"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İsrail’le “yeni işbirliği”

Cevher İLHAN
17 Aralık 2015, Perşembe
Rus uçağının düşürülmesi sonrası ekonomik/ticarî alandan sosyal-siyasî boyutlara varan büyük zarara karşı ortaya atılan “alternatif”lerle siyasî iktidardan garip biçimde “İsrail hamlesi” geliyor.

Türkiye’nin Rusya ile krizde 5 milyar dolar ihracat, 25 milyar ithalata ilâveten ticaretten turizme 20 milyar doları bulan gelir kaybına karşı ileri sürülen “yeni fırsatlar”ın başına İsrail konuluyor.  

Cumhurbaşkanı’nın, Paris’te Kol Yisrael isimli İsrail Ordu Radyosuna “Bölgedeki son gelişmeler ışığında İsrail’le Türkiye ilişkileri tamir edilmeli” çağrısı bunun ilk sinyali. (Israel National News, 1.12.15) 

Bir diğer garabet, daha düne kadar başta Cumhurbaşkanı olmak üzere Ankara’dakilerin İsrail’e meydan okuduğu propagandasını manşete çeken medyanın şimdi İsrail’le arayı düzeltmeye zemin hazırlama konumuna gelmesi. 

Gerçek şu ki, zâhirî “sert söylem” ve “kınamalar”la kalan “İsrail karşıtlığı” perdesinde AKP iktidarında bu ülkeyle tam gaz süren ilişkiler resmî rakamlarla kat kat arttı, arttırıldı. İsrail’le ekonomik, askerî ve siyasî “stratejik işbirliği” devam etti. 

Evvela, İsrail Başbakanı Olmert’le 15 Temmuz 2004’te Resmî Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararıyla, GAP’ı, KOP’u (Konya Ovası Sulama Projesi) ve Tuz Gölünü içine alan, tarımdan tohumculuğa, sulamadan hayvancılığa, güvenlik ve çevreden pazarlamaya geniş kapsamlı ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine dair “Türkiye-İsrail II. mutabakat zaptı” imzalandı. 

İSRAİL’LE “YENİ SÜREÇ”

Keza Gümrük ve Ticaret ile Ekonomi Bakanlığı’nın verileriyle, İsrail’le ilişkiler rekor üstüne rekor kırdı. İsrail’le iş yapan özel sektör şirketleri ek ithalat vergisinden muaf tutuldu (Millî Gazete, 6-7, 2.15). İsrail’in İstanbul Başkonsolosu Cohen “Türkiye ile İsrail ticareti büyüyor” ikrarında bulundu. 

Yine İsrail’le ilişkilerin güya en dibe vurduğu “one minute dönemi”nde Türkiye-İsrail arasındaki ticaret hacmi, devletin resmî ajansı AA’nın İsrail Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanlığı ile Ankara’daki Ticaret Ataşeliği’nden derlediği bilgilere göre, başta kimyevî maddeler ile tarım ve rafine petrol ürünleri olmak üzere, ihracatta karşılıklı yüzde 30’luk artış gösterdi. 

Özetle, “one minute çıkışı” ve 31 Mayıs 2010’daki Mavi Marmara restleri havada kalırken, İsrail Ticaret Ataşesi Avrahami’nin tesbitiyle Ankara’nın Telaviv’le askerî, siyasî ve ekonomik alanlarda işbirliği daha da derinleştirildi.

Halka karşı İsrail’e veryansın edilmesine mukabil, Mavi Marmara saldırısında dokuz vatandaşı katleden İsrailli askerlerle ilgili mahkemenin tutuklama kararı iki senedir İnterpol’e gönderilmedi. 

Siyasî alanda da, İsrail’e önemli kıyaklar sunuldu. 2009 Ekim’inde Viyana’da “Nükleer silâh sınırlandırılması”nı kabul etmeyen İsrail’e Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) üyeliği Türkiye delegasyonunun salonu terkiyle bahşedildi. Mayıs 2010’da, tek Müslüman üye Türkiye’nin vetoyu kaldırmasıyla İsrail, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) alındı. İlk kez İsrail Cumhurbaşkanı Ankara’ya dâvet edilerek TBMM’de alkışlarla karşılanıp konuşturuldu. 

AKP’li Millî Savunma (eski) Bakanı’nın ifâdesiyle, İsrailli firmalara verilen ve 60’ı aşan silâh alım ihâleleri, işbirliği anlaşmaları, mutâbakat zabıtları yürürlükte. Her iki ülkede iktidardakilerin iç kamuoyuna yönelik salvolarına karşılık, el altından “işbirliği” artarak devam ediyor.  

Kısacası, “yeni süreç”te Rusya krizi üzerine İsrail’le yeni ek işbirliklerine gidiliyor. En son Türkmenistan dönüşü Cumhurbaşkanı’nın, “İsrail’le normalleşme sürecinin bize de, İsrail’e de, Filistin’e de çok yararı olacak” demesi bunun yeni göstergesi.

İSRAİL’LE “GÜVENLİK İŞBİRLİĞİ”

Neticede, Türkiye ile İsrail’in işbirliğinden memnuniyet duyan mahfillerin, “Suriye krizi, IŞİD terörü gibi sorunlar üzerinde iki ülkenin işbirliğine fırsat doğduğu” propagandasıyla Rusya boşluğunu İsrail’le doldurmaya çalışmaları çarpıcı. Bu maksatla, Türkiye’nin İsrail doğalgazına yöneldiği, enerjiden turizme ekonomide alternatif arayışında olduğu lanse ediliyor. “İki ülke arasında özellikle enerji alanında işbirliğinin kurulması, Akdeniz’den Türkiye üzerinden Avrupa’ya doğalgaz boru hattının döşenmesi projesi” salık veriliyor. (Sami Kohen, Milliyet, 11.12.15)

Ve küresel ecnebilerin onlarca savaş gemisini yığarakDoğu Akdeniz’i “savaş gölü”ne çevirdiği kargaşada, Ankara İsrail’le “güvenlik işbirliği”ni arttırıyor.

Okunma Sayısı: 1879
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ahmet AKBAŞ

    17.12.2015 02:44:48

    Rusya bit tane pilotu öldü diye Türkiye ile olan ticaretini 5 gün içinde yarı yarıya azalttı. İsrail 2010 da uluslararası sularda bizim mavi marmara adlı sivil yardım gemimizi durdurup içindeki 9 sivil Türk vatandaşını öldürdü. Biz de 5 senede İsraille olan ticari hacmimizi 5 katına çıkardık. İşte Ruslarla aramızdaki stratejik derinlikli dış politika farkı...

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı