"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Basamak intibakı yasasından Bağ-Kur’luların da faydalanması gerekir

Ahmet ARICAN
12 Ocak 2012, Perşembe
Şu sıralar hazırlanmakta olan intibak yasası adı altında bir yasa tasarısı bulunmaktadır. Bu yasa tasarısının detayları tam olarak belli olmasa da, tasarının yalnızca 2000 yılından önceki SSK emeklilerini kapsadığı bilinmektedir.

 Bir çok okuyucumuz haklı olarak, Bağ-Kur emeklilerinin neden bu intibak yasasından yararlandırılmadığını sormaktadırlar. Okuyucularımız çok haklıdırlar. Emekli aylık miktarlarındaki uyumsuzluk yalnızca SSK emeklilerinde yoktur. Mezarda emeklilik yasası olarak adlandırılan 4447 sayılı yasa ile birlikte, emekli aylığı hesaplama yöntemi değişmiştir. Özellikle 1999 yılından sonra aynı basamakta emekli olan, aynı yaş ve hizmet şartlarına sahip olan iki Bağ-Kur emeklisini karşılaştırdığımızda, emekli aylık miktarları aynı çıkmamaktadır. İntibak yasasının gelmesi ve kapsaması gereken asıl kesim Bağ-Kur’lulardır. Fakat işçilerin sivil toplum örgütleri daha kuvvetli olduğu için bu konuda hükümeti etkilemede daha başarılı olmaktadırlar. İntibak yasa tasarısına Bağ-Kur’luların da eklenmesi ve emekli aylıklarının yükseltilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda hiçbir şey bilmeyen bir kişi bile, aynı basamaktan emekli olan iki Bağ-Kur’lunun aldığı emekli aylık miktarının aynı olmamasını görüp, intibak yasasına Bağ-Kur’luların da ihtiyacı olduğunu anlayabilir.

Emeklinin izni olmadan emekli aylığına haciz konamaz

SORU: Kredi kartı borcumdan dolayı alacaklı banka ile icralık olduk. SSK emeklisiyim. Emekli maaşıma, icra dairesi tarafından tedbir konulduğunu öğrendim. Hesabımda para duruyor, ama hiçbir şekilde kullanamıyorum. Acaba bu durum kanuna uygun bir durum mu? (Sedat Yüce)

CEVAP: Emekli aylıklarına nafaka ve prim borçları dışındaki borçlar için, emeklinin izni olmadan haciz konamaz. Daha önceden yapılan uygulamaya göre, emekli aylıklarına ilgili icra müdürlükleri haciz koymakta ancak emekli itiraz ettiği takdirde aylığına konan haciz sonradan kaldırılmaktaydı. Ancak, yapılan yasal değişiklikle şu anda yapılan uygulamay göre, icra müdürlükleri emekli aylığına haciz konulamama şartını re’sen gözetmek zorundadırlar. Yani, icra müdürlüğüne emekli aylığına haciz konulması için bir talep gelirse, bu talepte borçlunun muvafakatı yoksa, haciz işlemi başlatılamaz. Siz de, bulunduğunuz yerdeki icra hâkimliğine haczedilemezlik şikâyetinde bulunursanız, konan haciz kaldırılır.

Bağ-Kur’a borcu olanlar gelir testi yaptırıp GSS’li olamaz

SORU: Ben tarım Bağ-Kurlusuyum. Bağ-Kur halen devam etmektedir. Ancak Bağ-Kur’a 8000 TL tutarında borcum bulunmaktadır. Bu borcu ödemeden SGK’ya gidip gelir testi yaptırıp aylık 30 veya 40 liraya genel sağlık sigortalısı (GSS) olabilir miyim? (Figen APALAK)

CEVAP: Tarım Bağ-Kur’u zorunlu bir Bağ-Kur’luluktur. Bu nedenle, tarım Bağ-Kur sigortalılık sürenize ilişkin prim borçlarınızı sıfırlamadan genel sağlık sigortası yardımlarından yararlanamazsınız. Ayrıca, zorunlu tarım Bağ-Kur’unuz sona ermeden gelir testi yaptırıp, yalnızca GSS primi ödeyerek sağlık yardımlarından faydalanamazsınız. Gelir testi yaptırarak GSS’li olmak Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı kapsamında sigortalı olmayan veya primsiz ödemelerden aylık almayan kişiler için yapılan bir uygulamadır. Ancak, sizin kız veya erkek çocuklarınız gelir testi yaptırıp, gelir durumuna göre aylık 30 veya 40 TL ödeyerek SGK’nın sağlamış olduğu genel sağlık sigortası yardımlarından yararlanabilir.

NOT: Sorularınız için e-posta: [email protected] , [email protected]

Okunma Sayısı: 2363
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı