"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Riyadan uzak bir ibadet: Oruç

Emin Fırat
17 Mayıs 2018, Perşembe 02:00
Ramazan sohbetleri...

 “Oruç çok cihetlerle hakikî vazife-i insaniye olan Şükrün anahtarı hükmüne geçer.”

(Bediüzzaman)

Çocukluk yıllarımızda Ramazan ayı bir başka geçerdi. Oruç tutacak yaşta değildik, ancak oruç tutmak için can atardık. Annelerimiz aç kalmamıza rıza göstermezler, biz de tutmak için ısrar ederdik. Sadece öğle yemeğinin yenilebildiği söylenen “tekne orucu” tutturularak hevesimizi kursağımızda bırakılmaz gönlümüz alınırdı. Böylece bize çocuk yaşta oruç tutmayı öğretirler ve orucu sevdirirlerdi. 

Evet oruç çok mühim bir ibadet, bir Müslümanın olmazsa olmazlarından. Hiçbir ibadet oruç tutmak kadar insan üzerinde etkili değil. Namaz bir Müslümanın en temel ibadeti olmasına rağmen, kolayca terk edilebiliyor. Ancak oruca bir kere niyetlendikten sonra bozmamız mümkün değildir. Hastalanmış olsak da, yaşlansak da, yerin bin metre altında çalışıyor olsak da. Hiçbir güç ve hiçbir şey mani olamıyor oruç tutmamıza. Bunun tek bir sebebi var Allah korkusu ve nimetlere karşı şükrün edasıdır. Tutmadığımızda kendimizi suçlu hisseder ve utanırız. Yıllardır tuttuğumuz orucu bir gün aksatmak veya bozmak bize zul gelir. Oruç insanı maddî manevî terbiye eder ve içinde asla riya ve gösterişi barındırmaz. Pek mühim ve müstesna bir ibadettir. Her ne kadar bütün ibadetler Allah (cc) rızası için yapılmış olsa da kul olmanın gereği olarak, orucun insan hayatındaki yeri bambaşkadır. Allah’a (cc) kul olmanın ve O’na şükretmenin pek mühim bir yoludur oruç. Bundan dolayıdır ki Allah (cc) “onun mükâfatı bana aittir” buyurmaktadır.

Okunma Sayısı: 2607
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı