"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Gayb ilminin gücü

Ali FERŞADOĞLU
14 Ekim 2014, Salı 00:01
İnsan aklı/dimağı/beyninin ilim denizinden aldığı bilgi iki türlüdür:

● Çalışma ve gayretle elde edilen kesbi ilim; 
● İnsan çabası dışında verilen, hibe edilen vehbî ilim. Vehbi ilme liyakat kazanabilmek için de ekseriye kesbî ilimlerde mesafe almanın yanında birçok manevi özelliklere sahip olmak gerekir. 
Bâzı mânevî özelliklere haiz özel kişilere, özel olarak hibe edilen ve “ilm-i ledün” denen gizli, hâfî, bâtın, gaybî/metafizik bir bilgi çeşidi vardır. Ledün ilmi, seçkinlere, yâni, yükselmiş mâneviyat sahiplerine, “hakkal-yakîn” mertebesine çıkanlardan seçilen kişilere hibe edilir. Yoksa, ezoterik/bâtını, yalnız belli bir makama gelenlerce anlaşılan bu esrarlı ilme vakıf olmanın belli bir formülü yoktur. Onun sırrı, Kur’an’ın tabiriyle, Rabbimizin katındadır. Rûhunu tekamül ile duygularını kontrol edebilen; mânâ âlemleri ve ilimlerinde ilerleyen,  büyük zatlara bir kısım cilveler ilham edilir, şifreler verilir. 
Kur’ân’da lâfız olarak da geçen, Hz. Hızır’ın bildiği ledün ilmi de gaybî ve vehbî ilim türündendir. Bâtın ilmine vakıf, ledün ilmini anlayacak kabiliyet ve alacak seviyeye ulaşan, yâni rûhunu tekamül teknesinin üst merhalelerinde yoğuranlar için, “Kur’ân baştan başa gaybî haberler (Ledün ilmî) nevindendir”.1 
Ledün ilminin hakikati, Kehf Sûresinin 60-82. âyetlerinde, Hz. Mûsâ ve Hz. Hızır’ın (as) mâceraları nakledilirken dikkate sunulur. İsmini de 65. âyette geçen “ledün” kelimesinden alır. 
Hz. Mûsâ (as), ledün ilmini öğrenmek için, Hz. Hızır (as) ile buluşmasının macerasını duymayanımız pek azdır. Kur’ân’ın tasvirinden meâlen takip edelim: 
“Derken, kullarımızdan bir kul buldular ki, ona katımızdan bir rahmet vermiş, yine ona tarafımızdan bir ‘ledün’ ilim öğretmiştik. Mûsâ ona: ‘Sana öğretilenden, bana, doğruyu bulmama yardım edecek bir bilgi öğretmen için sana tâbi olayım mı?’ dedi.”2

Dipnotlar:
1-Sözler, s. 369
2-Kur’ân, Kehf, 65-66

Okunma Sayısı: 5829
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı