İngiltere’nin Horsforth şehrinde bulunan Leeds Trinity Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Anna Piela, Trump’ın Müslüman yasağından sonra “İslam hakkındaki akademik makaleler ve tezlerin sayısında katlanarak bir büyüme var. Fakülte üyeleri İslam alanında uzmanlaşıyor” dedi.
İngiltere’nin Horsforth şehrinde bulunan Leeds Trinity Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Anna Piela, Times Higher Education (THE) için kaleme aldığı yazıda ABD Başkanı Trump’ın 7 Müslüman ülkeye uyguladığı seyahat yasağından sonra İslâm’a ilginin artmasını anlattı. Trump’ın 7 Müslüman ülkeye uyguladığı seyahat yasağından sonra havaalanlarındaki binlerce insanın ülkeye girişi engellenmişti. Medyada geniş yankı bulan bu olay dünyada da bir çok protestoya sebep oldu. Bu süreç ile birlikte birçok farklı görüşten gruplar bu yasak karşısında Müslümanları desteklediklerini söyleyerek Trump ve yönetimini kınadıklarını bildirmişti.
İslamofobi nereye gidiyor?
Trump’ın görevde olduğu sürede İslâm ile ilgili akademik konulara ilgi göstermenin önemini vurgulayan Dr. Piela, Amerikalı meslektaşlarına, 11 Eylül gibi travmatik bir olayı yaşayan Amerika’da İslamofobi’nin daha da kötüleşmesinin mümkün olup olmadığını sormuş. Teksas’ta bulunan Houston-Clear Lake Üniversitesi’nde Antopoloji ve Kültürlerarası bölümünden Doç. Dr. Maria Curtis, Dr. Piela’nın dediğine göre bu konuya iyimser bir şekilde yaklaşarak, “Söyleyebildiğim kadarıyla, her zaman bu tür siyasî kaymalar yaşanabilir. Ve bu sadece öğrencilerin İslâm ve Orta Doğu derslerine daha fazla yönelmesine sebep olur. Şu anda ‘Amerika’da İslâm’ isimli bir dersi veriyorum ve 22 öğrenci bu derse kayıt oldu. Öğrenciler derse oldukça bağlı, ilgili ve samimi. Öğrencilerim gerçekten Amerika’da İslâm’ın temelleri hakkında daha fazla şey öğrenmeyi umuyor” demiş.
Makaleler ve tezlerde de artış var
Bu meyil aynı zamanda North Carolina Üniversitesi’nden İslâmî Çalışmalar alanındaki makaleleri Amerika’daki üniversitelerde kabul gören Charles Kurzman ve Carl W. Ernst tarafından da doğrulandı. Dr. Piela’nın THE’deki makalesine göre İslâm üzerine yazılan akademik makaleler ve tezlerin sayısında katlanarak bir büyüme var. Fakülte üyeleri İslâm alanında uzmanlaşıyor. Ve bu meyil medyanın Müslümanlara olan ilgisinin artmasıyla paralel bir şekilde artıyor.
Haber: Mustafa Sait Önal / [email protected]
Konuyla ilgili haber ve makaleler:
İslamofobiye karşı Mevlana ve Asrımızın Mevlanası Bediüzzaman örnek verilmeli
Okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/gundem/islamofobiye-karsi-mevlana-ve-asrimizin-mevlanasi-bediuzzaman-ornek-verilmeli_422474
İslamofobiye rağmen en hızlı yayılan din: İnsaniyet-i kübra olan İslamiyet
Okumak için tıklayınız:
http://www.yeniasya.com.tr/gundem/islamofobiye-ragmen-en-hizli-yayilan-din-insaniyet-i-kubra-olan-islamiyet_390557
Haber Merkezi