"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sağlık yardımındaki değişiklik ve yenilikler

Ahmet ARICAN
28 Mart 2013, Perşembe
Bilindiği üzere, Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamındaki vatandaşların hangi esaslara göre sağlık yardımı alacaklarını Sağlık Uygulama Tebliği’ndeki (SUT) usul ve şartlara göre belirlemektedir. 25.03.2013 tarihinde SUT’da bir takım yeni değişiklik ve yenilikler yapılmıştır. Bu haftaki yazımızda, bu değişiklik ve yenilikler konusunda açıklama yapacağız.

1- Yurt dışına tedaviye gönderilen hastaların sadece sevke konu hastalıklarına ait bedeller SGK tarafından ödenmekteyken, hastanın hastalığıyla ilişkili ekstra ve sonradan gelişen durumların ortaya çıkması halinde buna ilişkin tedavilerin de ödenebileceği düzenlendi.

2- SGK’dan malûliyet aylığı ve özürlü aylığı almak için SGK tarafından hastanelere sevk edilenlerin, en geç üç iş günü içinde hastaneye müracaat etme zorunluluğu vardı. Bu süre 10 iş gününe çıkarıldı.

3- Organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşların organ bağışı için bir ilden diğer ile gitmeleri durumunda yol, gündelik ve refakatçi giderleri SGK tarafından karşılanacak.

4- Meslek hastalığı dolayısıyla tedavi gören kişilerin, birinci basamak sağlık hizmeti sunucularından kontrol amaçlı sevklerini alabilmeleri sağlandı. Artık meslek hastalığına yakalanmış hastaların yol parası, aile hekimince sevk edilmesi halinde bile ödenecek.

5- Vatandaşlar tarafından reçete alındıktan sonra 6 aya kadar yeniden doktora gitmeden ilâç alınabilecek. Daha önce kronik hastalıkları için ilâç kullanan hastalar, her bir reçeteyle 3 aya kadar kullanıma yetecek miktarda ilâç alabiliyordu. Yeni düzenlemeyle bu hastalar, yeniden hekime gitmeden doğrudan eczaneden ikinci üç aylık dozu da alabilecek.

6- Oral antidiyabetik tedavi gören Tip II diyabet hastaları (şeker hastaları) için SGK tarafından ödenen şeker ölçüm çubuklarının sayısı 4 kat arttırıldı. Böylece belirli bir süre için ödenen şeker ölçüm çubuğu sayısı, 6 ayda 50 adetten, 3 ayda 100 adete çıkarıldı.

7- Gazi ve şehit yakınlarından, özel hastanelerde ilâve ücret alınmayacak. Önceden gazi ve şehit yakınlarından ancak resmî sağlık kurum ve kuruluşları tarafından sevk edilmeleri halinde ilâve ücret alınmıyordu.

8- Üniversite hastanelerinde tedavi gören yeşil kartlı vatandaşlar, gerekli görülmesi halinde başka bir üniversite hastanesine sevk edilebilecek. Önceki düzenlemede üniversite hastanelerinde tedavi gören yeşil kartlıların, gerekli olduğu durumlarda başka bir üniversite hastanesine sevk edilebilmeleri mümkün değildi. Bu kişilerin, yeniden Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneden sevk alınması gerekiyordu. Yapılan düzenleme ile hastaya ikinci bir sevk alınması uygulamasına son verildi. Yeşil kartlı vatandaşlar, TSK’ya bağlı üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucularına (GATA, Haydarpaşa GATA ve TSK Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi) doğrudan müracaat edebilecek. TSK ile SGK arasında, üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucularını kapsayan götürü bedel üzerinden hizmet alım sözleşmesi imzalandı. Sözleşme kapsamı için belirlenen bedel ile yeşil kartlıların tedavileri TSK’nın üçüncü basamak hastanelerinde sağlanmış olacak. Yeşil kartlılar, yanık, vurgun, soba zehirlenmesi gibi durumlarda uygulanan “hiperbarik oksijen tedavisi” için resmî ve özel sağlık hizmeti sunucularına doğrudan müracaat edebilecek. Yeşil kartlılar, kadavradan organ nakli içinse özel sağlık hizmeti sunucularına doğrudan başvurabilecek. Sağlık Bakanlığı Ulusal Koordinasyon Merkezince uygun organ bulunması dolayısıyla özel sağlık hizmeti sunucularına yönlendirilen yeşil kartlı hastaların “kadavradan organ nakli” bedelleri karşılanacak.

9- Ağız ve diş tedavilerinde eskiden hastaya aldırılan greft, membran gibi tıbbî malzemelerin hastane tarafından temini zorunlu hale getirildi. Tıbbî malzeme ödemelerinde iller arasındaki farklı uygulamalar sona erdirildi.
 

Not: Sosyal güvenlikle ilgili karşılaştığınız sorularınızı [email protected] e-posta adresine yazın. Sizin için cevaplayalım.

Okunma Sayısı: 1048
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı