"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yabancı şirket ortakları Türkiye’de sigortalı olmak zorunda

Ahmet ARICAN
06 Aralık 2012, Perşembe
Anonim şirket, limited şirket, komandit şirket ve kolektif şirketler gibi şahıs ve sermaye şirketlerinin ortakları 5510 sayılı yasa kapsamında zorunlu olarak 4/b sigortalısı (eski adıyla Bağ-Kur sigortalısı) sayılmışlardır. Şirket ortaklarının 4/b sigortalısı olmalarında yabancı ve Türk vatandaşı olma arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır. Bu sebeple, Türkiye’de şirket kuran veya Türk bir şirkete ortak olan yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’de sigortalı olmaları zorunludur.

İşçinin banka hesabına yatırılan ücret üzerinden SGK’ya prim yatırılmalıdır
Son zamanlarda bu köşemize oldukça yoğun işçi soruları gelmektedir. Bu sorularda özetle, işçilerin kendilerine ödenen ücret tutarının asgarî ücretten fazla olduğu, ancak SGK’ya işveren tarafından yapılan sigorta bildirimlerinin asgarî ücret düzeyinde yapıldığı belirtilmektedir. Bu durumda olan işçilerin eğer asgarî ücretin üzerinde fazladan aldıkları tutar, banka hesaplarına yatırılıyorsa bu durumda mutlaka bulundukları yerlerde Bölge Çalışma Müdürlüklerine başvurup haklarını arasınlar. Çünkü, işverenler işçilerine gerçekten hangi tutarı ücret olarak ödüyorlarsa, sigorta primlerini de SGK’ya o miktarlar üzerinden yatırmak zorundadırlar.

Emekli aylığı alırken kamuda çalışanın aylığı kesilir
SSK’dan, Bağ-Kur’dan veya Emekli Sandığı’ndan emekli olduktan sonra devlet dairelerinde ve belediyelerde çalışan personelin, çalışmaya başladıkları tarihten itibaren emekli aylıklarının kökten kesilmesi gerekir. Çünkü, bu uygulamanın dayanağı 5335 sayılı yasanın 30'uncu maddesi hükümleridir. Bir çok vatandaşımızın bu uygulamadan haberi bile yoktur. Ancak, emekli olduktan sonra kamu personeli olarak devlet dairelerinde çalışan insanlarımızın durumu SGK tarafından tesbit edilirse, geçmişe doğru borç tahakkuk ettirilmekte ve SGK ile vatandaşlar arasında mahkemelik sorunlar yaşanmaktadır. Bu nedenle, Bağ-Kur, SSK veya Emekli Sandığı’ndan emekli olduktan sonra kamuda çalışmaya başlayanların borç durumlarını öğrenmek için mutlaka SGK’ya başvurmalarını önemle tavsiye ediyoruz.

SGK’ya yapılan askerlik borçlanması geri alınabilir
Vatandaşlar tarafından emeklilik hizmetlerini tamamlamak için veya değişik saiklerle SGK’ya yapılan askerlik borçlanması bedelleri bir kereye mahsus olmak üzere SGK’dan talep edildiği takdirde geri alınabilmektedir. Bahse konu askerlik  borçlanması bedellerini SGK’dan geri alma işlemini sigortalının kendisi ölmüşse, geride kalan eş, çocuk, ana ve babası gibi hak sahipleri de yapabilmektedir. Örnek olarak, bir kişinin 8 yıl hizmet süresi varsa, 2 yıl da askerlik borçlanması yapıp bedelini SGK’ya ödemişse, bu kişi öldüğünde hak sahiplerine nasıl olsa beş yıl üzerinden ölüm aylığı bağlandığı için, hak sahipleri bu borçlanma tutarını SGK’dan yazılı olarak isteyip geri alabilmektedir.
 
Sosyal güvenlikle ilgili karşılaştığınız sorularınızı: [email protected] e-posta adresine yazın. Sizin için cevaplayalım.

Okunma Sayısı: 3385
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı