"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

TZOB: Üretici de tüketici de mağdur

14 Kasım 2014, Cuma 13:19
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gıda ve alkolsüz içeceklerde tüketici enflasyonunun ekim ayında, tarımda üretici enflasyonuna 15 kat fark attığını belirtti.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yazılı açıklamasında, ekim ayında tarımın genelinde üretici fiyatlarının (ÜFE) yüzde 0,18, tarım ve avcılık ürünlerinde yüzde 0,48 arttığını, ormancılık ürünlerinde yüzde 3,11, balıkçılıkta yüzde 8 gerilediğini bildirdi.

Çiftçinin enflasyonun sorumlusu olmadığına dikkati çeken Bayraktar, ağustosta yüzde 0,55 gerileyen tarımda üretici fiyatlarının, eylülde yüzde 2,29, ekimde yüzde 0,18 arttığını, gıda ve alkolsüz içeceklerde de fiyatların ağustosta yüzde 0,89, eylülde yüzde 0,31, ekimde ise yüzde 2,65 yükseldiğini arttığını ifade etti.

Üretici fiyatlarının, ekim ayı itibarıyla son 1 yıllık dönemde tarımın genelinde yüzde 11,57, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 10,48 arttığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

"Ekim ayı itibarıyla son 1 yıllık dönemde, tarım ve avcılık ürünlerinde yüzde 11,61, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 10,48, ormancılık ürünlerinde 28,87, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 20,18 artış oldu. Balıkçılıkta ekim ayı itibarıyla son 1 yıllık dönemde fiyatlar yüzde 6,63, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 0,03 geriledi. Gıda ve alkolsüz içeceklerde, ekimde tüketici enflasyonu yüzde 2,65, ekim itibarıyla son 1 yıllık enflasyon yüzde 12,56, 12 aylık ortalamalara göre enflasyon ise yüzde 12 olmuştu. Tüketici fiyatları ise ekimde yüzde 1,90, ekim ayı itibarıyla son 1 yıllık dönemde yüzde 8,96, 12 aylık ortalamalara göre yüzde 8,65 artmıştı."

Üretici ve tüketici fiyatları arasındaki makasının açıldığını bildiren Bayraktar, bu konuda ciddi bir çalışma yapılmasını istedi. Burada haksız kazanç gördüklerini ifade eden Bayraktar, "Üretici ve tüketici fiyatları arasındaki farktan üretici de tüketici de mağdur. Ekimde üretici enflasyonu ile tüketici enflasyonu arasında 14,7 kat, 15 kata yakın bir fark oluşuyorsa bunun başka açıklaması olamaz. İster son 1 yıllık, ister 12 aylık ortalamalara bakılsın, mağdur olan biziz. Enflasyonun sebebi kesinlikle üretici değil. Üreticide fiyatlar artmıyor" ifadesini kullandı. (AA)

Okunma Sayısı: 1408
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı