"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Torba Yasa ev hizmetlerinde çalışanlara sosyal güvence getirdi

Ahmet ARICAN
03 Ekim 2014, Cuma

11.09.2014 tarihli ve 6552 sayılı Torba Yasa çalışma hayatımızda bir çok alanda yenilik ve değişiklik getirdi. Bu haftaki köşe yazımızda, Torba Yasa ile ev hizmetlerinde çalışanlara getirilen sosyal güvenlik haklarından bahsetmeye çalışacağız.
Ev hizmetlerinde çalışanların sosyal güvenliği, 6552 sayılı yasanın la 55 inci maddesi ile 5510 Kanuna eklenen Ek 9uncu maddede düzenlenmiştir. Bu madde, 1 Nisan 2015 tarihinde yürürlüğe girecektir. Buna göre, ev hizmetlerinde bir veya birden fazla gerçek kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olanlar, zorunlu olarak 4/1-a (SSK) sigortalısı sayılacaklardır. Ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanların işe giriş bildirgesi, işvereni tarafından SGK’ya verilecektir.
Ev hizmetlerinde bir veya birden fazla gerçek kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olanlar için ise, çalıştırıldıkları süreyle orantılı olarak, çalıştıranlarca prime esas günlük kazanç alt sınırının % 2’si oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödenecektir. Ev hizmetlerinde 10 günden az çalışanlara, hastalık sigortası hükümleri uygulanmaz. Ancak, bunlar isterlerse, yüzde 32,5 prim oranı üzerinden kendileri primlerini öderler ve ödedikleri süreler SSK sigortalılığına sayılır.
Ev hizmetlerinde çalışanlardan 10 günden az çalışması olanları istihdam edenler, işveren sayılmayacaklardır. Sigortalının iş kazası ve meslek hastalığı sigorta kollarından sağlanan yardımlardan yararlanabilmesi için iş kazasının olduğu tarihten en az on gün önce tescil edilmiş olması ve sigortalılığının sona ermemiş olması, bu Kanuna göre iş kazası veya meslek hastalığından dolayı geçici iş göremezlik ödeneği ödenmesi veya sürekli iş göremezlik geliri ya da malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortalarından aylık bağlanabilmesi için prim ve prime ilişkin her türlü borçlarının ödenmiş olması şarttır. Özetle;
1) 10 günden fazla ev hizmetlerinde sigortalı çalıştıranlar işveren statüsündedir. Ancak sigortalı bildiriminin Kurumun düzenleyeceği belge üzerinden sağlayacaktır. İşyeri bildirgesi düzenlemek zorunda değildir. Söz konusu sigortalının bildirimini çalışmanın olduğu ay sonuna kadar yapmayan işverenler aleyhine her bir sigortalı için 1 asgari ücret tutarında İdarî Para Cezası tahakkuk ettirilecektir.
2) 10 günden fazla ev hizmetlerinde sigortalı çalışanlar kalan günlerini aynı kazanç üzerinden günlük asgarî ücretin 30 katının % 32,5 oranında prim ödeyerek 4/a kapsamında kazanabilirler.
3) 10 günden az ev hizmetlerinde sigortalı çalıştıranlar 5510 sayılı kanun karşısında işveren statüsünde değildir. Bu statüde sigortalı çalıştıranlar, çalışma gün sayısına karşılık gelen günün prime esas kazancın alt sınırının % 2’si oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödemekle mükelleftir.
4) Ev hizmetlerinde 10 günden az çalışanlar, günlük asgari ücretin 30 katının % 32,5 oranında prim ödeyerek çalıştıkları ay için 30 günlük 4/a kapsamında sigortalı hizmeti kazanabilirler.

Not: Sosyal güvenlikle ilgili karşılaştığınız sorularınızı [email protected] e-posta adresine yazın. Sizin için cevaplayalım.

Okunma Sayısı: 7608
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı