"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İşyerine SGK prim belgesi asma zorunluluğu kalktı

Ahmet ARICAN
10 Kasım 2011, Perşembe
SORU 1: Ankara’da eczacılık yapıyorum. Geçen gün hakkımda yapılan bir şikayet üzerine, SGK görevlileri gelip bana prim belgesini asmadığım için ceza yazdılar. Bu yasal mıdır? Bu konuda ne yapmam lazım? (Elife ŞANLI/Ankara)

CEVAP 1: Değerli okur, 6111 sayılı torba yasadan önce, 5510 sayılı Kanunun 86 ıncı maddesinin altıncı fıkrasında; “Sigortalıyı çalıştıran işveren ile alt işveren ve iş görme edimini yerini getirmek üzere sigortalıyı geçici olarak devralan işveren; aylık prim ve hizmet belgesinin kurumca onaylanan bir nüshanı sigortalının çalıştığı işyerinde, birden ziyade işyerinin olması halinde ise sigortalının çalıştığı her işyerinde ayrı ayrı olmak üzere, Kuruma verilmesi gereken sürenin son gününü takip eden günden başlanarak, müteakip belgenin verilmesi gereken sürenin sonuna kadar, sigortalılar tarafından görülebilecek bir yere asmak zorundadır.” ibaresi bulunmaktaydı.
Bu hüküm gereği, SGK’ya ait aylık prim hizmet belgesini işyerine asmayanlara SGK tarafından iki brüt asgari ücret tutarında idari para cezası verilmekteydi.
25.02.2011 tarihli ve 6111 sayılı torba yasanın 40'ıncı ve 45'inci maddeleri ile aylık prim ve hizmet belgesini işyerine asma zorunluluğu ve bu zorunluluğa uymayanlara verilecek idari para cezası uygulaması kaldırılmıştır. Bu nedenle, 1 Mart 2011’den sonra hiçbir işyerinin SGK’ya ait aylık prim ve hizmet belgesini asma zorunluluğu yoktur. Bu belgeyi asmayanlara da herhangi bir idari para cezası verilemez. Bu uygulama, önceleri işçilerin  primlerinin yatıp yatmadığı veya sigortalarının yapılıp yapılmadığını kontrol amaçlı yapılıyordu. Ancak, günümüzde gelişen teknoloji ve iletişim çağında buna gerek kalmadığı anlayışıyla, söz konusu belgeyi asma zorunluluğu kaldırılmıştır.

Sigortanızın yapılıp yapılmadığı hasta olursanız belli olur

SORU 2: Bir işyerinde 20 gün önce çalışmaya başladım. Bana sigortanı en kısa zamanda yapacağız dediler. Beni bu işyerinde sigortamın başlatılıp başlatılmadığını nasıl öğrenebilirim?
(Ahmet DOĞAN/Sivas)

CEVAP 2: Değerli okur, 5510 sayılı yasa gereği işverenler işe aldıkları kişileri işe başlatmadan bir gün önceden sigortasını yapmak zorundadırlar. Ancak, bazı işverenler deneme süresi gibi sudan sebeplerle, aldıkları işçilerin sigortasını ya hiç yapmamakta veya geç başlatmaktadırlar. Siz, işe alınış tarihinizden itibaren bir aylık süreyi doldurduktan sonra önemli bir rahatsızlığınızın olduğunu ileri sürüp, acilen doktora gitmeniz gerektiğini işverene söyleyin. İşveren eğer sigortanızı yapmışsa, SGK’dan aktivasyon yaptırıp hemen sağlık sorununuz için tedavi olabilirsiniz. İşveren eğer sigortanızı yapmamışsa, sizi ya sağlık kuruluşuna göndermek istemeyecek ya da sağlık masrafının parasını kendi cebinden karşılamak durumunda kalacaktır. Ayrıca, sigortanızın başlatılıp başlatılmadığını, PTT’den e-devlet şifresi alarak işe girişinizden en geç iki ay içinde öğrenebilirsiniz.

Malûllük aylığı alan kişi için evde bakım parası da verilir

SORU 3: Dayımın hiçbir yeri tutmuyor. Vücudunun tamamı adeta felç olmuş gibi. Kendisine SGK’dan malullük aylığı bağlandı. Annem dayımın bakımını üstlense evde bakım parası alır diyorlar. Lütfen bize yol gösteriniz?
(Filiz ARICAN/Gaziantep)

CEVAP 3: Değerli okur, malullük aylığı ayrı evde bakım parası ayrı sosyal güvenlik hakkıdır. Yani, dayınızın malullük aylığı alması, annenizin dayınıza bakması karşılığında alacağı evde bakım parasına engel değildir. Çünkü, evde bakım parası dayınıza değil, dayınızın bakımını üstlenen kişiye verilmektedir. Bu nedenle, bir an evvel Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne evde bakım parası almak için müracaat etmenizi tavsiye ederiz.

 
Sorularınız için e-posta adresi:
[email protected],
[email protected]
Okunma Sayısı: 2647
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı