"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

SOSYAL GÜVENLİK

Ahmet ARICAN
17 Şubat 2011, Perşembe
Genel amaçlı meslek odası yönetim kurulu kararı alınamaz

SORU: Adıyaman iline bağlı ismini vermek istemediğim bir ilçenin umum esnaf ve sanatkârlar derneğinde 27.07.1982 tarihinden itibaren üyelik kaydım vardı. Oda görevlileri 01.01.1984 tarihli bir yönetim kurulu kararı ile benim oda üyeliğime son vermişler.
  Bahse konu yönetim kurulu kararına baktım benim ismim yoktur. Sadece ilçeyi terk eden ve işini bırakan kişilerin üyeliklerinin sona erdirilmesi diye bir ibare var. Ben, bu yönetim kurulu kararını iptal ettirip oda kaydına göre sigortamı devam ettirip emekli olmak istiyorum. Mevzuata göre bunu yapabilir miyim? (Remziye DOĞAN)
CEVAP: Meslek odasınca genel amaçlı ve müşahhas olmayan bir yönetim kurulu kararı alınması usulüne uygun değildir. Kişiler hakkında sonuç doğuran idarî işlemlerin tekil olan ve genel amaçlı olmayan idarî işlemlerle ihdası ve kaldırılması gerekir. Bu sebeple, sizin bilginiz ve haberiniz olmadan üyeliğinizin sona erdirilmesi hukuka aykırıdır. Siz kaydınızın olduğu yerdeki oda yönetimine bir dilekçe verin ve hakkınızda isminiz, müracaatınız ve kimlik bilgileriniz olmadan yapılan üyelik sonlandırma işleminin iptalini isteyin. Oda yönetimi itirazınızı ve dilekçenizi kabul ederse, üyelik kaydınız devam eder ve yaş ve hizmetinizi tamamladığınızda emekli olursunuz.

Acil vak'alarda fark ücreti ödemeyin

SORU: Devlet memuruyum. Geçen akşam oğlum merdivenden düşerek kaşı açıldı. Bunun üzerine hemen en yakınımızdaki özel bir hastanenin aciline oğlumu götürdük. Oğlumu muayene ettiler, dikiş atıp pansuman yaptılar ve bizden bunların karşılığı 450 TL ücret istediler. Bu durumda ne yapabiliriz? (Ahmet DANIŞ)
CEVAP: SGK’nın yayımladığı Özel Hastaneler ile Vakıf Üniversite Hastanelerinin Puanlandırılması ve İlave Ücret Alınması Hakkında Yönerge bulunmaktadır. Bu yönergeye göre, acil servislerde sunulan sağlık hizmetleri ile acil haller dolayısıyla sunulan sağlık hizmetleri, Yoğun bakım hizmetleri, Yanık tedavisi hizmetleri, Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri), Yenidoğana verilen sağlık hizmetleri, Organ, doku ve hücre nakilleri, Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri, Diyaliz tedavileri, Kardiyovasküler cerrahi işlemleri sağlık hizmetlerinden hiçbir şekilde ilave ücret alınamaz. Bu sebeple, özel hastane tarafından sizden istenilen fark ücreti ödemeyin ve durumu bir an evvel SGK İl Müdürlüklerine bildirin.

Askerlik borçlanması için vergi iadesi alabilirsiniz

SORU: Şu anda özel bir şirkette çalışıyorum. 2011 yılı Ocak ayında 18 aylık askerlik borçlanması yaptım ve 4590,00 TL para ödedim. Bazı arkadaşlarım askerlik borçlanması için ödediğim paranın vergi matrahından düşüleceğini ve maaşıma yansıyabileceğini söyledi. Bu doğru mudur? (Murtaza ELİAÇIK)
CEVAP: 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun ücretli çalışan kişilerin SGK’ya ödedikleri prim ve aidatlar, vergi matrahının hesaplanmasında indirim konusu yapılabiliyor. Askerlik borçlanması da ücretin vergi matrahının hesaplanmasında indirim konusu yapılabiliyor. Askerlik borçlanması primlerinin, ücretin vergi matrahından ne şekilde indirileceği 111 seri no’lu gelir vergisi genel tebliğinde açıklanmıştır. Buna göre, borçlanma priminin ödendiği aydan başlamak üzere ödenen borçlanma primlerinin ücretini vergi matrahından indirilmesi gerekiyor. Şayet indirim konusu yapılacak prim tutarı ücretin vergi matrahından fazla ise, artan kısım daha sonraki aylarda indirim konusu yapılmaya devam ediliyor. Bu devamlılık borçlanma priminin tamamının ücretin vergi matrahından indirileceği veya indirildiği ayın sonunda sona ermiş oluyor. Yani, sigortalılar askerlik hizmet borçlanması dolayısıyla ödedikleri bedelin gelir vergisi tarifesi uyarınca en az 15’ini vergi iadesi ya da daha az vergi ödeyerek geri almış oluyorlar. Siz de, askerlik borçlanması ödeme bedelini gösteren makbuzunuzu işverene ibraz etmeniz halinde yukarıda anlatılanlar çerçevesinde ödediğiniz bedelin en az yüzde 15’i kadar daha az vergi ödeyebilir veya maaşınıza yansıtabilirsiniz.

SGK hizmet borçlanmalarının günlüğü 8,50 TL oldu

SORU: Yurt dışında yaklaşık 20 yıl bulunduktan sonra Türkiye’ye döndüm. Yurt dışı sürelerimi borçlanmak istesem acaba bu bana ne kadara mal olur? (Said LEKESİZ)
CEVAP: Yurt dışında bulunduğunuz sürelerin tamamını borçlanabileceğiniz gibi bir kısmını da borçlanıp hizmet olarak kazanabilirsiniz. Yapacağınız borçlanmaların size ne kadara mal olacağı borçlanma yapacağınız gün sayısı üzerinden tespit edilecektir. Buna göre, 1 Ocak 2011-30 Haziran 2011 tarihleri arasında eğer yurt dışı sürelerinizi borçlanırsanız bu borçlanmaların size günlük bedeli (796,50 TL / 30 Gün = 26,55 TL. 26,55 TL X 0,32 TL = 8,50 TL) 8,50 TL olacaktır. Buna göre ne kadarlık süreyi borçlanmak isterseniz hesabını yapabilirsiniz. Yurt dışı hizmet süreleri gibi, askerlik, doğum ve aylıksız izin gibi borçlanmaların günlük borçlanma tutarı da 8,50 TL’dir.

Okunma Sayısı: 1024
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı