2030’a gelindiğinde, Afrika artık köylerle, kırsal bölgelerle anılan bir yer olmayacak. BM raporunda halihazırda Afrika şehirlerinin en büyük proplemlerinin nüfus, su sıkıntısı, enerji ve transport olduğu söylendi.

26.11.2010


 

100 milyon yıllık timsah fosili bulundu

Tayland’ın kuzeydoğusunda bulunan bir fosil, tarih öncesi döneme ait yeni bir timsah türünü ortaya çıkardı.

Mahasarakham Üniversitesinden bilim adamı Komsorn Lauprasert, keşfedilen timsah türünün ikinci çağın son dönemi olan Tebeşir Döneminde, 100 milyon yıl önce yaşadığının tahmin edildiğini kaydetti. Günümüz timsahlarından daha uzun ayakları olduğu ve diş yapısından da balıkla beslendiği düşünülen yeni keşfedilen timsah türüne, bulunduğu eyaletin adıyla bölge araştırma enstitüsünün yöneticisinin son adından oluşan “Khoratosuchus jintasakuli” ismi verildi. Bulgular, The Geological Society of London dergisinde yayımlandı.

26.11.2010

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Son Dakika Haberleri

Bütün haberler

Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.