"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bu gidişle eşitsizlik ve yoksulluk artar

14 Nisan 2024, Pazar 23:22
Dünya Bankası raporunda Türkiye’de büyüme dağılımının 2020 ve 2021 yıllarında olduğu gibi devam etmesi durumunda eşitsizliğin artacağı ve uzun vadede yoksulluğun önüne geçme çabalarının engelleneceği belirtildi.

Dünya Bankası’nın Avrupa ve Orta Asya ekonomilerine ilişkin yayımlanan son raporunda, Türkiye ekonomisi ve enflasyon beklentilerine dair dikkat çekici öngörüler yer aldı. Rapora göre, Türkiye’de enflasyonun Mayıs 2024’te zirve yaptıktan sonra kademeli olarak gerilemesi bekleniyor. Banka, büyüme dağılımının 2020 ve 2021’deki gibi devam etmesi halinde eşitsizliğin artacağı uyarısı da yaptı. Artı Gerçek’in haberinde, rapora göre, zayıflayan küresel ekonomi, Çin’deki ekonomik yavaşlama ve düşük emtia fiyatlarının büyüme üzerinde baskı oluşturması nedeniyle bölgede bu yıl yavaşlama öngörülüyor. Raporda Türkiye’ye dair öne çıkan değerlendirmeler ise şöyle:

TÜRKİYE İÇİN TAHMİNLER

-Türkiye’deki ekonomik büyümenin 2024’te yüzde 3’e düşmesi, daha sonra 2025’te yüzde 3,6 ve 2026’da yüzde 4,3’e yükselmesi bekleniyor. Raporda bunun nedeninin para politikasında sıkılaştırmaya gidilmesi ve küresel ekonomik büyümenin yavaş seyretmesi olduğu belirtiliyor. Dünya Bankası, ocak ayı tahmininde Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1 ve gelecek yıl yüzde 3,9 büyüyeceğini öngörmüştü.

- Sıkı para politikasının etkisiyle enflasyonun Mayıs 2024’te zirve yaptıktan sonra kademeli olarak gerilemesi bekleniyor. Raporda, “Sıkı para politikasının etkisiyle enflasyonun mayısta zirve yaptıktan sonra kademeli olarak gerilemesi beklenirken, net ihracatın artan katkısıyla 2024 yılından itibaren cari dengenin iyileşmesi öngörülüyor” ifadeleri kullanıldı.

- Raporda Türkiye’de ücretlerdeki artışların 2022 ve 2023 yıllarında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) değişimlerini aşmasıyla yoksulluğun kısa vadede azalmaya devam etmesinin beklendiği aktarılıyor. Ancak büyüme dağılımının 2020 ve 2021 yıllarında olduğu gibi devam etmesi durumunda eşitsizliğin de artacağı ve uzun vadede yoksulluğun önüne geçme çabalarının engelleneceği belirtiliyor.

Okunma Sayısı: 915
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı