"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kuvvet kanunda (hukukta) olmalı

Ali FERŞADOĞLU
09 Mart 2018, Cuma
İnsanlığı kurtaracak prensipler-2

* Hiç kimse, müşahhas (somut) deliller ve adil mahkeme kararı olmaksızın vatan hainliği ile suçlanamaz.

* Kişi, adil yargılanıp suçu ispat edilinceye kadar masumdur, cezalandırılamaz.

* Suç ve cezanın şahsiliği prensibi esastır. Anne-babalar çocukları, çocuklar anne-babaları, kişi kardeşi ve akrabalarının işlediği suçlardan dolayı cezalandırılamaz. “Velateziru vaziretun vizre uhra/Hiçbir günahkâr başkasının günahını yüklenmez.” (En’âm Sûresi, 6:164; İsrâ Sûresi, 17:15; Fâtır Sûresi, 35:18; Zümer Sûresi, 39:7.)

* Yegâne üstün merci hukuk ve adalettir: “Kuvvet kanunda (hukukta) olmalı. Yoksa, istibdat tevzi olunmuş olur. (Hukuk) hâkim ve âmir-i vicdanî olmalı… Yoksa istibdat daima hükümferma olacaktır.

* Adalet mekanizması, muhakeme, yargı bağımsızdır, kimse baskı altına alamaz. Adil, cesur, dirayetli sulh ve ağır ceza hâkimleri, savcı, AYM ve Yargıtay üyeleri, adaletin teminatıdır.

* Dini, düşüncesi ne olursa olsun, herkesin adil yargılanma ve savunma yapma hakkı vardır. Hukuk, adalet mekanizmasi siyasî ve şahsî çıkar ve beklentilere alet edilemez.

* Hesaplaşma hukukun/adil mahkemelerin ve kamuoyunun gözü önünde olmalıdır.

* Hukuksuzluk, adil yargılamama aynı zamanda bir insanlık suçudur.

* Haklı olan güçlüdür; yoksa güçlü olan haklı değildir!

* Adalet; hafiye (ajan), istihbaratçı ve siyasilerin rapor göre belirlenemez; onların  beyanları hakuki bir delil olarak kabul edilemez.

* Suçlu ile suçsuzu, darbeci ile darbe ile ilgisi olmayanları ayırt edememek ve aynı muameleyi yapmak insanlık suçudur ve zulümdür.

* Hukukun cihanşümul kanunları (evrensel ilkeleri) konjonktürel siyasî, askerî rüzgârlara, günlük çekişmelere, baskılara, korku ve kaygılara, makam-mevki-menfaat hesaplarına kurban edilemez.

* Ceza yargılamalarında masumiyet karinesi, lekelenmeme hakkı ve insanlık şerefi (eşref-i mahlukat oluşu) hassasiyetle gözetilmelidir.

* Hiç kimse suçsuzluğunu ispata zorlanamaz. İddiayı ispat, müddeiye aittir.

* Şüpheli veya suçluların, gayr-i insanî şartlarda yaşatılması ikinci bir cezadır ve insanlık suçudur.

* Suçluların masum çoluk-çocuğunun cezalandırılması geçmiş dönemlerin vahşi uygulamalarıdır. 

Okunma Sayısı: 2349
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı