"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ekonomik tedbirler geçici

25 Kasım 2014, Salı
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’un yeni Türkiye Analisti Elliot Hentov, Türkiye ekonomisinde yapısal olarak uzun vadeli değişimlerin olmadığına dikkat çekerek, '6 ay, 9 ay önce endişelendiğimiz şeyler hâlâ geçerliliğini koruyor' dedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s’un yeni Türkiye Analisti Elliot Hentov, geçen bir yıla, bir buçuk yıla kıyasla pozitif bir gelişme gözükmesine rağmen, uzun vadade endişelerinin devam ettiğini söyledi. Hentov, Türkiye’nin “BB+” olan kredi notunun ve “negatif” olan not görünümünün teyit edilmesinin ardından, açıklamalarda bulundu. Yapısal olarak uzun vadeli değişimlerin olmadığına dikkat çeken Hentov, “(Cari açığın) bir gün aşağıya çekilmesi fark yaratmaz. Eğer cari açığı yapısal olarak indirirseniz olur. Verilere baktığınızda, kamu borcu, GSYH büyümesi gibi bu yılla birlikte geleceğe dair üç yıllık döneme bakıyoruz. Önemli olan bu.  Baktığımız zaman bazı şeylerin ilerlediğini görüyoruz, dengelenme var. Geçen bir yıla, 1,5 yıla kıyasla pozitif bir gelişme var, fakat çok büyük bir değişim ya da yapısal bir değişim değil. Cari açık iyi durumda ve önümüzdeki yıl düşük petrol fiyatlarının da etkisiyle daha iyi olabilir. Yapısal olarak 6 ay, 9 ay önce endişelendiğimiz şeyler hala geçerliliğini koruyor.” açıklamasında bulundu. 

Alttaki yapıdan endişeliyiz 

Hentov, S&P’nin Türkiye’nin not görünümünü “durağana” çevirebileceği yönünde beklentilere ilişkin, “İnsanlar ‘2014 yılı Türkiye için kötü bir yıl değildi, neden görünüm hala negatifte?’ diyor. Cevap şu; çünkü yapısal olarak bir değişim görmüyoruz. Bu yılın kötü bir yıl olmadığının farkındayız. Fakat halen alttaki yapıdan endişe duyuyoruz” şeklinde konuştu.

Şubat ayına dikkat!

Risklerin devam ettiğini  söyleyen Hentov, şunları kaydetti: “Yılın başlarında büyümede bir şokun gerçekleşmesinden ya da ani duruşun olması ihtimalinden dolayı çok endişeliydik. Fakat bu durum olmadı. Bu yıl Türkiye için kötü bir yıl değildi. Fakat Şubat ayında bu risklerin gerçekleşmesi olasılığına dair gerekçelerin hepsi şu anda da mevcut. Riskler hala orada. Bundan bir yıl sonra yine bu konuşmayı yapıyor olacak mıyız? Büyük olasılıkla hayır. Çünkü bizim görünümümüz genellikle 12 aylık bir dönemi gösterir ya da bir yıldan biraz daha uzun bir dönemi gösterir. Bu yüzden endişelendiğimiz riskler gerçekleşmiyorsa, ufukta görünmüyorsa en geç 2015 içerisinde bir zamanda, daha rahat hissedeceğiz. O zaman bu konuda daha rahat olabiliriz.”

İki temel risk 

Elliot Hentov, Türkiye’nin önündeki en temel iki riskin dış finansman koşullarındaki ani değişiklik ve jeopolitik gelişmeler olduğunu dile getirerek, sözlerini şöyle tamamladı: “En büyük risk dış finansman konusu. Ani duruşun olacağını düşünmüyoruz. Fakat daha büyük problem ani bir şekilde finansman maliyetlerinin artması şeklinde olabilir. Birden küresel piyasalarda değişimler olabilir ve yatırımcılar ve borç verenler Türkiye’yi farklı görmeye başlayabilir. O durumda borçlanma maliyetleri artabilir. Biz bu riskten dolayı endişe duyuyoruz. İkinci en büyük risk ise jeopolitik tarafta yer alıyor. Türkiye’nin bölgesi kolay bir alan değil.  Suriye’deki ve Irak’taki istikrarsızlığın Türkiye’nin içerisinde de yerel sorunlara yol açması olasılığı var.”  Londra / aa

 

 

Okunma Sayısı: 800
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı