"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

“Yargı yürütmenin aparatı!”

Cevher İLHAN
02 Şubat 2024, Cuma
En son Yargıtay’ın Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine dair kararı apar topar okunarak, milletin reyleriyle seçilmiş bir vekilin Anayasa ve hukuka aykırı şekilde milletvekilliği düşürüldü.

Cumhurbaşkanı’nın “yargıya gerekli tâlimatı verdik”, “yargıya zaten gerekenleri söyledik, yargı da gereğini yapıyor”, “AYM kararına saygı duymuyorum” çıkışları, AKP’li Meclis eski başkanlarıyla Adalet bakanlarının “Adalet saraylarını yaptık, ama içini adaletle dolduramadık”, “mahkemelerin bağımsızlığı ölmüştür” yakınmaları, yüksek yargı temsilcilerinin “yargıya güvenin sıfırlandığı” hayıflanmaları zaten biliniyordu. 

MİLLET İRÂDESİNİ TANIMAYAN “KEYFİLİK!”

Çarpıcı olan, Adalet Bakanı’nın Anayasanın açık hükümlerine rağmen yerel mahkemelerin ve Yargıtay’ın AYM ve AİHM kararlarını “takmaması”nı basite indirgeyip resmen arka çıkması.

Daha da çarpıcısı, “yargı istinafıyla, Yargıtay’ıyla kendi içinde çözer” diyerek AYM kararlarını Yargıtay’ın “denetleme yetkisinin olduğu” çarpıklığını “hukukî bir görüş” gibi sunması. Göz göre göre Anayasanın 153. maddesindeki “AYM kararlarının kesin olup yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağladığı” esasını ıskartaya çıkarması.

Keza Anayasanın 158. maddesindeki “diğer mahkemelerle AYM arasındaki görev uyuşmazlıklarında, AYM’nin kararı kesindir” hükmüne rağmen yerel mahkemeler ve Yargıtay tarafından AYM kararına uyulmamasıyla ayyuka çıkan hukuk tanımazlığını cüretlendirmesi. Anayasanın 6. maddesindeki “hiç kimse veya organ kaynağını Anayasadan almayan bir devlet yetkisini kullanamaz” kaydının çiğnenmesine destek vermesi…

Görünen o ki Saray danışmanlarının ifadesiyle “tek kişilik hükûmet”, Anayasa ve hukukun temel hukuk kurallarını dinlemiyor. Tam bir “keyfilik”le millet irâdesini tanımıyor.

“DEMOKRASİ VE HUKUK MEZARDA…

Bu yüzden Türkiye AİHM’de “insan hakları”nın ve “âdil Yargılama hakkı”nın en fazla ihlâl edildiği ülkelerin başında gelirken, AYM’ye 100 bini aşan bireysel başvurudan 10 binden fazlasını “hak ihlâli”, yüzde 54’ünü “âdil yargılanma hakkı ihlâli” oluşturmuş.

“Adli sistem dışı tâlimatlı zincir”le antidemokratik ve hukuk dışı dayatmalarla siyasetin cenderesine sokulan yargı kelepçelenmiş. “İktidardakilerin “tavsiye ve telkinleri”yle, “emir ve tâlimatları”yla yargı “siyasallaştırılarak” “siyasetin sopası”, “yürütmenin aparatı” haline getirilmiş.

Bu açıdan GP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun tesbitiyle, “Artık fer’i bir mesele olmaktan çıkan ‘Atalay meselesi’yle Anayasanın, demokratik ilkelerin, insan hakları temelinde demokratik kazanımların yok sayılması” açıkça sırıtıyor. 

Hâsılı, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığının tahribiyle demokrasi ve hukuk devleti tamamen rafa kaldırılmış. Bu bakımdan demokrasiyi ve hukuku inşa için öncelikle hiçbir ülkede benzeri olmayan “tek kişilik ucûbe rejim”in tasfiye edilmesi gerekiyor.

Okunma Sayısı: 1077
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Asım

    2.2.2024 07:04:23

    Hep Düşünüyorum acaba bu millet topyekün nasıl bir günah işlemişiz Hâk ka nasıl bir isyan da bulunmuşuzki ülkemizin üzerine çöken bu karabulutlar 22 yıldır bir türlü dağılmıyor işin garibi dağılacak gibide görünmüyor millet adeta dayak manyağı olmuş ve bu durumada alışmış gibi kurtukmak için en ufak bir gayrette göstermiyor bu gidişin sonu nereye varır bilemiyorum, son söz Allah'dan ümit kesilmez diyorum, vesselam

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı