"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

‘Soğan ve patates tüketimi düşecek’

18 Şubat 2019, Pazartesi 17:38
Üretimdeki maliyet artışları, tabiî afetler ve üretimdeki plansızlık gibi sebeplerle gıdadaki fiyat dalgalanmalarının 2019’da da süreceği, bunun da tüketimin azalmasına yol açacağı ifade edildi.

Cumhuriyet’ten Gamze Bal’ın haberine göre, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Başkanı Özden Güngör, bu yıl yıllık kişi başı kuru soğan tüketim ortalamasının 23.5 kilodan 16-17 kiloya, yıllık kişi başına patates tüketiminin de 55 kilodan 40-45 kiloya gerileyeceği tahmininde bulundu.

Yüksek fiyatların tüketimi azaltmasına rağmen ‘tanzim’ gibi geçici tedbirler alındığına dikkat çeken Güngör, “Bu yöntemle çözüm yolu aramak, günübirlik rahatlamadan öteye gitmez. Tarımın sorunları çözülmeden gıda fiyatları düşmez. Üretici girdi maliyetleri, tabiî afetler, üretim planlaması yapılmaması gibi nedenlerle fiyat dalgalanmalarını her dönem yaşayacağız” dedi. 2004’ten bugüne kadar toplam tarım alanının 3.4 milyon hektar azaldığını kaydeden Güngör, “Çiftçinin üretimden vazgeçmesinin en önemli nedeni girdi fiyatlarındaki artışın, ürün fiyatlarının çok üzerinde artması ve kâr edemeyişidir. Girdi maliyetleri düşürülmeli, doğal afetlere karşı önlemler alınmalı, ürünün tüketiciye ulaştırılmasında yaşanan sıkıntılar çözülmeli, uzun vadeli tarım politikaları oluşturularak üretici desteklenmeli” dedi.

Etiketler: soğan, patates
Okunma Sayısı: 2986
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı