"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Risale-i Nur güneştir

Cihat ERDOĞ
28 Mayıs 2015, Perşembe
Evet, Risale-i Nur güneştir. Ondaki hakikatler girift ve karışık gözüken konuları aydınlatır, onlara ışık tutar. Risale-i Nur gibi bir güneş varken mum ışığı aramak, onların altına girmeye çalışmak beyhudedir, abesle iştigaldir.

Risale-i Nur elmas bir kılınçtır. Çünkü Kur’ân tezgâhında yapılmış, dokunmuştur. Risale-i Nur i’caz-ı Kur’ân’ı beyan eder. Kur’ân’ın mu’cizeliğini, üstünlüğünü ispat eder. Kur’ân’dan lemean eden reşhalar, sızıntılardır. Kur’ân’ın i’caz-ı manevisinin şuleleridir, ışıklarıdır.

Risalelerdeki tevafuklar mu’cizat-ı Kur’âniyenin ve mu’cizat-ı Ahmediyenin (asm) günümüze uzanan bir nevî kerametleridir.

Risale-i Nur Kur’ân’daki temsillerin anlaşılır bir şekilde yansıması ve görünmesidir. İbn-i Sina gibi bir dâhî, haşir mes’elesinde “İspat edilemez, akıl buna yol bulamaz” derken Onuncu Söz’de Haşir avamdan havassa kadar herkesin anlayabileceği bir tarzda ispat edilmiştir.

Sa’d-ı Taftazanî gibi bir allâmenin sadece üst tabakaya, âlimlere, o da ancak 40-50 sahifede ders verebildiği Kader meselesi, Risale-i Nur’da Yirmi Altıncı Söz’de en ami insandan en malûmatlısına kadar herkesin anlayacağı bir tarzda izah edilmiştir. İsteyen bakabilir.

Risale-i Nur bir inayet-i İlâhiye, ikram-ı Rabbani ve keramet-i Kur’âniyedir. Risale-i Nur zihinlerde karışıklığa sebebiyet vermez, kötü iz bırakmaz, yaralamaz. Çünkü menfî, kötü şeylerden, çirkin ifadelerden bahsetmez. “Şunu yapacaksın. Bunu yapacaksın. Şöyle olmalısın. Böyle olmalısın”dan ziyade öyle olmamız için eğitim verir. Ruhumuzu, cismimizi yönlendirir. Aklımızı ikna eder. Vüdumuzda var olan duyguların yönünü İlâhî konulara yönlendirir.

Risale-i Nur zamanımızın manevî yaralarına ilâçtır, şifadır. Çünkü doğrudan doğruya Kur’ân’dan lemean etmiştir. Risale-i Nur dünyevî ve dinî ilimlerin sentezidir. Ondandır ki çift kanatlıdır. İnsanları saadet-i dareyne, iki dünya saadetine ulaştırır.

Risale-i Nur temsillerle uzak hakikatları aklımıza, ruhumuza, nefsimize yaklaştırmıştır. Bahara bakıp haşri; çekirdek ve tohuma bakıp kaderi görebilmiş, gösterebilmiştir. Sert toprakta narin köklerin uzanışını, dalların havada yerçekimine rağmen yayılışını gösterebilmiştir. Karpuz ve kavunun yazın şiddet-i hararetine karşı yeşil ve sulu kalmasına hayret ve ibretle baktırabilmiştir! Arının sevk-i İlâhî ile kilometrelerce uzağa gitmesini, pergel kullanır gibi altıgen peteğe bal doldurmasını müşahade ettirmiştir. Mikroskopla görülebilen pirenin midesine dikkat çekip, aynı anda güneş sistemindeki nizamı tefekkür ettirebilmiştir. Uçaklarda kuşların model alındığını, Hazret-i Musa’nın (as) asasının sondaj makinaları gibi taşa vurup suyu çıkardığını idrak ettirmiştir.

Ayrıca “Şarkta bir nur zuhur edecek” ve “Mütekellimînden biri gelecek, bütün hakaik-i imaniyeyi kemal-i vuzuh ile beyan ve ispat edecek.” ifadeleri Risale-i Nur’da ve müellifi Bediüzzaman Said Nursî’de tecelli etmiştir.

Okunma Sayısı: 1499
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı