"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yurt dışı emekli aylığınızı mahkeme kararıyla yükseltin

Ahmet ARICAN
24 Ocak 2016, Pazar
Yurt dışı borçlanması yaparak emekli olan kişilerden bazılarının emekli aylıkları emsallerine göre düşük bağlanmaktadır.

Bunun sebebi, SGK’nın yurt dışı borçlanmasıyla kazanılan prim gün sayısının intibak ettirildiği tarih aralığını hatalı belirlemekten kaynaklanmaktadır. 

3201 sayılı yasaya göre, yurt dışı borçlanması yapacak kişilerin, borçlanacakları hizmet süresinin hangi tarih aralığını kapsayacağını borçlanma yapacak kişi tesbit edebilmektedir.

Örnek olarak, yurt dışı borçlanması yapacak bir kişi, Almanya’da 1985-2005 yılları arasında bulunmuşsa, borçlanmak istediği gün sayısını, 1985-2005 yılları arasındaki istediği tarih aralığında değerlendirilmesini ve intibak ettirillmesini isteyebilir. 

SGK tarafından bağlanan yaşlılık aylıklarında, 2000 yılı öncesi hizmetlerin katsayı ve emekliliğe esas göstergeleri daha yüksek olduğundan, yurt dışı borçlanmasıyla kazanılan gün sayılarının da, 2000 yılı öncesine intibak ettirilmesi, aylık talebinde bulunan kişinin lehine olacaktır. 

Yani, özetle, 3201 sayılı yasa kapsamında borçlanma yapmak isteyen bir kişi, borçlanma ile kazandığı prim gün sayısını yurt dışı sigorta başlangısından başlayarak borçlanma bedelinin ödendiği tarih aralığındaki istediği bir devreye mal edilip intibak ettirilmesini SGK’dan talep edebilir. SGK, kişinin bu talebini geri çeviremez. 

Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri, yurt dışı borçlanmasıyla kazanılan prim gün sayısını, ya ödeme yapılan tarihten geriye doğru intibak ettirmekte, ya da, kişi borçlanma talebinde gün sayısından daha az gün için prim ödemesi yapmışsa, ödeme yapılan tarihten geriye doğru intibak ettirmekte, bu durum ise, yurt dışı emekli aylıklarının düşük çıkmasına sebebiyet vermektedir.

Bu itibarla, yurt dışı borçlanmasıyla emekli olan ancak emekli aylıkları aylık 700 veya 800 TL gibi çıkan kişilerin SGK aleyhine iş mahkemelerinde dâvâ açarak emekli aylıklarını yükseltmelerini önemle tavsiye ediyoruz. 

Vefat eden eşten memur olarak çalışan eşe aylık bağlanır

Soru: Eşim ve ben Emekli Sandığına tabiyiz. Ben emekliyim. Eşim henüz çalışıyor. Emekliliğine iki yıl var. Benim maaşım eşiminkinden yüksek. Ölümüm halinde benden dolayı eşime bir aylık bağlanması söz konusu mudur? Hasan ULU

Cevap: Emekli veya çalışan eşlerden birinin vefatı halinde, hayatta kalan eşe vefat eden eşinden dolayı dul aylığı bağlanır. Vefatınız halinde sizden eşinize dolayı aylık bağlanır.

Not: Her hafta Cumartesi günleri bu köşede olacağız. Sosyal güvenlikle ilgili karşılaştığınız sorularınızı [email protected] e-posta adresine yazın. Sizin için cevaplayalım.

Okunma Sayısı: 3027
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hatice öztekin

    22.1.2017 03:39:13

    Ben aralik 2015 sigortali calisip Sgk dan yurtdisindan borclanarak emekli basvuru (5150 Gün)yaptim ve Kasim 2015 de 900 tl maasa baglandim. Tarih belirmedigim icin 2001 Sigorta baslaginci yapmislar.1968 dogumluyum bei 1980 beri Almanya da yasiyorum.1986 ve 1988 dogumlu cocuklarim.Benimle Basvuru yapanlar 1550 tl aliyorlar. Mahkemeye versem kazanirmiyim. Saygi beim selamlar

  • reyhan günes

    31.1.2016 23:06:17

    benim emekli ayligim 2011 de baglandi 656 tl ama beni türkiye ise giris tarihi 01,03,1981 belgelerimide verdim ama basvuru formunda 11 maddeyi bos biraktigim icin 2011 den geriye dönük hesaplanmis ve ayligim düsük oldu gec farkettim ayligimi aldigimicin itirazimi kabul edilmedi mahkemeye versem kazanirmiyim cvp verirseniz tesekkür ederim

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı