"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yeni Asya’nın temel meselelerde isabetinin sırrı nedir?

Ali FERŞADOĞLU
23 Şubat 2015, Pazartesi
Diğer gazete ve kuruluşlar, siyasî mevzularda isabetsiz kararlar verip, şaşkınlığın anaforuna yuvarlanmaları bilinen bir vak’a.

Yeni Asya, bütün bu imkânlardan mahrum olmasına rağmen, temel meselelerde ve her zaman tam isabet kaydetmesinin temel sebebi şudur:

Yeni Asya, kendi cılız akıl fenerine değil, “İstikbali de tenvir eden, ispata dayalı tefsir olan Risale-i Nur’a” göre hareket eder.

Evet, o, Kur’ân ve Sünnet-i Seniyye’ye dayalı Müceddidi içtimaî-siyasî ölçü ve prensipleri esas alır. Yeni Asya, “Zaman cemaat zamanıdır. Kuvvet, sevk ve idare lider, şahısların elinde değil; cemaatin, şahs-ı manevidedir. Çünkü, Risale-i Nur mesleğinde keramete ve şahsa ehemmiyet vermiyor.”1

Yeni Asya, “Hakikî, samimî bir ittifak, herbir fert, sair kardeşlerin gözüyle bakıyor, kulaklarıyla da işitebiliyor. On hakikî müttehid adam yirmi gözle bakıyor, on akılla düşünüyor, yirmi kulakla işitiyor, yirmi elle çalışıyor…”2 

Yeni Asya, “Her meselemizde emir, Risâle-i Nûr’un şahs-ı mânevîsini temsil eden has şakirtlerin (talebelerin) ve sizlerindir. Benim de şimdi bir reyim var. Siz meşveret edin, ben kararınıza uyarım.”3 diyen Üstad’ın düsturuyla hereket eder.

Yeni Asya Risale-i Nur’un her eserine, her meselesine tam sadâkat gösterir. Bediüzzaman, “Ben hangisini okursam “En birinci budur” derdim. Ötekine bakardım, “Bu birincidir.” Daha öbürüsüne baktıkça hayret ederek kat’î kanaatim geldi ki, Risaletü’n-Nur’un kitapları birbirine tercih edilmez. Herbirinin kendi makamında riyaseti var. Ve bu zamanı tenvir eden bir mu’cize-i maneviye-i Kur’âniyedir. Evet, bu asrın ehemmiyetli ve manevî ve ilmî bir mürşidi olan Risaletü’n-Nur…”4

 Yeni Asya, Risale-i Nur’un, yalnız iman değil, içtimaî ders de verdiğini şuurunda olması, onu, “anlayarak ve kabul ederek” okumasıdır.

Münâzarât isimli eserin, “Siyaset tabiblerinin reçetesidir” hakikatini bilir.

-Hutbe-i Şamiye: İslâm âleminin psiko-sosyal hastalıklarının teşhis ve tedavisi, problemlerinin tesbit ve çözümlerini ihtiva eder.

-İhlâs ve Uhuvvet Risaleleri: Kaçınmamız gerektiğini söylediğiniz mezhep/tarikat, cemaat çatışmalarının yollarını gösterir. Kurmamız gerektiğini söylediğiniz kardeşliği, sevgiyi, kaynaşmayı temin eder. 

Dipnotlar:

1- Bediüzzaman Said Nursî, Emirdağ Lâhikası, Yeni Asya Neşriyat, İstanbul, 1999, s. 77.
2- Bediüzzaman, Lem’alar, s. 165.
3- Bediüzzaman Hizmet Rehberi, s. 175. diyen Üstad’ın düsturuyla hereket eder.
4- Bediüzzaman, Kastamonu Lâhikası, s. 11.

Okunma Sayısı: 1921
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • TOYGAR

    23.2.2015 08:10:10

    Bence isabet kaydeden Yeni Asya'dır, Yeni Asya içerisindeki fertler değil. Bunu anlatmak, izah etmek biraz zor. Yaşayınca ve Cenâb-ı Hak anlamanı sağlayınca fehmedebiliyorsun. Davaya yaklaştıkça kapılar açılıyor, fikrini ve yüzünü hakikate döndürdüğünde gerçekler daha net görünüyor. Nice hakikatler var ki, gözümüzün önünde fakat, göstermeyince görülmüyor. Aradıkça da ne nurlar, ne hakikatler açılıyor insanın önüne. ARAMAYA DEVAM!

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı