"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yurt dışında çalışan, Türkiye’de esnaf sigortalısı olamaz

Ahmet ARICAN
22 Eylül 2011, Perşembe
SORU-1: “Türk vatandaşıyım. Fransa’da yıllardan beri çalışıyorum. Türkiye’de vergi kaydı olan bir işyeri açmak istiyorum. Bu şekilde Türkiye’de vergi kaydım olursa, SGK’dan esnaf (4/b) sigortalısı olabilir miyim?” Nevin ATEŞ / Kocaeli

CEVAP-1: Sayın okurum, sizin durumunuz 5510 sayılı Kanunun 6/e maddesinde açıklanmıştır. Buna göre siz Türkiye’de kendi adına ve hesabına bağımsız çalışma olarak değerlendirilen bir şirkete ortak olsanız veya vergi mükellefi olsanız bile, yurt dışında ikamet ettiğiniz ve Fransa sosyal güvenlik mevzuatına tâbi olduğunuz için Türkiye’de sigortalı olamazsınız.
 
Hem eşinizden, hem annenizden ölüm aylığı alabilirsiniz
 
SORU-2: “SSK’lı olan eşim 01.03.2011 tarihinde vefat etti. Bu zamana kadar eşim üzerinden ölüm aylığı alıyorum. Bundan yaklaşık bir ay önce annem vefat etti. Annem Bağ-Kur’dan emekli idi. Bu durumda ben hem eşim, hem de annem üzerinden ölüm aylığı alabilir miyim?”                                                         Fatma DENİZ 
 
CEVAP-2: Bir çok kişi tarafından 5510 sayılı reform yasasının 1 Ekim 2008’den itibaren yürürlüğe girmesiyle birlikte, SGK’dan çift aylık alma imkânı sona erdiği söylense bile bu doğru değildir. Ölen kişilerin tabi oldukları sosyal güvenlik statüleri veya sosyal güvenlik kanunları farklı olduğu sürece, SGK’dan çift aylık alma imkânı devam etmektedir. Siz de, eşinizin ve annenizin tabi olduğu sosyal güvenlik kanunu farklı olduğu için, yani birisi SSK’lı, birisi Bağ-Kur’lu olduğu için hem anneniz hem de eşiniz üzerinden ölüm aylığı alabilirsiniz.
 
Emekli bir kişiden iki kere destek primi kesilemez
 
SORU-3: “1999 yılında Bağ-Kur’dan emekli oldum. Emekli olduktan sonra bir şirketin ortağı olduğumdan dolayı emekli aylığımdan destek primi kesintisi yapılıyor. Şimdi, aynı zamanda bir işyerinde sigortalı olarak çalışıyorum. SGK benden iki kere yani hem şirket ortaklığından, hem de işçi oluşumdan dolayı destek primi kesiyor. Bu yasal mıdır? Ne yapmam lâzım?”                                              Doğan DAĞCI
 
CEVAP-3: Size yapıldığı gibi, bazı Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri tarafından Bağ-Kur (4/b sigortalılık statüsü) şartlarında emekli olduktan sonra hem şirket ortağı hem de hem de hizmet akdi ile bir işveren emrinde işçi olarak çalışanların emekli aylıklarından iki kere SGDP kesintisi yapılmaktadır. SGK İl Müdürlükleri tarafından yapılan bu uygulama yanlıştır. Çünkü, nasıl ki ülkemiz sosyal güvenlik sisteminde bir kişinin hem işçi statüsü kapsamındaki çalışmaları emekli olmasına yetse, hem de esnaflık çalışmalarındaki sigortalı hizmet süreleri emekli olmasına yetse bile tek bir şartta, tek bir sigortalılık statüsünde veya tek bir sosyal güvenlik kuruluşunun kanunları çerçevesinde emekli edilmektedir.
 
Malûl çocuk, şirket ortağı olursa ölüm aylığı kesilir
 
SORU-4: Bağ-Kur’lu babam üzerinden malûl olduğum için ölüm aylığı alıyordum. Babam 2006 yılında vefat edince ortağı olduğu şirketin hisseleri miras olarak üzerime geçti. SGK bu durumu tesbit ederek şirket ortaklığının üzerime geçtiği 2006 yılından bu yana verdiği ölüm aylıklarını geri istiyor? Bu yasal mıdır? Ne yapmam lâzım?                                 Mahmut SERÇE

CEVAP-4: 2006 yılında yürürlükte olan gerek eski Bağ-Kur mevzuatında gerekse şimdiki SGK mevzuatında malül çocukların ölüm aylığı alabilmeleri için sosyal güvenlik kanunlarına tabi çalışmamaları ve buralardaki çalışmalarından dolayı gelir ve aylık almamaları gerekiyor. Şirket ortağı olmanız sizin sosyal güvenlikli olarak çalıştığınız anlamına geldiği için SGK bu paraları sizden geri istiyor. Ancak iş mahkemesine “Madem ki bu aylığı hak etmiyorum SGK neden bana bu ödemeyi yaptı?” anlamında dâvâ açıp SGK işlemini iptal ettirebilirsiniz.

 
Sorularınız için e-posta adresi:
[email protected]
[email protected]
Okunma Sayısı: 2257
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı