"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kamuda ek gösterge adaletsizliği

Ahmet ARICAN
28 Şubat 2013, Perşembe
Devlet memurlarının çalışırken almış oldukları maaşları ile emekli maaşları hesap edilirken değişik göstergeler dikkate alınıyor. Bu göstergelerden biride ek göstergedir. Ek göstergeler memurlara hizmet sınıfı, kadro ünvanı ve derecelerine göre veriliyor. Ek göstergeler memurun çalışırken olduğu gibi emekliliğinde de emekli maaşının yüksek olmasını sağlayan önemli etkenlerden biridir.
Bazı görevlerde bulunanların ek gösterge ve almış oldukları emekli maaşları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.
             

Tablodaki hesaplama 25 hizmet yılı olan kişilere göre yapılmıştır. Tabloyu incelediğimizde; birinci derecenin dördüncü kademesinden emekli olan bir öğretmen 1441 TL emekli maaşı alıyor. Birinci derecenin dördüncü kademesinden emekli olan bir mühendis ise 1804 TL emekli maaşı alıyor. Birinci derecenin dördüncü kademesinden emekli olan bir daire başkanı ise 2208 TL emekli maaşı alıyor. Birinci derecenin dördüncü kademesinden emekli olan bir kaymakam ise 2903 TL emekli maaşı alıyor. Birinci derecenin dördüncü kademesinden emekli olan bir Bakanlık müfettişi ise 2571 TL emekli maaşı alıyor.
Bir mühendis ile öğretmeni karşılaştırdığımızda emekli aylıkları arasında mühendis lehine 363 TL fark bulunuyor. Bir kaymakam ile Bakanlık müfettişinin emekli maaşını karşılaştırdığımızda kaymakam lehine 332 TL fark bulunuyor.
Tabloya baktığımızda öğretmenlerimizin ve müfettişlerin durumunun emeklilik maaşı yönünden iyi durumda olmadıkları açıktır. İnsan yetiştiren ve toplumun gelecek nesillerini eğiten bir meslek grubuna öngörülen ek gösterge 3000’dir. Öğretmenlerimizin yaptıkları işlerle ek göstergelerini karşılaştırdığımızda öğretmenlerimizin hak etmedikleri bir konumda olduklarını söyleyebiliriz.
Müfettişlere baktığımızda; bir müfettiş 3600 ek göstergeye sahiptir. Müfettişler yaptıkları teftiş, inceleme ve soruşturmalar dolayısıyla görevin niteliğinden, yaptıkları yolculuk ve teftiş alanları itibariyle de meslekî zorluklardan dolayı risk altında çalışıyorlar. Meselâ bir iş müfettişi yerin altında (maden ocaklarında) teftiş yapıyor. İşçi ile aynı risklere maruz kalarak işçinin çalışma şartları, iş sağlığı ve güvenliğini kontrol ediyor. Ancak bu iş müfettişi işçinin aldığı fiilî hizmet zammını bile alamıyor. Bir müfettiş teftiş ettiği ve riskleri kendinden daha az olan genel müdür yardımcısından daha az emekli maaşı alıyor.
 Öğretmenlerimizin ve müfettişlerin görevlerinin önemi, çalışma şartları ve riskleri değerlendirildiğinde öngörülen ek göstergeleri yetersizdir. Bu sebeple öğretmenlerimizin ve müfettişlerin ek göstergelerinin bu meslek gruplarının çalışırken ve özellikle de emeklilikte iyi şartlarda hayatlarını sürdürebilmeleri için artırılması gerekiyor.

Sosyal güvenlikle ilgili sorularınızı
[email protected] e-posta
adresine yazın.  Sizin için cevaplayalım.

Okunma Sayısı: 9213
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ferit

    20.12.2015 19:14:53

    Çalışma bakanlığı zam konusunda çalışmalara başlamış ve kendi kurumlarınızda teftiş kurulu başkanları ile irtibata geçerseniz amiriniz bakan veyahut genel müdüre durumu iletip her kurum bu doğrultuda bastırırsa bakanlar kurulunda konu ele alınabilir. 3 husus önemli: harcırahlar, ek gösterge ve denetim tazminatı. Bunun üçünün de eş zamanlı ele alınması lazım. Bunlarda yapılacak düzenleme ile daha sonrasında 657 deki değişiklik ile denetim hizmetleri sınıfı oluşturulabilir. Zira bizler hakim savcı sayıştay denetçisi ile aynı düzeyde kariyer meslek mensuplarıyız. Denetim hizmetleri sınıfına sayıştay denetçileri ile müfettişler konularak aynı maaşa sahip olmaları gerekir. Lütfen teftiş kurulu başkanlarınıza yada yardımcılarına baskıda bulunun. Bazı teftiş kurulları bu doğrultuda çalışmalara başlamışlar.

  • LEVENT İŞLER

    8.7.2013 00:00:00

    Adalet? Ortaya bir laf atıld.Lisedmezunu 150000 hizmetliye Ek gösterge verilecekti.Bekliyeceğiz bakalım.

  • Mahmut Selvi

    29.5.2013 00:00:00

    Yorum yok..Tam bır adeletsizlık..

  • Ali Osman Uzun

    28.2.2013 00:00:00

    Sayın Arıcan, Çok güzel konuya değinmişsiniz ancak, yalnız müfettişler magdur gibi göstermişsiniz oysa o müfettişler görev ve makam tazminati alıyor.Ayrıca ben 30 yıllık memur ve işçi tahakkuku yapan bir şube müdürüyüm bende 2200 ek göstergeye tabiyim 1. derece de bir memurda emeklilikte aynı maaşı alıyoruz.Şu anda kamuda emekli olan bir işçi (30) yıllık 95 bin emekli ikramiyesi ve 2000 Tl den fazla emekli maaşı alıyor. Sakın yanlış anlamayın işçiler fazla almasınlar demiyorum bizede bunun kadar versinler.Biz memurların ikramıyeleri 30 yılla kesiliyor 35 yıllık ta olsan 30 yıllık alıyorsun .Ayrıca daire başkanları teknikler 3600 ek göster idari ise 3000 ancak kararname ile atananlar 3600 dolayısıyla 3600 olanlar dediğiniz gibi 2200 deyil 2500 civarında emekli maaşı alıyorlar.Bizlere idari personele 3600 ek gösterge veya emekli maaşına esas olan tazmınat oranları 0-2200 arası % 40 2200-3600 arası % 70 olan oranı 3600-4800 arası %130 olan orana çıkarılması halinde emekli maaşlarımızda düzelme olacak çoğumuz emekli olacağız.Bu konuda bizlerin bu durumunu dile getirirseniz memnün olurum.Konu hakkında detaylı bilgi verebilirim.Saygılarımla.

  • orhan hamuryen

    28.2.2013 00:00:00

    sayın arıcan tamda yaramıza bastınız teşekkürler müfettiş ve öğretmeni kıyaslarken müdürleri es geçmişsiniz asıl adaletsizlik bizde mühendis,avukat,müfettiş,öğretmen3600,3000 ek göstergeden aylık alırken biz şube müdürleri aynı düz memurlarda olduğu gbi 2200 den maaş alıyoruz dolayısı ile memurdan farkımız yok öte yandan bizlerde 4 yıllık fakülte mezunlarıyız diğerlerine tanınan ayrıcalık neden bizlerden esirgenmiş yine dai.bşk.maaş farkı bize göre çok tabi bu sorularıın muhatabı siz değilsiniz sadece bilgilendirmek için yazıyorum.kamuda ünvanlılar olarak enmağdur biz şube müdürleriyiz sorumluluğumuz çok ama göstergemiz az inşallah ilgililer yazdıklarınızı dikkate alırlar.çalışmalarınızda başarılar dileğiğyle

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı