"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Şirket yöneticisine SGK borcu için haciz konulur

Ahmet ARICAN
18 Nisan 2013, Perşembe
SORU 1: 2008-2011 yılları arasında bir anonim şirketin genel müdürlüğü ve yönetim kurulu üyeliğini yaptım. Şirket 2011 yılı sonlarında tasfiye olup kapandı. Şirketin SGK’ya olan borçlarından dolayı her ay emekli aylığımdan 270 TL haciz kesintisi yapılmaktadır. Bu durumda ne yapabilirim? Ahmet ADIBELLİ / Ankara

CEVAP 1: Anonim şirketlerdeki yöneticiler ve yönetim kurulu üyeleri, şirket tüzel kişiliğinin SGK’ya karşı olan işveren prim borçları gibi borçlarından sorumludurlar. Ancak, bu sorumluluk sınırsız bir sorumluluk değildir. Örnek olarak, kapanan bir anonim şirketin birden fazla yönetim kurulu üyesi varsa, bunlar da SGK’ya karşı prim borçlarından sorumludur. Bu sebeple, şirketlerde yönetici olurken dikkat etmek gerekir. Şirketin en güçlü ve işlerinin iyi gittiği zamanlarda, pek sıkıntı olmazken, sonraki yıllarda vergi ve sigorta prim borcu gibi büyük sıkıntılarla karşılaşılabilmektedir.

Şirketi devralan yeni şirket SGK borçlarından sorumludur

SORU 2: 2010 yılında bulunduğum ildeki bir otomobil firmasının yetkili bayiliğini devraldım. Bina ve ekipmanlar eski ve farklı bir şirkete aitti. Ancak, otomobil firmasını ben yeni bir şirket olarak devir aldım. SGK yetkilileri benim eski şirketi devir aldığımı öğrenince, eski ve ortakları farklı olan şirketin SGK borçlarından beni ve şirketimi de sorumlu tuttular. Bu yasal mıdır?              Ali ÖZ / İzmir

CEVAP 2: SGK mevzuatına göre, eğer bir şirket açmış olduğu işyerini önceki şirketten devir almışsa, devir alan şirket eski şirketin SGK’ya karşı olan borçlarından müştereken ve müteselsilen sorumludur. Yani, eski şirketin kalan borçlarını SGK’ya ödeme yükümü eski ve yeni şirket birlikte sorumludur. Ancak, bu gibi durumlarda genellikle eski şirketler ya iflâs ettiği veya tasfiye haline dönüştüğü için, borç devir alan şirketin üzerinde kalmaktadır. Bu sebeple, bu gibi durumlarda devir alınan şirketlerin SGK’ya karşı prim ve her türlü borçlarının olmadığına dair yazılı bir belge istenilmesinde fayda olduğunu düşünmekteyiz.

İşsizlik ödeneği alan isteğe bağlı prim ödeyebilir

SORU 3: 21 Mayıs 1972 doğumluyum. 1 Kasım 1990’dan beri sigortalıyım. Özel bir bankada 15 yıl çalıştıktan sonra, Ocak’ta tazminatımı alarak ayrıldım. 3 aydır işsizlik maaşı alıyorum. Mayıs’ta ayrıldığım kuruma emekli ve Munzam Sandığı’na dışarıdan ödeme yapmak için başvuracağım. Bu süre zarfında işsizlik ödeneği almaya devam edebilir miyim?           Hakan SEVİNÇ / Ankara

CEVAP 3: Gelir getirici bir işte çalışmanız halinde işsizlik ödeneği kesilir. İşsizlik ödeneği alırken isteğe bağlı sigortalı olarak prim ödeyebilirsiniz. İsteğe bağlı prim ödeme, gelir getirici bir iş olmadığından işsizlik ödeneğinin kesilmesini gerektirmez.

 Not: Sosyal güvenlikle ilgili karşılaştığınız sorularınızı [email protected]
e-posta adresine yazın. Sizin için cevaplayalım.

Okunma Sayısı: 9009
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Sedat

    17.5.2019 01:46:38

    Lmt sırketımı tasvıyeye aldım elemanlarımın sgk prım borcları yuklu halde duruyor odeme ımkanımda gorunmuyor. Bunun sonucu neolur.

  • Fuart yezen

    16.5.2016 20:49:42

    İyi günler şahıs şirketinde kardeş kapanış vermiş ise ağbeyi aynı iş yerinde açılış yapıp faliyet gösterdiyse eski ssk borçları ve gelir vergisi borçları yeni şirkete yansır mı yani yeni açan kişiden tahsil edebilir mi

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı