"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Meclis neden Kur’ân’a el basmıyor?

Davut ŞAHİN
26 Kasım 2015, Perşembe
Tarih 2009 yılını gösterdiğinde Barack Obama’nın yemin törenini 2 milyon kişi izlemişti. Yemin metnini okumuş ve İncil’e el basmıştı.

Obama ikinci kez seçildi. Washington’da, ülkenin her tarafından gelen Amerikan vatandaşlarına dönerek, yeminini tekrar etti. El bastığı kitap, Abraham Lincoln ve Martin Luther King’e ait iki adet İncil’di.

Ardından Country müziğin temsilcilerinden biri mikrofonu aldı. Amerika’yı yücelten şarkıdan sonra, yine Amerika’yı yere göğe sığdıramayan bir şiir okudu… Hemen ardından ise, bir Papaz’ın birlik ve beraberlik konuşmaları. 

Obama söz aldığında ise şöyle dedi:

“En köklü değerlerimiz ve kalıcı ideallerimizi savunmak için sesimizi yükseltelim.”

Dahası:

“Özgürlük Tanrı’nın bir armağanı olsa da bunun dünyadaki insanlar tarafından korunması gerekir” dedi.

Böylelikle Amerikan çıkarları uğruna yapılacak olan “demokrasi” mücadelesine devam edeceği vurgusunu yaptı. Burada dikkati çeken en önemli unsur; dini ritüellere bağlı kalınması. Her ne kadar Amerika içten içe çürüyor olsa da, idareciler “dini” ritüellere özellikle vurgu yapar. Neden? Çünkü, özgürlük ve birlikte yaşamanın çimentosu olarak “din” vurgusu bir realitedir. Obama, İncil’e el basıp yemin ederken, Washington meydanında bulunan 700 bin kişi “irtica geliyor” veya “laiklik elden gidiyor” diye telâş etmedi.

*

Obama’yı izlerken, nedense Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapılan yemin törenleri aklıma geliverdi.

Yeni seçilen milletvekillerinin yemin törenlerinde “dinî” argüman kullanılmaz. Meclis’te kahramanlık türküleri okunmaz. Meselâ Mehmet Âkif veya Yahya Kemal’den şiirler hiç okunmaz.

Peki, Meclis’e gelenler neden Kur’ân’a el basarak yemin etmesin… Ardından neden kahramanlık türküleri okunmasın? Öyle ya, kahramanlık türküsü denince hep “darbeler” mi aklımıza gelecek?

Ya şiir? Amerikan halkından bizim neyimiz eksik? Öylesine çok şairimiz ve şiirimiz var ki… Bir iki satır okumak bile bu yüce milletin ruhunu okşamaz mı? Bütün bunlara engel nedir sahi?

Bence bunu TBMM’ye bir teklif olarak sunmanın zamanı geldi de geçiyor bile.

*

Birinci Meclis’te dini tahsil görmüş olanlarla, din görevlisi olanların sayısının hayli fazla olduğu gerçeğini de hatırlatmak isterim.

Kısacası; Türkiye Büyük Millet Meclisi, “Birinci Meclis”in ruhunu arıyor hâlâ!

Okunma Sayısı: 1813
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hasan KOÇ

    26.11.2015 13:14:26

    Selamaleyküm Hocam. Hristiyanlıkla, müslümanlığı bu noktada kıyas etmek aşağıda ki hakikate göre yanlış olur. Avrupa hristiyan siyasilerinin incile el basması bizde kurana el basma olarak uygulanamaz. Önemli olan yemin metinlerinin kalkması veya hür demokratik bir şekle dönüştürülmesidir.Saygılar. "Şimdiki Hıristiyanlık dini ise, velediyet akidesini kabul ettiği için, vesait ve esbaba tesir-i hakikî verir. Din namına enâniyeti kırmaz; belki "Hazret-i İsâaleyhisselâmın bir mukaddes vekili" diye, o enâniyete bir kudsiyet verir. Onun için, dünyaca en büyük makam işgal eden Hıristiyan havasları tam dindar olabilirler. Hattâ Amerika'nın esbak Reisicumhuru Wilson ve İngilizin esbak Reis-i Vükelâsı Lloyd George gibi çoklar var ki, mutaassıp birer papaz hükmünde dindar oldular. Müslümanlarda ise, öyle makamlara girenler, nadiren tam dindar ve salâbetli kalırlar. Çünkü gururu ve enâniyeti bırakamıyorlar. Takvâ-yı hakikî ise, gurur ve enâniyetle içtima edemiyor.29.Mektup"

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı