"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İsrail'le ticaret tam gaz

09 Mayıs 2018, Çarşamba 00:48
ERDOĞAN’IN “İKİ CİHANDA DAVACIYIZ” DEDİĞİ İSRAİL’LE YAPILAN TİCARET GEÇEN SENE TOPLAM 5 MİLYAR DOLARA DAYANDI.

DIŞ TİCARET 4.9 MİLYAR DOLAR

Türkİye, 2017’de İsrail’e 3.4 milyar dolarlık ihracata imza atarken, karşılığında 1.5 milyar dolarlık ithalât yaptı. İki ülke arasındaki dış ticarette Türkiye yaklaşık 2 milyar dolar fazla verdi. Toplam rakam 4.9 milyar dolar oldu.

PAZARI TÜRKİYE İLE BÜYÜTECEK

İsraİl Büyükelçisi Na'eh: “Pazarımızı büyütmek için Türkiye’ye ihtiyacımız var. Yüksek teknolojili ürünleri satmak için Türkiye´nin doğrudan bağlantısı olduğu pazarlara, Türkiye sayesinde erişmemiz gerekiyor.”

***

İsrail'le ticaret tam gaz devam ediyor...

Türkiye ile İsrail arasındaki dış ticaret 2017 yılında 5 milyar dolara dayandı. Türkiye, 2017 yılında İsrail´e 3,4 milyar dolarlık ihracata imza atarken, karşılığında 1.5 milyar dolarlık ithalat yaptı.

Türkiye ile İsrail arasındaki dış ticaret 2017 yılında 4,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye, 2017 yılında İsrail´e 3,4 milyar dolarlık ihracata imza atarken, karşılığında 1.5 milyar dolarlık ithalat yaptı. İki ülke arasındaki dış ticarette Türkiye yaklaşık 2 milyar dolar fazla verdi. Türkiye´nin ihracatından İsrail yüzde 2 pay alırken, Çelik sektörü 653 milyon dolarlık tutarla İsrail´e ihracatta lider sektör oldu. Otomotiv sektörü 546 milyon dolarlık ihracatla ikinci sırada yer alırken, Kimya sektörü 367 milyon dolarlık, Hazırgiyim ve Konfeksiyon sektörü ise 327 milyon dolarlık dışsatıma imza attı. İsrail’in Türkiye’ye yaptığı ihracatta ise; ilk sırayı 575 milyon dolar ile mineral yakıtlar ve mineral yağlar alırken, plastikler ve mamulleri 217 milyon dolar, makinalar ve mekanik cihazlar 106 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı.

İsrail, ulaşım altyapısı için Türk firmalarını bekliyor

Ege İhracatçı Birlikleri’ni ziyaret eden İsrail’in Türkiye Büyükelçisi Eitan Na’eh İsrail’in çok sayıda Ar-Ge merkeziyle her sektörde teknoloji geliştiren bir ülke olduğunu kaydetti. Na’eh, “Ancak, İsrail nüfus ve coğrafya olarak küçük bir pazar. İsrail’in pazarını genişletebilmesi için Türkiye’ye ihtiyacı var. Ürettiğimiz yüksek teknolojili ürünleri satabilmek için Türkiye’nin doğrudan bağlantısı olduğu pazarlara, Türkiye sayesinde erişmemiz gerekiyor” diye konuştu. İzmir’in kendisine memleketi Haifa’yı hatırlattığını söyleyen Na’eh, iki ülke arasında zaman zaman gündeme gelen siyasi anlaşmazlıkların çözümü için de her iki tarafın her zamankinden biraz daha fazla çalışması gerektiğini dile getirdi Na’eh, “Anlaşmazlıkların bir kenara bırakılıp ticarî ilişkilerin güçlendirilmesine ağırlık verilmesi gerekiyor. Özellikle İsrail’deki ulaşım altyapısının güçlendirilmesinde başarılı Türk firmalarına ihtiyaç duyuyoruz. Bu konuda Türk firmalarının başarı hikâyeleri olduğunu biliyoruz.” dedi.

Bal ve yumurta ihracatında sorunlara çözüm sözü

İsrail’in ihracatının beşte birini yüksek teknolojili ürünler oluşturduğunu bilgisini paylaşan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, “Türkiye ile İsrail arasındaki işbirliğinin artmasını arzu ediyoruz. İki ülke arasında zaman zaman siyasî gerilimler yaşansa da ticaret hacmimiz sürekli artıyor. İsrail ve Türkiye’nin birbirini tamamlayan özellikleri var. Bu nedenle iki ülke arasındaki ticaretin artmasını sağlıyor” dedi. İsrail’e yumurta ve bal ihracatında sıkıntılar yaşadıklarını dile getiren ve bu konuda yardım taleplerini ileten Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, İsrail’in son derece prestijli bir pazar konumunda olduğunu, Türk ihracatçısının İsrail’e yumurta ihracatını gerçekleştirmesi halinde dünyanın her yerine yumurta satabileceğini ifade etti.İsrail’in Türkiye Büyükelçisi Eitan Na’eh bal ve yumurta ihracatındaki sorunların çözümü için yardım sözü verdi.

Akıllı giysiler için iş birliği 

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, İsrail’in hali hazırda yaş meyve sebze sektörü için önemli bir pazar olduğunu, özellikle domates ihracatının gerçekleştirildiğini kaydetti. Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi ve Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, kendi sektörlerinde İsrailli firmalarla işbirliği yapmak istediklerini, son dönemde özellikle moda sektörlerinde giyilebilir teknoloji olarak adlandırılan ve insan vücudunun o anki durumuna göre vücuda destek olan akıllı giysiler trendi bulunduğunu, bu konuda iki ülke firmalarının bu tarz fırsatları değerlendirmeleri gerektiğini dile getirdi.

 

DHA

Etiketler: türkiye, israil, ticaret
Okunma Sayısı: 4878
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı