"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

1 Ocak 2012’de Yeşil Kartlılar SGK’lı olacak

Ahmet ARICAN
29 Aralık 2011, Perşembe
Yeşil kart kullanan dokuz milyondan fazla insanımız 1 Ocak 2012’den itibaren SGK’lı olacak. 1 Ocak 2012’den itibaren yeşil kartlıların bütün iş ve işlemeleri SGK tarafından yürütülecek. Yeşil kartlılar içinde 2022 sayılı kanundan aylık alanlar ile geçici köy korucuları da bulunmaktadır.

Tutuklu ve hükümlüler, er ve erbaşlar ile banka sandıklarının çalışanlarının sağlık işlemleri ise SGK’ya devredilmeyecek. Yeşil kartlılar, 1 yıllık vize süreleri doluncaya kadar aynı şekilde eski sağlık imkânlarından yararlanmaya devam edecekler. Vizesi dolan yeşil kartlılar 1 ay içinde SGK’ya başvurup aktivasyon yaptırmak zorundalar. Yani, aktivasyon SGK’nın sağlık sistemine tanınma demektir. Yeşil kartlılar SGK’ya geçmeden önce vize süreleri dolarsa, il veya ilçe idare kurullarına gidip vizelerini yaptırıyorlardı. 1 Ocak 2012’den itibaren, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına gidecekler. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, gelir testini yapacak. Gelir testi, Sosyal Yardım Bilgi Sistemi (SOYBİS) kapsamında ve puanlama formülüyle yapılacak. 3’er aylık dönemler halinde otomatik olarak, kişilerin müracaatına gerek kalmaksızın yeşil kartlıların SGK’dan sağlık yardımına müstahak olup olmadıkları kontrol edilecek. Bu sorgulama sonucunda gelir düzeyi asgarî ücretin üçte birinden az olduğu tesbit edilen kişiler, primleri devlet tarafından ödenerek, sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam edecekler. Vizesi sona ermesine rağmen, 1 ay içinde vizesini yeniletmeyen yeşil kartlıların aylık gelirinin asgarî ücretin iki katı olduğu kabul edilerek, en yüksek düzeyden genel sağlık sigortası primi ödemeye mecbur tutulacaklardır.

Tarımda çalışan bayanlara emekli olma hakkı

 Mecliste görüşülmekte olan, ancak henüz yasalaşmayan mini torba yasasında, tarımda çalışan bayanlara büyük bir imkân geliyor. Şöyle ki; kadın çiftçilerin tarım Bağ-Kur’lusu olabilmesi için 02.08.2003 tarihinde aile reisliği şartı vardı. Bu şarta göre, bir kadının üzerine tapulu tarlası olsa, hatta fiilen çiftçilik yapsa bile evin reisi olmadığı sürece tarım Bağ-Kur’lusu olamıyordu. Bu şart dolayısıyla, günümüzde kadın bir çiftçiden 2003 yılı öncesi tarım prim tevkifatı kesildiği ispatlansa bile, geriye doğru hizmeti en fazla 2003 yılına kadar kazanabiliyordu. 2003 yılı öncesi hizmet verilmiyordu. Bu durumda olan kadınlar ise, iş mahkemelerine dâvâ açarak 2003 yılı öncesini tevkifata göre hizmet olarak kazanıyorlardı. Bu konuda açılan dâvâların tamamı SGK aleyhine sonuçlanmaktaydı. Bu gelişmelerden sonra SGK bu konuya mini torba yasayla yasal bir çözüm getiriyor. Kanun çıktıktan sonra, çiftçi kadınlarımız kendilerinden 2003 yılı öncesinden tarım tevkifatı yapıldığını SGK’ya müstahsil makbuzuyla ispatlarlarsa, 2003 yılı öncesini dâvâ açmadan hizmet olarak kazanıp, emekli olabileceklerdir.

65 yaşını dolduran çiftçinin sigortalılığı

SORU: Babam, 2022 sayılı kanundan aylık alırken SGK’dan babama bir borç tebligatı geldi. Babam 68 yaşında. Borç tebligatında, babamın çiftçi sigortası olduğu halde aylık aldığı bu sebeple aylıkların geri verilmesi isteniyor. Bu durumda ne yapabiliriz.?             Hasan Sarı / Konya
CEVAP: 6111 sayılı torba yasa ile kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan çiftçiler, 65 yaşını doldurmuşlarsa istedikleri takdirde sigortalı olamayacakları hükmü getirilmiştir. Bu sebeple, eğer babanızın borçlu olduğu devrede yani yarım Bağ-Kur’lusu iken aylık aldığı devrede, 65 yaşının üzerindeyse SGK tarafından size çıkarılan borcu ödemeyin ve itiraz edin.

Not: Her hafta Perşembe günleri bu köşede olacağız. Sorularınız için e-postalarınızı bekliyoruz. E-posta: [email protected] , [email protected]

Okunma Sayısı: 2194
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • la tahzen

    8.1.2012 00:00:00

    s.a ben yeşil kartlıyım herkes otomatik olarakmı geçiyor gss ye yoksa gidip kendimizmi yaptırmamız lazım aydınlatırsanız sevinirim şimdiden teşekkürler

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı