"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Emekli hakim ve savcılar

Ahmet ARICAN
05 Ocak 2012, Perşembe
Halen TBMM’de görüşülmekte olan 15 maddelik bir mini torba kanun tasarısı bulunmaktadır. Tasarı dikkatle incelendiğinde, emekli olan hakim ve savcılardan serbest avukatlık ve noterlik yapanların emekli aylıklarından sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılacağı görülmektedir.

Bilindiği üzere, 1 Ekim 2008’den önce Emekli Sandığı’ndan emekli hakim ve savcılar emekli olduktan sonra serbest avukatlık veya noterlik yapmaya başladıklarında, mülga 506 sayılı Kanun’da bununla ilgili hüküm bulunmadığından Sosyal Güvenlik Destek Primi kesintisi yapılamamakta, vergi mükellefiyetine dayalı bir faaliyet yürütülmesine rağmen Avukatlık Kanunu ve Noterlik Kanunu’nda bulunan özel hükümler gereği bu kimseler 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu kapsamına da alınamamakta, dolayısıyla bunlardan ne 506 sayılı Kanun’un 63. maddesi gereği, nede 1479 sayılı Kanun’un Ek 20. maddesi gereği SGDP kesintisi yapılamamakta idi. SGK, bu durumdaki avukat ve savcılara 1 Ekim 2008’den sonra bile eski hükümleri uygulamakta ve emekli aylıklarından destek primi kesmemekte idi. Ancak, uygulamada bazı kesimler lehine oluşan bu durum kamudan emekli olmadan serbest avukatlık yapan diğer serbest avukat ve noterleri rahatsız etmekteydi. Çalışma hayatında yaşanan bu rahatsızlık SGK tarafından göz önünde bulundurularak, halen TBMM’de görüşülen mini torba kanununa bununla ilgili bir madde konulmuştur. Buna göre tasarı yasalaşırsa, 1 Ekim 2008’den önce veya sonra kamudan emekli olan, ancak emekli olduktan sonra serbest avukatlık yapan Emekli Sandığı’ndan emekli avukat, hakim ve savcılardan sosyal güvenlik destek primi kesintisi yapılmaya başlanacaktır.

Bağ-Kurlu eşin emekliliği

SORU: Emekli bir öğretmenim. Eşim 04.02.1960 doğumludur. Eşimi 01.05.1985 yılında zorunlu Bağ-Kur yaptırdım. 8 yıl 8 ay 27 gün prim ödedikten sonra 1994 yılının 1. ayında Bağ-Kur’u kapattım. 03.07.2011 tarihinde sigortalı olarak eşimi işe başlattım. Bu bilgiler ışığında eşim ne zaman emekli olabilir? 3,5 yıl sigorta primi ödeyerek emekli olabilir mi? Emekli olduktan sonra eşlerden herhangi birimizin vefatından sonra birbirimizin maaşını alabilir miyiz?      İsmail LÜLECİ
CEVAP: Eşinizin emeklilik şartları; 5000 prim ödeme gün sayısı, 20 yıl sigortalılık süresi ve 41 yaşı doldurmuş olmasıdır. Eşinizin yaş ve sigortalılık süresi emekli olmasına yetmektedir. Ancak emekli olmak için prim ödeme gün sayısı şartını da tamamlamak gerekiyor. Vermiş olduğunuz bilgilere göre, eşinizin şu anda yaklaşık 3327 prim ödeme gün sayısı bulunuyor. Eşiniz son üç buçuk yıl prim ödeme şartını SSK (4/a) şartlarında yerine getirerek, SSK’dan emekli olabilir. Ancak bizim hesaplamamıza göre, son üç buçuk yıl SSK şartlarında geçse bile 5000 günlük prim gün sayısını ikmal edemiyor. 5000 günü doldurunca SSK şartlarında emekli olabilir.

Belediye Başkanlığı tazminatı şartları

SORU: Ben 20.04.1954 doğumluyum. 2008 yılında Bağ-Kur’dan 9100 iş günü ile 25 yılda emeklilik şartını yerine getirip emekli oldum. 1989 ve 1994 tarihlerinde 10 yıl belediye başkanlığı yaptım. Benim süper emekli olabilmem için şu anda 60 yaşından gün almam gerekiyor mu?                                       Mustafa Albayrak
CEVAP: 5510 sayılı yasanın geçici 4. maddesinin 11. fıkrası ile, 1 Ekim 2008’den önce belediye başkanlığı görevini yapmış olanlardan, mülga sosyal güvenlik kanunlarına göre (Bağ-Kur, SSK) emeklilik ve yaşlılık aylığı alanlara tazminat ödenmesine ilişkin düzenleme yapılmıştır. Yapılan düzenleme ile 5510 sayılı yasanın yürürlük tarihi olan 1 Ekim 2008’den önce, seçimler neticesinde belediye başkanı olarak görev yapmış olup, sosyal güvenlik kanunlarına göre emeklilik veya yaşlılık aylığı almakta olanlar ile daha sonra emekli olacaklardan 5434 sayılı Kanun’un mülga 39. maddesindeki şartları yerine getirenlere, yine 5434 sayılı Kanun’un mülga ek 68. maddesinde belirtilen şartlar da dikkate alınarak, emsali belediye başkanının almakta olduğu makam tazminatı ve buna bağlı olarak temsil veya görev tazminatı tutarının almakta oldukları emeklilik veya yaşlılık aylıklarına ilâve edilmek suretiyle ödeneceği öngörülmüştür. Buna göre, 5510 sayılı Kanun’un 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi (SSK) ile (b) bendi (Bağ-Kur) kapsamında yaşlılık aylığı bağlanan veya bağlanacaklara belediye başkanları için öngörülen tazminatların ödenmesinin şartları; 1) 2008/Ekim tarihinden önce belediye başkanı olarak görev yapmış olmaları veya halen bu görevi yapıyor olmaları, 2) Bu görevlerine seçimle gelmeleri ve bu görevlerini en az iki yıl sürdürmeleri, 3) 2008/Ekim ayı başı itibariyle kadın ise 58, erkek ise 60 yaş ve 9000 gün veya kadın ve erkek için 61 yaş ve 5400 gün şartlarını yerine getirmeleri şartlarına bağlıdır. Yasa metnindeki bu hükümler dikkate alındığında, siz 25 yıl üzerinden emekli olduğunuzdan size hemen belediye başkanlığı tazminatı bağlanması gerekir. 60 yaşından gün almanıza gerek yoktur. Bunun için; SGK Kamu Görevlileri Emeklilik Dairesi Başkanlığı-Sıhhiye Ankara” adresine dilekçe ile başvurun.

NOT: Her hafta Perşembe günleri bu köşede olacağız. Sorularınız için e-postalarınızı bekliyoruz. E-posta: [email protected] , [email protected]

Okunma Sayısı: 4879
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı