"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Yoksuldan alıp zengine verdiler

26 Eylül 2021, Pazar 00:01
AKP DÖNEMİNDE İŞÇİ VE KÖYLÜNÜN MİLLî GELİRDEN ALDIĞI PAY AZALDI. İKTİDAR YOKSULUN PAYINI ZENGİNE VERDİ. ONUN İÇİN ÖNEMLİ OLAN, O ŞİRKETLERİN BATMAMASI.

BORÇLANARAK TÜKETİM

Prof. Dr. Korkut Boratav: “Bu dönemde işçi ve köylünün tüketim oranı artmış. Geliri artmadığı halde tüketimi nasıl artar? Kredi kartı, ihtiyaç kredisi ve konut kredisi kanallarıyla borçlanmanın millî gelirdeki payı, 2015 itibariyle yüzde 2’den yüzde 20’ye çıkmış. Yani borçlanarak tüketim artmış.”

ÜCRETLİNİN PAYI DÜŞTÜ

“İktidar finansal sermayeye öylesine büyük bir aktarım yapıyor ki, özellikle gençlerde yoğunlaşan korkunç bir yoksullaşma yaşanıyor. Türkiye’nin yüzde 5 büyüdüğü bir dönemde, nasıl oluyor da millî gelirin ücretlere ayrılan payı yüzde 3-4 oranında daralıyor?”

***

Yoksuldan alıp zengine verdiler

İktisatçı Prof. Dr. Korkut Boratav, “Türkiye ekonomisi salgın döneminde kriz yaşamadı, büyüdü. Fakat iktidar yoksulun payını zengine verdi” dedi.

Türkiye’nin en önemli iktisatçısı Prof. Dr. Korkut Boratav,  “Türkiye ekonomisi salgın döneminde kriz yaşamadı, büyüdü. Fakat iktidar yoksulun payını zengine verdi.” IMF’nin Türkiye için 2026 yılına kadar yüzde 3,3’lük bir büyüme öngörüsünde bulunduğunu aktaran Boratav’a göre “devrim” niteliğinde adımlar atılmazsa, AKP gitse de mevcut tablo değişmeyecek” diyor. gazeteduvar’a konuşan Prof. Dr. Boratav, koronavirüsü salgını boyunca Türkiye ekonomisi en az etkilenen, dolayısıyla en başarılı birkaç ekonomiden biri olarak belirdiğini, ama bir yandan bütün sosyal göstergelerin dramatik bir biçimde bozulduğuna dikkat çekerken, “İşsizlik istatistiklerinde genç işsizliği vahim boyutta. Salgın döneminde gaddar politikalar uygulandı. Koronavirüsü krizinin hafifletilmesine yönelik bütün yöntemler burjuvazi lehine uygulandı. Dolayısıyla gelir dağılımı, özellikle ücretli emek kesiminin aleyhine bozuldu. TÜİK verilerine göre millî gelirde ücretlilerin payı 2019-2020 arasında 2 puan, 2021’in ilk altı ayında da, önceki yılın ilk altı ayına göre 4 puan düştü. Bu ne biçim gaddar bölüşüm politikasıdır ki, ekonomi büyüyor fakat yoksulluk artıyor!” dedi. Prof. Boratav, salgın döneminde büyüyen ama yoksulluğun arttığına ve paraların nereye gittiğine dair ise, “IMF istatistikleri gösteriyor ki, salgın döneminde Türkiye’de bütçe, emekçilerden esirgendi. Ücretliler lehine mecburi transferler bütçeden değil, zaten birikmiş olan İşsizlik Sigorta Fonu’ndan karşılandı” ifadelerini kullandı.

KAPİTALİZMİN MERKEZİ ÜLKELER BİLE EMEKÇİLERE PARA DAĞITTI

Prof. Boratav, “Kapıda bir seçim var ve toplumun temel gündemini geçim sıkıntısı oluşturuyor. Buna rağmen iktidar neden oy hesabı yaparak bu gelir dengesizliğini popülist politikalarla yoksul kitleler lehine şekillendirme yoluna gitmiyor?” şeklindeki bir soruya ise özetle şöyle cevap verdi: “Çünkü ekonomiyi ayakta tutmanın başka bir yöntemini bilmiyor. ABD, İngiltere, AB gibi kapitalizmin ve emperyalizmin merkezleri bile neo-liberalizmin amentüsü olan mali disiplin reçetesini salgın döneminde yırtıp attı. Bunlar bile bütçe açıklarını pompalayarak emekçilere para dağıttı. AKP ise bütçeden hiçbir harcama yapmayıp esasen işçi ücretlerinden ve işverenlerden kestiği paralardan oluşturulan İşsizlik Sigorta Fonu’nu kullandı. (...) Türkiye’de hükümet, finansal sistemi burjuvazinin seçkin ve yârenler kesimine odaklamış durumda. İktidar finansal sermayeye öylesine büyük bir aktarım yapıyor ki, özellikle gençlerde yoğunlaşan korkunç bir yoksullaşma yaşanıyor.” 

Okunma Sayısı: 2096
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • Hüseyin İlhan

    26.9.2021 07:24:07

    Sn.BORATAV hocamız gerçeğin bir kısmını dile getirmiş.AKP ilk icraatlarından birini MATRAH ARTTIRIMI ile yaptı.Bu k.esnaf ve serbest meslek,zanaatkarları ilk silkeleme planıydı.Yine artarda çıkarılan torbalarla toplanan milyarlar YİD projeleri ile yandaşlara,ortaklara aktarıldı ve hala tamgaz devam ediyor.Son 1915 Köprüsü ücreti buna delildir. Slagında 15 kuruşluk maskeyi dağıtmaktan aciz,bordan dezenfaktan üretimini ise bütçe açığını kapatmada fırsat gören(RTE nin tv'lerdeki sözleri)bir zihniyet KDÇÖ ilede öyle bir haksızlığa neden olduki bu direkt KUL HAKKIDIR.Muhasebe ve mali müşavirler bunu iyi bilir. Çiftçinin artan girdi fiyatlarına rağmen aldığı destekler az olduğundan üretimi bırakıyor.Gıda maddelerinde artışın nedenide budur.Dün çiftçi,manav,pazarcı,bugün marketler zinciri yarın kimi hain ilan edecek alil kafalı biri bakalım.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı