"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Vergi kaydı olan isteğe bağlı sigortalı olamaz

Ahmet ARICAN
21 Haziran 2012, Perşembe
SORU 1: 2009 yılından beri demircilik yapıyorum. Demirci dükkânımın vergi kaydı var. Bu vergi kaydından dolayı 2009 yılından beri Bağ-Kur (4/b) sigortalısıyım. Arkadaşlardan sorduğuma göre, SGK’daki isteğe bağlı sigorta primleri, benim demirci dükkânımdan dolayı kaydımın yapıldığı sigorta primlerinden 50 TL daha düşükmüş. Buna göre, ben de isteğe bağlı sigortalı olabilir miyim? Reşit DERYA / İstanbul

CEVAP 1: Demircilik dükkânından dolayı başlatılan sigortalılığınız zorunlu bir sigortalılıktır. Bu sigortalılığınız vergi kaydınız devam ettiği müddetçe veya başka bir söylemle işyeriniz açık kaldığı sürece devam eder. İşyerinizi kapatmadığınız sürece, 50 TL daha ucuz prim ödemek amacıyla isteğe bağlı sigortalı olamazsınız. Ancak, işyerinizi kapatır veya vergi kaydınızı üzerinizden düşürtüp başka birisinin üzerine aldırırsanız, vergi kaydından dolayı başlatılan zorunlu sigortalılığınız sona erer ve isteğe bağlı sigortalı olabilirsiniz.

SGK müfettişi sigortasız işçiyi bir yıl sigortalı sayabilir

SORU 2: Bir inşaatta gece ve gündüz bekçisi olarak çalışıyorum. İşe girdikten yaklaşık 2 yıl sonra SGK müfettişleri işyerini denetime geldiler. İşyerine denetime geldikleri sırada benim sigortam 2 ay önce yapılmıştı. Bana ne zamandan beri bu inşaatta çalışıyorsun dediler. Ben de yaklaşık 2 yıldan beri çalışıyorum dedim. Bu durumda beni geriye doğru bekçiliğini yaptığım inşaatta sigortalı sayarlar mı? Bu konuda bilgi almak istiyorum?
                          Selim ÇOKŞEN / Kayseri

CEVAP 2: SGK müfettişlerinin sizin bekçiliğinizi yaptığınız işyerlerine yaptıkları denetime fiili denetim veya fiili durum demektedirler. Bu gibi, durumlarda SGK müfettişleri vatandaşı denetim yapılan tarihten geriye doğru bir yıl gidip hizmet süresi verebilmektedirler. Bu süre onların takdirindedir. Yani örnek olarak, Bay A, bir markette işçi olarak 6 aydır çalışmaktadır. SGK müfettişleri bu marketi denetime gittiklerinde, Bay A’ya sen burda kaç zamandır çalışıyorsun dediklerinde, Bay A’da 6 aydır çalışıyorum derse, SGK müfettişleri Bay A’yı geriye doğru 6 ay sigortalı sayabilmektedirler. Bu sebeple, siz de fiili denetim yapılan tarihten geriye doğru bir yıl daha sigortalı sayılırsınız. Bu gibi durum ve uygulamalar SGK’nın vatandaşlara yaptığı lehte uygulamalardır.

Açıkta iken Emekli Sandığına askerlik borçlanması yapılamaz

SORU 3: Emniyet Genel Müdürlüğünde sivil memur olarak 21 yıl 7 ay 10 hizmetim sonrası ihraç edildim. 20 aylık askerlik borçlanmasında kurumda görevli iken bulunmadım. Askerlik borçlanmasını şuan yapmak istiyorum. Emekli Sandığından telefonla arayarak edindiğim bilgi açıkta iken Askerlik borçlanmasını kabul etmeyeceklerini söylüyorlar. Bu yasal mıdır sadece başlarından savmak için memurların ilgisizliğimidir bilemiyorum.
 Emekli Sandığından emekli olmayı hedef alarak 25 yıl şartını sağlamak için, Bağ-Kur’da isteğe bağlı sigorta ödüyorum. Emeklilik için aranan son 7 yıl hususunu da dikkate alarak 1260 günü aşmadan Bağ-Kur son kurumum olduğu için Bağ-Kur’a emeklilik talebi iletmemi söylediler. Bağ-Kur’un emeklilik tahsis talebimi kendi kurumlarında 1260 günü doldurmadığımı göz önüne alarak Emekli Sandığı’na talep aktaracakları bilgisini verdiler. Bu durumda da bir endişem var. Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP 3: Emeklilik müracaatını Bağ-Kur’a değil Emekli Sandığı’na yapın. Aksi takdirde sehven Bağ-Kur aylığı bağlar sonra yapılan işlemi düzeltmek için uğraşır durursunuz. Memurlar açıkta iken (görevde değilken) Emekli Sandığı’na tabi askerlik borçlanması yapamazlar. Çünkü, 5434 sayılı kanunun ek 31 nci maddesi bunu öngörüyor. Açıkta iken ölen memurların eş ve çocukları da Emekli Sandığı’na tabi askerlik borçlanması yapamazlar. Ancak, 5510 sayılı kanuna göre askerlik borçlanması yapabilirsiniz.

Sorularınız için e-posta:
[email protected] , [email protected]

Okunma Sayısı: 1652
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı