"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bağ-Kur’lu anneler de doğum borçlanması istiyor

Ahmet ARICAN
21 Mart 2014, Cuma
Değerli okurlar, bilindiği üzere doğum yapan kadınlara, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 5510 sayılı yasa ile, doğum borçlanması hakkı verilmiştir. Yani, doğum yapan kadınlar, en fazla iki doğum için toplamda 4 yıllık süreyi SGK’ya borçlanıp hizmet olarak kazanmaktadırlar.

 Bu borçlanma hakkı çok avantajlı bir durumdur. Değerli okurlar, maalesef  ve üzülerek söylüyoruz ki, doğum borçlanması hakkı sadece SSK’lı kadınlara verilmiştir. Bağ-Kur’lu kadınların doğum borçlanması yapma hakkı yoktur. Bu durum, çok acıdır. 5510 sayılı yasa yürürlüğe girerken, norma ve standart birliği denildi, bütün sosyal güvenceli olan vatandaşlara eşit işlem yapılacak denildi. Ancak, vaad edilen şeyler bu anlamda tam olarak yapılmadı. SSK’lı kadınlara tanınan doğum borçlanması hakkı, Bağ-Kur’lu kadınlara tanınmadı.
Şimdi, yıllardır, yani 2008 yılından günümüze bu haktan mahrum kalan Bağ-Kur’lu kadınlar, SGK’dan doğum borçlanması hakkının kendilerine de tanınmasını istiyor. Bağ-Kur’lu kadınlarımız, doğum yaptıklarında ve borçlanma işleminden mahrum tutulduklarında; “sen kadınsın, ancak anne değilsin” muamelesine tabi tutulmak istemiyorlar. Gerçekten de çok doğru. SSK’lı kadın doğum yaptığında adı doğum borçlanması oluyor da, Bağ-Kur’lu anneninki normal ve sıradan bir ameliyat mı oluyor? Siyasilerimizden ve yetkili kişilerden, Bağ-Kur’lu anneler yardım bekliyor.

Emekliyken Çalışan Her Kişiden Destek Primi Kesilir

Değerli okurlar, bir çok emekli tanıyoruz ki, emekli olduktan sona işyerini çalıştırmaya veya şirket ortaklığını sürdürmeye devam ettiği halde, köşesine çekilip rahatça oturabiliyor. Yıllar sonra da, SGK’nın sosyal güvenlik destek primi borcuyla karşılaşınca yerinde duramaz oluyor.
Değerli okurlar, mevzuat ve kanun açıktır. 5510 sayılı yasa gereği, emekli olduktan sonra çalışmasına devam eden her kişiden, emekli maaşının yüzde 15’i oranında sosyal güvenlik destek primi kesilmektedir. Eğer SGK bu güne kadar bu kesintiyi yapmamışsa, o kişiyi tesbit edemediği içindir. Yoksa SGK’ya böyle bir borcu olmadığı için değildir. Bu sebeple, emekli oldukta sonra çalışan her kişinin SGK’ya gidip destek primi borcunu öğrenmesi son derece faydalı olacaktır.

Acil Servislerin Hasta Sayısı Türkiye Nüfusunu Geçti

Değerli okurlar, gerçekten ne garip bir ülkede yaşıyoruz. 2013 yılında hastanelerin acil servislerine başvuran hasta sayısı Türkiye’deki kayıtlı nüfus sayısını geçti. Sebebi ise, acil servislerde SGK’nın katılım payı ve ücret farklı almamasıdır. SGK’nın katılım payı uygulaması yüzünden, demek ki herkes acil servislere dadandı. SGK yetkililerinin bu soruna çözüm bulması gerekmektedir.

Not: Her hafta bu köşede olacağız. Sosyal güvenlikle ilgili karşılaştığınız sorularınızı [email protected] e-posta adresine yazın. Sizin için cevaplayalım.
Okunma Sayısı: 1284
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı