"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

SGK Hizmet Sorgulamaları internetten yapılabilecek

Ahmet ARICAN
08 Aralık 2011, Perşembe
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 05.12.2011 tarihli yazılı duyurusuna göre, 15.12.2011 tarihinden itibaren vatandaşların SGK hizmet sorgulamaları ve diğer sosyal güvenlikle ilgili bilgileri, internetten sorgulanıp ulaşılabilecek. Daha önceleri Anayasa’nın 20'inci maddesi gereği, kişisel verilerin korunması amacıyla bu hizmetleri vatandaşlar ancak SGK’dan veya e-devlet şifresiyle elde edebiliyorlardı.

Ancak, yeni uygulamada hizmet sorgulaması ve diğer işlemler için sadece T.C. kimlik numarasının girilmesi yeterli olmayacak. Bunun yanında, kişinin baba adı, nüfusa kayıtlı olduğu il/ilçe, cilt no, aile sıra no gibi herkes tarafından bilinmeyen bilgiler de istenecektir.

Bağ-Kur’dan basamak satın alanların mağduriyeti gideriliyor

SORU 1: 2003 yılında bağ-kur’dan basamak satın alarak 12'nci basamaktan 20'nci basamağa yükseldim. 2007 yılında Bağ-Kur’dan emekli oldum. Ancak benimle aynı basamaktan emekli olan diğer kişilerden daha az aylık alıyorum. Bu durumda ne yapabilirim?
                                   Muharrem SAZLI / Konya

CEVAP 1: Değerli okur, sizin gibi aynı mağduriyeti yaşayan binlerce vatandaş bulunmaktadır. Aylığınızın düşük olmasının birinci sebebi; basamak yükseltme primleri bağ-kur tarafından carî ay prim borçları gibi primi ödenmiş süreler olarak değerlendirilmemekte ve fiilen çalışılmış gibi kabul edilmemektedir. İkinci sebebi; Bağ-Kur’daki basamak sistemi 20.06.1987 tarihli ve 3396 sayılı yasayla 12’den 24’e çıkarılmasına rağmen, 1980’li yıllarda yapılan Bağ-Kur bilgisayarlarındaki emeklilik programı 12 basamaklı sisteme göre ayarlanmıştır. Üçüncüsü ise; 4447 sayılı yasayla Bağ-Kur emeklilik hesaplama sistemi 01.01.2000’den itibaren değişmiştir. Basamak satın alanların işlemi 01.01.2000’den sonra yapıldığı için, basamak intibak (uyum) işlemi, 01.01.2000’den önceye yansıtılmamış ve özellikle 01.01.2000 sonrası için yapılmıştır. Başlıca bu üç sebepten dolayı Bağ-Kur’dan basamak satın alanlara, emsallerinde göre düşük aylık bağlanmıştır. Bu sebeple siz, bin an önce bulunduğunuz yerdeki iş mahkemelerine SGK aleyhine dâvâ açın. Dâvâyı kesinlikle kazanırsınız. Dâvâ sonucunda emekli aylığınız en az 500 TL artacaktır.

SGK’ya tescili olmayan vergi mükellefinin iş kazası şartları

SORU 2: Eşim nakliyeci iken bundan yaklaşık iki ay önce iş kazası geçirerek vefat etti. Eşimin vergi mükellefiyeti olmasına rağmen SGK’ya kaydı yapılmamış. Bundan dolayı eşimden bana SGK’dan iş kazası aylığı bağlamadılar. Bu durumda ben ne yapabilirim?
                                    Muazzez ŞANLI / Ankara

CEVAP 2: 4/b sigortalısı olmayı gerektirecek nitelikte iş yaptığı halde SGK’ya kayıt ve tescili olmayan kişiler iş kazası geçirdiklerinde SGK tarafından bu kişilerin geride kalan eş ve çocuklarına iş kazası aylığı bağlanmamaktadır. Bunun sebebi, 5510 sayılı yasanın 23'üncü maddesinin 3'üncü fıkrasında yer alan hüküm olarak gösterilmektedir. Yani, SGK vergi mükellefi olan kişileri ölseler bile vergi kaydının başlangıcından itibaren sigortalılığını başlatmakta, ancak iş kazasından dolayı hak sahiplerine ölüm aylığı bağlamamaktadır. SGK’nın yaptığı bu uygulama hukukî değildir. Bulunduğunuz yerdeki iş mahkemelerine dâvâ açmanızı tavsiye ederiz.

Vekil öğretmenlik belgesi için yapılması gerekenler

SORU 3: Kasım 1992 Haziran 1993 ve 21/12/1993-10/06/1994 döneminde vekil öğretmenlik yaptım. 1995 ve 1996’da 16 ay SSK’lı olarak şirkette çalıştım. 17/02/2000 den bu güne kadar (10 yıldan fazla) aktif Bağ-Kur’luyum. 10.10.1968 doğumluyum. Ne  zaman emekli olabilirim. Millî Eğitim Müdürlüğünden sadece 1993-94 yıllarına ait çalışma belgesi çıkıyor. Ne yapabilirim?
                                     Mesut ÖZİNCE

CEVAP 3: Emekli Sandığı’ndaki sürelerinize ait olan ve millî eğitim müdürlüğü kayıtlarında çıkmayan çalışma belgenizi, hüviyet bilgilerinizi (ad soyad, çalıştığınız yer, baba adı, doğum yeri, doğum tarihi) bir dilekçeye yazıp SGK Kamu Görevlileri Emeklilik Dairesi Başkanlığı’na gönderin ve o dilekçede emeklilik sicil numaranızı ve hizmetlerinizi net olarak ne kadar olduğunu talep edin. Bağ-Kur şartlarında 25 tam yıl prim ödeme gün sayısına sahip olduğunuzda ve 57 yaşınızı ikmal ettiğinizde emekli olabilirsiniz. Ancak, SSK şartlarında 5675 gün ve 45 yaşında emekli olursunuz.

Sorularınız için e-posta adresi:
[email protected],
[email protected]
Okunma Sayısı: 1524
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı