"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Şirket tasfiyeye girmişse emekli destek primi ödemeyin

Ahmet ARICAN
15 Eylül 2011, Perşembe
SORU-1: Bir limited şirketin ortağıyım. Şirketim tasfiye halinde olduğu halde SGK benim emekli aylığımdan sosyal güvenlik destek primi kesiyor. Defalarca itiraz ettim kabul etmediler. Şirketin tasfiyesinin sonuçlandığına dair mahkeme kararı olmadığı sürece aylığımdan yapılan destek primi kesintisi devam edecekmiş. Bu konuda bana nasıl yardımcı olabilirsiniz?Selim TATLI / Trabzon

CEVAP-1: Değerli okur, size SGK’nın yaptığı uygulama 1 Ekim 2008’den önceki Bağ-Kur mevzuatında yer almaktaydı. Bağ-Kur mevzuatına göre, hakkında tasfiye başlatılan bir limited şirketin emekli ortağından tasfiyenin sonuçlandığına dair mahkeme kararı çıkana kadar emekli aylığından SGDP kesintisi yapılıyordu. Ancak, 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı yasanın 9’uncu maddesine göre, ortağı olduğu şirketi tasfiyeye girenler, SGK’dan talep ederlerse sigortalılıkları tasfiye başlangıcı itibariyle sona erdirilmekte ve bu tarihten sonra aylıklarından destek primi kesilmemektedir. Siz de SGK’ya 5510 sayılı yasanın 9’uncu maddesini dayanak göstererek, itiraz edin ve aylığınızdan yapılan destek primi kesintisini sonlandırın.

Mülkiye müfettişlerinin ek göstergeleri bütün müfettişlere verilmelidir
SORU-2:  Bir kamu kurumunda müfettiş olarak çalışıyorum. Türkiye’deki bütün müfettişlerin ek göstergeleri bir müfettişlik hariç 3600’dür. Ancak, İçişleri Bakanlığı’ndaki müfettişlerin ek göstergeleri 5800 olduğunu duydum. 3600 ek gösterge ile 5800 ek gösterge arasında aktif çalışırken ve emeklilikte en az 500 TL fark ediyor. Yani, ülkemizdeki bütün müfettişler mülkiye müfettişleri ile aynı işi yaparken, mülkiye müfettişleri daha fazla ek gösterge ve maaş alıyor. Üstelik mülkiye müfettişleri kamudaki diğer müfettişler gibi dış denetim yapmıyorlar. Bu konuyu gündeme getirebilir misiniz?                        (İsmi Mahfuz)
CEVAP-2: Değerli okur, İçişleri Bakanlığı’na bağlı mülkiye müfettişlerinin de ek göstergesi AKP hükümetinden önce 3600 idi. Ancak, AKP iktidara gelince mülkiye müfettişleri ek göstergelerini arttırmak için, 1. sınıf mülki idare amirliği, 2. sınıf mülki idare amirliği gibi bir kavram çıkardılar. Bu düzenlemeyle birlikte ek göstergelerini 3600’den 5800’e çıkardılar. Hal böyle olunca aktif çalışırken ve emeklilikte maaşları sadece bu ek göstergeden dolayı 500-650 TL arasında arttı. Sayın Başbakanımızdan ve hükümet yetkililerinden müfettişlerin söz konusu ek gösterge sorunlarını çözmelerini talep ediyor ve bekliyoruz.
 
Emekli gün sayısını dolduran kıdem tazminatını alır
SORU-3:
Ben 17 yıldır aralıksız özel bir şirkette işçi olarak çalışmaktayım. Emekli olmadan çalıştığım yerden birikmiş kıdem tazminatımı alabilir miyim? Eğer alabiliyorsam başvuru yöntemim ne olmalıdır?        Hasan ŞEN
CEVAP-3: Kıdem tazminatının hangi hallerde alınabileceği 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14'üncü maddesinde sayılmıştır. Anılan kanun metninde sayılan durumların dışındaki işten ayrılmalarda kıdem tazminatı alınması mümkün değildir. Eğer siz emeklilik için prim ödeme gün sayınızı doldurup yaşınızın dolmasını bekleyen bir durumdaysanız, bu durumda da kıdem tazminatı alabilirsiniz.
 
65 yaşını dolduran çiftçi  isterse sigortalı olamaz
SORU-4: Babam 2022 sayılı kanundan aylık alırken SGK’dan babama bir borç tebligatı geldi. Babam 68 yaşında. Borç tebligatında, babamın çiftçi sigortası olduğu halde aylık aldığı bu nedenle aylıkların geri verilmesi isteniyor. Bu durumda ne yapabiliriz.?                                Ömer ALIÇ
CEVAP-4: 6111 sayılı torba yasa ile kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan çiftçiler, 65 yaşını doldurmuşlarsa istedikleri takdirde sigortalı olamayacakları hükmü getirilmiştir. Bu sebeple, eğer babanızın borçlu olduğu devrede yani yarım Bağ-Kur’lusu iken aylık aldığı devrede, 65 yaşının üzerindeyse SGK tarafından size çıkarılan borcu ödemeyin ve itiraz edin.


NOT: Sorularınız için e-posta: [email protected], [email protected]
Okunma Sayısı: 7493
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı