"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

SGK, malûl çocukları mağdur etmeye devam ediyor

Ahmet ARICAN
27 Haziran 2014, Cuma
Değerli okurlar, SGK mevzuatında güç geçmiyor ki, vatandaş aleyhine yeni bir durum oluşmasın. SGK mevzuatını iyi bir şekilde incelediğimizde, malûl çocuklarla ilgili çok aleyhte bir durumun olduğunu görmekteyiz. Şöyle ki; bilindiği üzere malûl olan çocukların (kız veya erkek fark etmez) sosyal güvenceli ana ve babaları üzerinden, sağlık yardımı alabilmeleri için, hiçbir yaş şartı ve diğer başka türlü bir şart bulunmamaktadır. Kız veya erkek fark etmeden malûl çocukların anne ve babaları üzerinden sağlık yardımı alabilmelerinin tek şartı, malûl olduklarının SGK tarafından kabul edilmesidir. Buraya kadar mevzuatta bir sıkıntı yok gibi gözüküyor. Ancak, sorun yaşanan asıl husus, SGK’nın malûl çocuklar için aradığı özürlülük oranındadır. SGK, malûl çocukların anne ve babaları üzerinden sağlık yardımı alma şartını, malûl çocuğun özür oranının yüzde 60 olması olarak belirlemiştir. Yani, bir çocuk malûl olduğunu iddia ediyorsa ve ana veya babası üzerinden sağlık yardım alma hakkı talep ediyorsa, en az yüzde 60 oranında iş gücü kaybının olması gerekmektedir.
Değerli okurlar, bu oran çok yüksek bir orandır. SGK, malûlen emekli edip te, ömür boyu maaş bağlayacağı kişilerde aradığı yüzde 60’lık iş gücü kaybının aynısını, sadece sağlık yardımı vereceği malûl çocuklarda da aramaktadır. Bu konu yüreklerimizi sızlatmaktadır. Çünkü, SGK, iş kazası sonucu gelir/aylık bağladığı vatandaşlardan bile yüzde 10 oranında iş gücü kaybını yeterli görmektedir. Yani, iş kazası sonucu iş göremezliğe uğrayan bir kişiye bile yüzde 10 oranında iş gücü kaybı yeterli görülürken, sağlık yardımı alacak malûl çocuk için yüzde 60 iş gücü kaybı şartını aramak mantıklı değildir.
Bu sebeple, SGK, malül çocukların anne ve babaları üzerinden sağlık yardımı alabilmeleri için aradığı yüzde 60’lık iş gücü kaybını, bir an önce düşürmelidir. Çalışmayacak durumda malûl olma şartı aransa yeterlidir. SGK yetkililerini ve sivil toplum kuruluşlarını, bu sorunu çözmeye dâvet ediyoruz.

Anne-Babası Boşanmış Çocukların Sağlık Yardım Hakları

Değerli okurlar, aileler arası boşanma vak’aları, istenmezse de, yaşanan bir vak’adır. Boşanmalardan psikolojik olarak en fazla çocuklar mağdur olduğu gibi, sosyal güvence ve sağlık yardım hakkı bakımından da çocuklar sıkıntı yaşamaktadır. Şöyle ki; anne ve babası boşanmış olup ta, babanın sağlık güvencesi olan, annenin sağlık güvencesi olmayan ancak çocuğun velâyeti annede olan durumlar vardır.
Bu durumlarda özellikle özürlü çocuklar büyük sıkıntı yaşamaktaydılar. Örnek olarak, bu durumda çocuk, sağlık güvencesini babasından aldığı için, medikal malzeme ve diğer sağlık giderlerinin faturası baba adına düzenlenmediği için SGK bunu ödemiyordu. Ancak, SGK hukuk müşavirliği bu konuda bütün SGK müdürlüklerini kapsayıcı şekilde bir görüş yayımladı. Bu görüşe göre, malûl ya da sağlıklı bir çocuğun anne babası boşanmış olsa ve velayet de anne de ise, çocuk sağlık güvencesini babasından alıyor olsa bile, tekerlekli sandalye, hasta alt bezi gibi sağlık faturaları anne adına düzenlendiğinde SGK tarafından ödenmesi gerekmektedir.


Not:
Her hafta Cuma günleri bu köşede olacağız. Sosyal güvenlikle ilgili karşılaştığınız sorularınızı [email protected] e-posta adresine yazın. Sizin için cevaplayalım.

Okunma Sayısı: 2433
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı