"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Her şirket müdürü SGK prim borcundan sorumlu olamaz

Ahmet ARICAN
12 Aralık 2015, Cumartesi
Değerli okurlar, bazılarımız iş ve çalışma hayatında bazen yöneticilik yapabilmekte veya şirket müdürü olabilmekteyiz. Örnek olarak, şirketlerde muhasebe müdürü, personel müdürü veya departman müdürlerini gösterebiliriz.

Anonim veya limited şirketlerde müdür olarak çalışan kişiler, şirket tarafından ödenmeyen sigorta prim borçları dolayısıyla SGK tarafından icra takibiyle karşılaşmaktadırlar. SGK, şirketin ticaret sicilde müdür olarak kimin ismini görürse, bu kişi hakkında çalıştığı şirketin ödenmeyen prim borçları dolayısıyla icra takibi yapmaktadır. 

Ancak, burada önemli olan, şirketlerde müdürlük yaptığı halde, şirketin SGK’ya olan borçlarını ödememesi gereken şirket müdürleri de vardır. Yani, şirketlerde müdürlük yapmış her kişi, şirkete ait SGK borçlarını ödemek zorunda değildir. Şirketlerin SGK’ya olan borçlarını ödemek zorunda olmayan şirket müdürleri, şirkette müdürlük yaptığı halde, şirketi temsil ve ilzama yetkili kılınmamış kişilerdir. Örnek olarak, bir anonim şirkette yönetim kurulu üyesi, şirketi temsil ve ilzama yetkili kılındığı halde, şirket müdürünün, başka işlemlerde imza yetkisi olsa bile, şirketi temsil ve ilzam konusunda yetkisi yoksa, bu durumdaki şirket müdürü şirketin SGK’ya olan borçlarından sorumlu tutulamaz.

Bu sebeple, SGK tarafından kendilerine şirket müdürlüğü yaptıkları gerekçesiyle, icra ödeme emri gönderilen okurlarımız, eğer borca konu olan şirkette şirketi temsil ve ilzam yetkisi kullanmamışlarsa, bu borçtan sorumlu olmayacaklardır. Gerekirse bu konuda SGK aleyhine iş mahkemelerinde dâvâ açılması gerekmektedir. 

***

Sigortalı çalışmanızla 420 gün daha prim ödemeniz gerek

Soru 1: 26 Ocak 1964 doğumluyum. İsteğe bağlı Bağ-Kur başlangıcım 1 Mayıs 1999, bitişi 31 Temmuz 2013 olup toplam 5130 gün Bağ-Kurum var. SSK başlangıç tarihim 1 Ağustos 2013 olup SSK’ya da 840 gün ödenmiş primim var. Sigortam devam ediyor. Ne zaman emekli olabilirim? Leyla AK

Cevap 1: Sorunuzu bayan okur olduğunuz varsayıma göre cevaplandırıyoruz. Sigortalı çalışmanızla 420 gün daha prim ödeyerek Bağ-Kur’dan sonra SSK’ya ödediğiniz primi 1260 güne tamamlamanız halinde, SSK’da emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabi olursunuz. Ve 420 günden sonra prim ödemeseniz de, 20 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Mayıs 2019’da emekli olabilirsiniz.  

Ayrıca bundan sonra hiç prim ödemeseniz de; 5400 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabi olarak, 56 yaşınızı dolduracağınız tarihte yaş haddinden Bağ-Kur’dan emekli olmanızda mümkün.

***

Babamdan sağlık yardımı alabilir miyim?

Soru 2: 2 yıllık üniversite okudum ve bitince AÖF’e 3. Sınıftan kayıt yaptırdım, dikey geçiş ile. Yetim aylığım tekrar bağlanır mı? Başvuru yaptım, ancak 15 gün geçti haber gelmedi. Erhan Etli

Cevap 2: Üniversitede okuyan erkek çocukları, 25 yaşını doldurana kadar ana veya babasından dolayı yetim aylığı alabilir. Şayet 25 yaşınızı doldurmamışsanız babanızdan yetim aylığı bağlatabilirsiniz. Ancak aylık için başvuru yapmanız gerekir.  

Not: Her hafta bu köşede olacağız. Sosyal güvenlikle ilgili karşılaştığınız sorularınızı [email protected] e-posta adresine yazın. Sizin için cevaplayalım. 

Okunma Sayısı: 10901
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • ersan

    29.1.2018 07:18:04

    ben şirket müdürü ve hissedardım fakat normalde işyerinin çalışanıydım. Mecburiyetten patronun dediğini yapmak durumunda kaldığım için bu sorumluluğu aldım. Kararları, ödemeleri kendisi karar aldı. Sgk borcundan sorumlu gözüküyorum. Bu konuda ne yapmam lazım.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı