"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Sonuç ve değerlendirme

28 Mayıs 2017, Pazar
BYLOCK’UN İÇ YÜZÜ VE GERÇEKLER - 5

ByLock Listesi oluşturulurken birçok belirsizlik, hukuksuzluk, hata ve şaibe olmasına rağmen, sanki kutsiyet atfedilmiş gibi hiç kimse tarafından sorgulanamamaktadır. Kişinin listede olup olmadığını gösterir bir A4 çıktısı ve altındaki sicili paraf, mukaddes belge olarak dosyalara girmektedir. Maalesef örgüt üyeliğini gösterir aslî unsur ve sertifika niteliğinde değerlendirilmektedir.

Öncelikle rapora konu olan bütün ham veriler, tarafsız bir kurul tarafından yeniden incelenmeli, elde edilen bilgilerin birleştirilmesindeki hatalar giderilmelidir. Sonuç listesinin manipüle edilip edilmediği, verilerin elde edilme yöntemlerinin hukukî olarak sakıncalı olup olmadığı, delil niteliği taşıyıp taşıyamayacağı hassas bir şekilde kontrol edilmelidir. Bütün çalışma ayrıntılarıyla raporlanarak sanık ve/veya avukatları tatmin edilmelidir. Bu şeffaflık talebi sanık ve/veya avukatların en tabiî haklarıdır. Bu talepte ısrar edilmelidir.

Kimlik tesbit çalışmaları, raporda iddia edildiğinin aksine, ByLock veri tabanında ki log tablosundan yapılmış olması imkânsızdır. Çünkü log tablosundaki ilk veriden (11 Aralık 2015 tarihinden) çok önce (17 Kasım 2014 tarihinde) Türkiye IP’leri zaten engellenmişti[1]. Dolayısıyla log tablosundaki IP’lerin neredeyse tamamı yurt dışı servis sağlayıcılarına ait.

Yaklaşık 16 milyon Türkiye IP’si sunucu seviyesinde engellendiği için, bu IP’lerden uygulamanın özüne ulaşılamadığı anlaşılmıştır. Ancak engellenmeyen Türkiye IP’lerinin de olduğu görülmüştür. Buradan sızan Türkiye’deki kullanıcıların kimlik tesbiti ve mesaj muhtevalarına kısmen ulaşılabilir.

ByLock kullanıcı sayısı veri tabanındaki user tablosuna göre 215 bin olmakla birlikte kimlik tesbiti yapılan kişi sayısı 122 bindir [16]. Ancak muhteva çalışması 60 bin kullanıcı hesabıyla ilgilidir [1]. Yani listenin yarısı için muhteva çalışması kesinlikle yoktur.

Raporda ve/veya basında yer alan muhteva ve log kayıtları hakkında bilgiler toparlandığında, muhteva çalışmasının 31 Ekim 2015 ve 17 Şubat 2016 tarihleri arasında olduğu anlaşılmıştır. Bu tarihler arasında ByLock kullanıcılarının muhtevalarına ulaşmak mümkündür.

MİT’in ByLock için kimlik tesbit ve muhtevaları çalışmaları yaptığı 2016 yılının Eylül ayından beri bilinmektedir [6]. Bütün kamuoyunun, hukukçuların, devlet erkânının üzerinde durduğu özel bir konudur. 6 aydan fazla zaman geçmesine rağmen, iddianamelere giren, mahkemelere sunulan muhteva sayısının hâlâ tek haneli olması, muhteva konusundaki tesbitlerimizi güçlendirmektedir.

Nasıl elde edildiğine dair hiçbir bilgiye yer verilmeyen 122 bin kişilik listedeki kişiler ile ByLock veri tabanındaki en az bir muhteva gönderen veya alan 60 bin kullanıcının ilişkilendirilmesi de kanaatimizce mümkün görünmemektedir. Yani hangi kullanıcı adı, hangi kişiye ait eşleştirmesi ulaşılamaz durumdadır. Böylece bazı istisnalar dışında kişilerin her biri için göndermiş oldukları muhtevaları tesbit etmek mümkün değildir.

Log tablosundaki ender Türkiye IP’lerinden veya gizemli başka kaynaklardan elde edilen IP’lerin kimlik numarasına dönüştürülmesinde % 100 kesinlik mümkün değildir. IP’lerin kaynağı (her neyse) ve servis sağlayıcıların saat uyumundan, internet ve IP paylaşımına kadar belirsizlik vardır.

ByLock veri tabanı sunucusundaki log tablosunda veya user tablosunda da cihaz kimliği (IMEI numarası veya MAC Adresi) ilgili bir alan bulunmamaktadır. Dolayısıyla listedeki cep telefon numaralarının yanındaki IMEI numaralarının teknik olarak hiçbir tutar yanı bulunmamaktadır. Listeyi güçlendirmek için kullanıldığı düşünülmektedir.

ByLock veri tabanında sesli görüşmeler için muhteva kaydı yoktur. Kullanıcıların birbirleriyle yapmış oldukları görüşmelerin tarih ve süreleri vardır. Ancak kullanıcı hesabı ve kimlik eşleştirmesi olmadığı için gerçek kişiler arasındaki görüşme kayıtları da erişilebilir durumda değildir.

İNCELEME: ŞERİF YILMAZ

Okumak için tıklayınız: 

Log Tablosu

Anlık mesaj içerikleri

ByLock iddiaları çelişkilerle dolu

ByLock listelerinin kaynağı sorgulanmalı

Etiketler: bylock
Okunma Sayısı: 9782
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı