"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ticarî faaliyeti olmayan emekli şirket ortağından destek primi kesilemez

Ahmet ARICAN
23 Mayıs 2014, Cuma
Bu haftaki yazımızda, emeklilikten sonra şirket ortağı olanlara SGK tarafından tahakkuk ettirilen SGDP borcunun, şirketin ticarî faaliyeti yoksa, SGDP (sosyal güvenlik destek primi) kesilemeyeceğini, örnek yargı kararıyla açıklamaya çalışacağız.
Limited şirket ortakları 5510 sayılı yasanın bütün hükümleriyle birlikte yürürlük tarihi olan 01.10.2008’e kadar 1479 sayılı yasanın 24/I maddesi kapsamında zorunlu olarak sigortalı sayılmışlardır. Şirket ortaklarından SGDP kesilmesiyle ilgili yasal düzenleme, 1479 sayılı yasanın “sosyal güvenlik destek primi” başlıklı ek 20’nci maddesinde düzenlenmiştir. Kanun maddesine göre, emekli olduktan sonra şirket ortağı olanlardan, SGDP kesilmeye ilk olarak 2004 yılı Ocak ayından itibaren başlanılmıştır. Yani, bir kişi emeklilikten sonra, meselâ 1999 veya 2000 yılında şirket ortağı olsa bile bu kişiden, SGPD kesilmeye ve bu kişiye SGDP borcu çıkarılmaya, ancak 2004 yılı Ocak ayından itibaren yapılabilecektir. SGK yetkilileri, emeklilikten sonra limited şirket ortağı olanlara, şirketin ticaret sicil müdürlüğündeki kaydı devam ettiği müddetçe, bu kişiye SGDP borcu çıkarmaktadırlar. SGK için şirketin ticarî faaliyetinin devam edip etmemesinin, bulunup bulunmamasının herhangi bir önemi yoktur. SGK, emekli kişinin ortağı olduğu şirketteki ticaret sicil kaydı devam ediyorsa, bu kişiye ticaret sicile kayıtlı olunan süreler için SGDP borcu çıkarmaktadır. Konuyla ilgili yargı kararları incelendiğinde, Yargıtay’ın yerleşik görüşleri, kişinin ortağı olduğu şirketin ticarî sicil kaydı devam ediyor olsa bile, ticarî faaliyeti yoksa, sırf şirket ortağı diye vatandaştan SGDP kesilemeyeceği şeklindedir. Yargıtay 10 Hukuk Dairesi’nin 2011/6627 Esas, 2012/10947 Karar sayılı 07.06.2012 kararı bu yöndedir.
Özetle, SGK, limited şirketlerin ve diğer şirketlerin ticaret sicile kaydı olduğu ve devam ettiği sürece, emekli şirket ortaklarının aylıklarından SGDP kesmektedir. SGK için önemli olan, şirketin ticaret sicildeki kaydıdır. SGK, limited şirket vergi kaydını kapatsa bile, ticaret sicil kaydı devam ediyorsa, bu şirketin emekli ortağına SGDP borcu çıkarmaktadır. Ancak, yerleşik Yargıtay kararları incelendiğinde, Yargıtay için önemli olan emekli kişinin ortağı olduğu şirketin ticarî faaliyetinin olup olmamasıdır. Yargıtay ticarî faaliyeti olmayan şirketin ortağına SGDP borcu çıkartılamayacağını içtihat haline getirmiştir. Bu sebeple, durumu bu şekilde olanların iş mahkemelerine dava açmalarını tavsiye ediyoruz.
Okunma Sayısı: 5160
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • İSA ŞEN

    31.5.2014 09:26:00

    Ticari faaliyetine devam etmemesi ne demek. Öncelikle bunu hiç anlamadım. Bir şirket ticari bir faaliyetinin olmadığını nasıl ispatlayacak. Ticaret hukukuna göre illa , mal ve hizmet temin etmesi, satması-imal etmesi..... makalede direkt ortadan gidilmiş. Okuyucunun yeterince bilgilendirmediğini düşünüyorum.

  • Yaşar Gönenç

    24.5.2014 09:53:00

    Sosyal Güvenlik ile ilgili konuların ince noktalarını bulup bunların çözüm yollarını bizlerin bilgisine sunmanıza çok memnun oluyoruz.
    Bu nedenle teşekkürlerimi bildirir saygılarımı sunarım.
    Yaşar Gönenç

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı