"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

SGK genelgesi vatandaşı mağdur ediyor

Ahmet ARICAN
28 Nisan 2011, Perşembe
SORU 1: İki ay önce kalp ameliyatı oldum. Çalışma gücünü kaybetmem sebebiyle SGK’ya malûllük aylığı için başvurdum. SGK beni Gaziantep Üniversitesi Hastanesine sağlık raporu almaya gönderdi. Ben de hastaneye başvurdum. Adı geçen hastane bana 1,5 yıl sonrasına gün verdi. Bu durumda neler yapabilirim? Benim için bir çıkar yol var mı? (Ahmet SERİN/Gaziantep)

CEVAP 1: Sizin hakkınızda yapılan bu uygulama SGK’nın 2009/67 sayılı genelgesinden kaynaklanıyor. Söz konusu genelgenin A-9- başlıklı bölümünde aynen; “Sağlık kurulu raporlarının temini için sevk işlemleri; a) Sigortalıların en son bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlükleri ve sosyal güvenlik merkezlerince ilgililerin adreslerinin bağlı bulunduğu ilçe ve il merkezlerindeki; - Sağlık bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerine, Özel üniversite ve vakıf hastaneleri hariç üniversite hastanelerine, Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı asker hastanelerine, yapılacak, sigortalıların ikamet ettikleri illerde yukarıda belirtilen hastanelerin bulunmaması durumunda, Sağlık Bakanlığı’nın tam teşekküllü hastanelerine gönderileceklerdir…” denilmektedir.
Gaziantep SGK İl Müdürlüğü sizi bu genelge yüzünden üniversite hastanesine yönlendirmiş. Gaziantep’te üniversite hastanesi olduğu için müdürlük anılan genelgeye göre sizi Gaziantep’teki tam teşekküllü devlet hastanelerine gönderemiyor. Yani genelgede belirtilen hastane sıralamasına Gaziantep İl Müdürlüğü uymak zorunda. Sizin gibi bir vatandaşın sadece sağlık raporu alması için 1,5 yıl bekleyecek olması çok acı ve vahim bir durumdur. SGK yetkililerinin bu işe bir çözüm bulması gerekir. Bir buçuk yıl rapor almak için bekledikten sonra SGK’dan malullük aylığı alacağınızın garantisi yoktur. Ayrıca, 5510 sayılı kanunun 27 nci maddesine göre, sağlık kurulunun rapor tarihi yazılı istek tarihinden sonra ise, malullük aylığının başlangıç tarihi rapor tarihi olarak esas alınmaktadır. Yani, sizin Gaziantep Üniversitesi Hastanesi’nde bir buçuk yıl beklemeniz hem emeklilik başlangıcınızı geciktirmekte hem de sizi mağdur etmektedir.
Malullük aylığı almak üzere, sadece bir sağlık kurulu raporu için vatandaşı hastane kapılarında 1,5 yıl bekletmemek gerekiyor. SGK yetkililerinin bu işe acil bir çözüm bulması gerekir. Bizce bu konuda atılması gereken adım, vatandaşın tercihine göre devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerinden birisinden alınan raporu SGK yetkililerinin kabul etmesi gerekir. Çünkü, nasıl olsa buralardan alınan raporlar SGK’nın sağlık kurullarında tetkik ve tahlil edilip analizi yapılıyor.

 Emekli subayların da SGDP ödemesi gerekir
SORU 2: 1998 yılında ordudan subay olarak emekli oldum. Daha sonra hukuk fakültesini bitirerek 2003 yılından beri serbest avukatlık yapmaktayım. Benim de SGK’ya sosyal güvenlik destek primi ödemem gerekir mi? Torba yasadan faydalanabilir miyim? (Akın KANLI)
CEVAP 2: Serbest avukatlık vergi mükellefi olmayı gerektiren kendi nam ve hesabına bağımsız bir çalışmadır. Subayların emeklilikleri ise aynen memurlar gibi Emekli Sandığı koşullarında yapılmaktadır. SSK ve Emekli Sandığı gibi sosyal güvenlik kuruluşlarından emekli olup ta emeklilikten sonra Bağ-Kur sigortalısı olmayı gerektiren nitelikte bir iş yapanlardan SGDP kesilmeye ilk olarak 2003 yılında başlanılmıştır. Bu nedenle sizin de, emeklilikten sonra vergi mükellefi olarak çalıştığınız sürelerde SGK’ya SGDP ödemek zorundasınız. Eğer ödemezseniz mutlaka durumunuz bir gün SGK tarafından tespit edilir ve aylığınızdan kesilir. Ayrıca, birikmiş SGDP borçlarınızı 6111 sayılı torba yasaya göre yapılandırabilirsiniz.

Askere giden esnafın Bağ-Kur’u (4/b Sigortası) devam eder
SORU 3: Yaklaşık dört ay sonra lise mezunu oğlum askere gidecek. Şirketimiz oğlum üzerine kayıtlı. Oğlum askere gittiğinde şirket ortaklığından dolayı Bağ-Kur’u sona erer mi? Ne yapmamız gerekir? (Merdan ŞAHKULU)
CEVAP 3: 5510 sayılı kanuna göre, sivildeyken gelir vergisi mükellefiyetinden dolayı 4/b sigortalısı olanlar ile şirket ortaklığından dolayı 4/b sigortalısı olanlar askere gitseler bile bunların Bağ-Kur’u yani 4/b sigortalılığı devam eder. Ancak, askerdeyken sigortalılığın devam edebilmesi için 4/b sigortalısı olmayı gerektiren şirket ortaklığı ve vergi mükellefiyeti kaydının devam etmesi gerekmektedir.

Okunma Sayısı: 2048
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • MUHSİN DURAK

    28.4.2011 00:00:00

    Benim yazdıgım şiayet dir yani maduriyete işık tut makdır ilgilenirseniz hem seviniriz hemde üzerinizde mesuliyet oluşdu gereyini rica ediyorum yorumu sie bırakıyorum tekrar saygılar MUHSİN DURAK

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı