"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Görevden atılan memura emekli ikramiyesi verilmeyecek

Ahmet ARICAN
09 Şubat 2012, Perşembe
Emekli ikramiyesi ile ilgili yasa olan “6270 sayılı Türkiye cumhuriyeti emekli sandığı kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun” 26 Ocak 2012 Perşembe günlü 28185 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. 6270 sayılı yasanın 1'inci maddesiyle 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanununun 89'uncu maddesi değiştirildi.

6270 sayılı yasa, memuriyet hizmet süreleri yanında SSK, Bağ-Kur gibi diğer sosyal güvenlik kuruluşları kapsamında hizmetleri olup ta Bağ-Kur’dan, SSK’dan veya Emekli Sandığı’ndan emekli olanlara ikramiye verilme şartlarını 1475 sayılı İş Kanunu’ndaki kıdem tazminatı verilme esaslarına bağladı. Buna göre; 15 yıldan fazla memuriyet süreleri olanlar, 15 yıldan daha az memuriyet süresi olmakla birlikte memuriyet hizmeti evlenme dolayısıyla ve nikâh tarihinden itibaren 1 yıl içinde sona erenler, memuriyet hizmeti askere gitme sebebiyle bitmiş, ama askerden sonra tekrar memuriyete dönmeyenler, emekli ikramiyesi alabilecekler.
6270 sayılı yasadan önce emekli ikramiyesi almak için SGK aleyhine dâvâ açanların 15 yıldan fazla hizmet süreleri varsa, açtıkları dâvâ- lardan feragat ettiklerinde SGK’dan emekli ikramiyesi alabilecekler. 6270 sayılı yasadan önce dâvâ açanlardan 15 yıl hizmet süresi olmayanlar ise, açtıkları dâvâlara devam etmeleri ve bu şekilde emekli ikramiyesi alabilmeleri mümkün olacaktır.
Ayrıca, 1475 sayılı iş kanununa göre işveren işçiyi nasıl haklı sebeplerle işten çıkardığında, işçiye kıdem tazminatı vermiyorsa, emekli ikramiyesi de ona benzetildi. Buna göre, görevde atılan devlet memurlarına 6270 sayılı yasaya göre emekli ikramiyesi verilmeyecek.
Ancak, bu konuda şunu belirtmek gerekir. Sosyal güvenlik hukukunda önemli olan olayın meydana geldiği tarihte geçerli olan kanun hükümleridir. Bu sebeple, görevden ayrılan memurların görev yaptıkları tarihte 6270 sayılı yasa hükümleri bulunmadığından, dâvâ açarak emekli ikramiyelerini alma imkânları bulunmaktadır.

İşverenin hilesine karşı işçi uyanık olmalıdır

SORU: Bir otelde 6 yıldır işçi olarak çalışırken işveren beni 08.02.2012’den itibaren işten çıkardı. Bana bu konuyla alakalı ne tür bir yardımda bulunabilirsiniz.
Ali ESER / Adana

CEVAP: İşverenler işten çıkardıkları işçilerin resmîyette hemen çıkışlarını vermemektedir. Bunun yerine üç veya dört gün işe gelmediğine ilişkin tutanak düzenleyip daha sonra resmîyette işten çıkış göstermektedirler. Çünkü, bu şekilde yaptıklarında işçiye ihbar tazminatı ödemekten kurtulmaktadırlar. İşçilerin bu konuda uyanık olması gerekir. Siz, işten çıkış tarihinizden itibaren en geç üç gün içinde bulunduğunuz yerdeki bölge çalışma müdürlüğüne; “işveren tarafında işten çıkarıldığınızı, kıdem, ihbar, fazla çalışma, yıllık izin, ulusal, millî ve dinî bayramlardaki çalışmalarınıza karşılık gelen ücretlerle, varsa işverenden alamadığınız maaşınızı” talep edin. Böylece, işverenin aleyhinizde işlem yapmasının önüne geçmiş olursunuz. Bu şekilde hakkınızı işverenden alamazsınız, iş mahkemelerine dâvâ açmanızı tavsiye ederiz.

Liseyi bitiren 19 yaşındaki erkek çocuk gelir testi
yaptırmak zorundadır

Lise mezunu erkek çocuklar, en fazla 20 yaşına kadar anneleri ve babaları üzerinden sağlık yardımı alabilirler. Liseyi bu yaştan (20 yaş) önce bitirenler için, sağlık yardımı almaya sebep olan şart ortadan kalkmıştır. Bu sebeple, liseyi bitirmiş, ancak öğrenimi olmayan erkek çocuk gelir testi yaptırmak zorundadır. Böyle bir çocuk, açıköğretime kayıt yaptırırsa, 20 yaşını doldurana kadar gelir testi yaptırmadan ana veya babası üzerinden sağlık yardımı alabilir.

NOT: Sorularınız için eposta: [email protected],[email protected]

Okunma Sayısı: 14876
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı