"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Melekler Allah’ın askerleridir

Ali FERŞADOĞLU
25 Kasım 2016, Cuma
Yoğun, karanlık maddeden ve bulanık sudan sayısız varlıklar yaratan Hâlık-ı kâinat, elektrik, elektro-biyo-manyetik gibi sayısız enerji boyutlarından sayısız ruhaniyat yaratmıştır. Bunların bir bölümünün adı, “melek”tir. Bunlar da çok çeşitlidir ve yaptıkları işe göre sınıflara ayrılır.

•“İlliyûn,” “mukarrebûn” adlarıyla anılan melekler: Bunlar, dâima Allah’ı tenzih, takdis etmekle, O’nun yüceliğini anarak ve bilerek ibadet etmekle meşgul olurlar.

•Müdebbirât melekleri: Bunlar tabiatın, yani maddî âlemin nizam ve düzeninde, İlâhî kudret ve iradenin tasarrufunda istihdam olunan meleklerdir. Bir mânâda tabiat kanunları dediğimiz kâinattaki cari olan kanunları uygularlar. Veya onların şahıslarında bu kanunlar, geçerliliğini sürdürür. 

Bunlar aralarında kısımlara ayrılırlar: Yer, gök melekleri ve sair işleri gören ayrı ayrı melekler...

Hadis-i şeriflerde de bildirilmiş ki, yağmur damlalarından tutunuz, kar tanelerini yeryüzüne indiren birer vazifeli melek vardır. 

“(...) İşleri taksim eden meleklere...”1

“(...) Ve bulutları yeryüzüne dağıtanlara ve hak ile batılı ayıranlara ve tövbe edenler için bir özür, inkâr edenler için bir tehdit olmak üzere peygamberlere vahiy getirenlere...”2

Yağmur damlaları ve kar tanelerinin nizam ve intizamı ve hikmetle yeryüzüne inişi, bize bunu hatırlatmaktadır. İlmen sabittir ki, eğer üç yağmur damlası birleşse, aradaki açıları kapatacak, yere inene kadar koskocaman bir su kütlesi halinde düşecekti. Kar taneleri de öyle... 

Şiddetli rüzgâr estiği, fırtına olduğu halde, milyonlarca seneden beri yağmur damlaları ve kar taneleri birleşmiyor. Öyleyse, onları idare eden, düzenlerini sağlayan, yönlendiren ruhları vardır. Onlar da meleklerdir. Sanki o melekler, yağmur ve kar tanelerinin çesitleridirler. Melekler de onların ruhudur. Onlar, onlara, binerler ve yeryüzüne inerler. Cenâb-ı Hakk’ın sonsuz ilmi, kudreti ve hikmeti, hallâkıyeti bunu gerektirmez mi?

Bildiğiniz gibi, İsrâfil (as), kâinattaki hadiseleri idareyle vazifelendirmiştir. O, tabiat hadiselerinin başında bulunan bir melektir. Emrinde trilyonlarca melaike vardır ve bu olayları, izn-i İlâhî ile bir karışıklığa meydan vermeden idare ve sevk eder.

Evet, melekler Allah’ın askerleridir. Melekler arzın müekkilleridir. Melekler birer memurdur. En önemli vazifelerinden birisi, kâinatın seyircileri ve mütalâacıları olmalarıdır. Gezegenler, yıldızlar, meleklerin binekleridir. Onlara binerler ve kâinatı temaşâ ederler.

Dipnotlar:

1- Zâriyât Sûresi, 4.

2- Mürselât Sûresi, 3-6.

Okunma Sayısı: 2325
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ali R. Yardimoglu

    25.11.2016 09:48:05

    Hem teknik, hem ulvi mesele, seyrinden doyum olmaz....

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı