"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Öğrencilerin Genel Sağlık sigortaları

Ahmet ARICAN
01 Ekim 2014, Çarşamba
Değerli okurlar, son zamanlarda tarafımıza öğrenci olanların 6552 sayılı torba yasadan faydalanarak Genel Sağlık Sigortası (GSS) gelir testi yaptırıp yaptırmayacaklarına yönelik çok sayıda soru gelmektedir.

Bu sebeple, bu haftaki köşe yazımızda öğrencilerin GSS gelir testi durumları üzerinde duracağız. Değerli okurlar, 18 yaşını dolduruncaya kadar hiç kimsenin GSS gelir testi yaptırma zorunluluğu bulunmaktadır. Çünkü, 18 yaşına kadar bütün herkesin sosyal güvencesi devlet tarafından sağlanmaktadır. 18 yaşından sonra ise, orta öğretim (lise) çocukları 20 yaşına kadar anne ve babaları üzerinden sağlık yardımı alabilirler. Üniversiteyi okuyan çocuklar ise, 25 yaşına kadar anne ve babaları üzerinden sağlık yardımı alabilirler. 18 yaşını dolduran kız veya erkek çocuklar, okula gitmiyorlarsa, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurup, gelir testi yaptırmak suretiyle SGK’dan sağlık yardımı alabilirler. Genel sağlık sigortası kapsamında yapılan gelir testleri, kişilerin sosyal güvencesi olduğu dönemlerde, vatandaşları sosyal güvenceye kavuşturmak amacıyla yapılır. 

***

1 Ekim 2008’den önce işe girenler için son 3,5 yıl şartı devam ediyor

5510 sayılı sosyal güvenlik reform yasası bütün hükümleriyle birlikte 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Her ne kadar 5510 sayılı yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı ayrımı ortadan kalksa da, 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olan ve işe girenler, eski haklarını korumaya devam etmektedirler. Bu sebeple, her kim ki, 1 Ekim 2008’den önce bir gün bile olsa işe girmiş olsa, son üç buçuk SSK şartlarında prim ödeyerek SSK şartlarında emekli olabilir. 1 Ekim 2008’den sonra ilk defa işe girenler ise, Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı kapsamındaki hizmetlerinden hangisi daha fazlaysa, o kapsamdan emekli olabileceklerdir. 

Torba Yasanın emekliliğinize faydası yok

Soru 1: 22 Ekim 1962 doğumluyum. Sigorta başlangıcım 1979 yılı olup, 3789 ödenmiş primim var. Yeni Torba Yasası ile nasıl ya da kaç yaşında emekli olabilirim?

Cevap 1: Torba yasa erken emeklilik getirmediğinden emekliliğinize faydası yok. Askerliğinizi borçlanmamışsanız askerliğinizi borçlandıktan sonra, 671 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Torba yasa başlangıçtan önceki doğumlara borçlanma imkânı getirmedi

Soru 2: 1958 doğumlu eşim 2004 yılından beri İsteğe Bağlı Bağ-Kur’a prim ödemekte. Dört çocuğumuz var. Ancak, çocukların doğumu Bağ-Kur başlangıç tarihinden önce. Torba Kanuna göre eşimin doğumlarını borçlanarak emekli edebilir miyiz?

Cevap 2: Torba Kanun, Bağ-Kur sigortalılarına doğum borçlanması hakkı getirdi. Ayrıca borçlanılabilecek doğum sayısını ikiden üçe çıkarttı. Ancak sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumların borçlanılmasına hak getirmedi. Maalesef sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumlar borçlanılamadığından eşiniz, doğum borçlanmasıyla gün kazanamaz. Eşiniz 2019’da primini 15 tam yıla (5400 güne) tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.

Not: Sosyal güvenlikle ilgili  karşılaştığınız sorularınızı [email protected] e-posta adresine yazın. Sizin için cevaplayalım.

Okunma Sayısı: 1565
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı