"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Dünyamız neden yörüngesinden çıkmıyor? - Sultan-ı Kâinat kimdir? - 4

Durmuş Ali İnci
27 Ocak 2024, Cumartesi
Dünyamız güneş etrafındaki çok ince ilmi hesaplarla belirlenmiş, muhtemel milyarlarca yörüngeden, hayat şartlarının oluşmasına müsait elips şeklindeki yörüngesinde saatte ortalama 108.000 km. hızla dönmektedir.

Bu yörüngenin güneşe ortalama uzaklığı 149.5 milyon km. dir. “Günberi” diye isimlendirdiğimiz 3-4 Ocak’ta güneşe 3.1 milyon km. daha yaklaşır.   

“Günöte” dediğimiz 3-4 Temmuz’da 1.7 milyon km. daha uzaklaşır.  

Güneşin çekim kuvveti ile dünyanın güneş etrafındaki dönüşüyle oluşan “merkezkaç” kuvveti bu yörüngede sıfırlanarak dengelenmiştir. Dönüş hızının artması ya da eksilmesiyle bu denge bozulacağı gibi, dünyamıza başka bir kütle eklense veya kopup gıden bir kütle ile eksilse yine bu denge bozulacaktır. Halbuki dünyamız güneş etrafındaki bu senelik dönüşü esnasında 3-4 ocakta güneşe yaklaşırken 3-4 Temmuzda uzaklaşmaktadır. Bu durumda dünyamızın yörüngesinden çıkıp başka gök cisimleri ile çarpışarak kıyametin kopması gerekirdi. Fakat milyarlarca seneden beri bu dönüş devam etmektedir. Hiç düşündünüz mü bu kadar hassas bir nizam ve intizam nasıl sağlanmaktadır? Nihayetsiz bir ilim ve hikmetle yörüngesi güneşe yaklaştıkça dönüş hızı aynı oranda tam bir dengeyi sağlayacak şekilde artar. Uzaklaştıkça dönüş hızı dengeyi sağlayacak kadar azalır.  

Bu hareket bize açıkca gösteriyor ki nihayetsiz bir ilim ve hikmet ve bu şuursuz büyük kütlelere gücü yeten nihayetsiz bir kudret sahibinin emir ve iradesi ile ancak olabilir. Bediüzzaman bu hakikatı veciz bir şekilde bakın nasıl anlatıyor?  

“Çünkü o câmid cirimleri, o şuursuz büyük kütleleri nihayet derecede intizam ve mizan-ı hikmet içinde muhtelif şekillerde ve muhtelif mesafelerde, muhtelif hareketlerde döndürmek, istihdam etmek, ne derece bir kudreti ve bir hikmeti ispat ettiğini kıyas et. Bu büyük ve ağır işe zerre miktar tesadüf karışsa, öyle bir patlayış verecek ki, kâinatı dağıtacak. Çünkü bir dakika tesadüf, birisini tevkif etse, mihverinden çıkmasına sebebiyet verir, başkaları ile müsademe etmesine yol açar. Küre-i arzdan bin defa büyük cirimlerle müsademenin ne derece dehşetli olduğunu kıyas edebilirsin. “1 

Dünya ile güneş arasındaki bu hassas denge ile belli yörüngelerde, belli hızla dönen bütün seyyareler de aynıdır. Yani güneş Sistemi topyekün bir nizam, intizam ve denge içindedir. Güneş Sistemi de galaksi içinde diğer sistemlerle aynı denge içindedir. Yani kainat bir bütün olarak aynı dengeyle bir nizam ve intizam içindedir. Bu hakikatı yine Risale-i Nur’dan veciz bir cümle ile hatırlatıyorum.  

“Arz, sâir seyyârat ile bir Güneş’e irtibatı ve semâvât ile tesanüdü lisaniyle der: “Kim bütün kâinata mâlik ise, bana mâlik o olabilir, yoksa yok.”2 

Dipnotlar:

1) Sözler - Otuz Üçüncü Söz - Sayfa 614

2) Sözler 

Okunma Sayısı: 1719
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Ahmet Zeki

    27.1.2024 13:45:11

    Teşekkürler, Tebrikler.. Allahu Ekber velillahilhamd.

  • Ramazan Çalışan

    27.1.2024 09:52:55

    İmam-ı Gazali, “Daire-i imkânda daha ahsen yoktur” der. Evet, Allah’ın yarattığı her şey son derece mükemmel ve kusursuzdur. Mesela, sadece dünyamızı misal alırsak, dünyanın hazır hâli, yani Güneş sistemindeki yeri, büyüklüğü, eğimi, güneşe olan uzaklığı gibi çok hususiyetleri nihayetsiz imkânat yolları içinde en hikmetli şekliyle takdir edilmiştir. Bir şeyin son derece sanatlı ve faydalı yaratılması, onu yapan Zat’ın o şeyden doğacak neticeleri bildiğini ve o şeyi bu faydaları sağlayacak şekilde yapmayı irade ettiğini açıkça gösterir.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı